Tragedie la Cocioc-Peris. O centrala termica pe lemne a explodat !!

Mass-media a anuntat o explozie a unei centralei termice cu functionare pe lemne in localitatea ilfoveana Cocioc – Peris, la azilul de batrani.
Vineri 07.01.2011, la orele 22.30, un batran care incerca sa bage lemne in centrala a fost aruncat in afara camerei de suflul deflagratiei, iar altul a fost prins sub peretele care s-a daramat peste el. Mai multe ambulante SMURD au ajuns in cateva minute de la apelul urgenta facut la 112. Cei doi batrani au murit iar alte patru persoane au fost salvate. Potrivit martorilor, explozia a fost atat de puternica incat zgomotul s-a auzit de la kilometri distanta. Mai multi criminalisti de la Inspectoratul de Politie Judeteană Ilfov au luat probe din interiorul clădirii pentru a stabili ce a provocat explozia devastatoare. Potrivit primelor informatii, deflagratia a avut loc din cauza supraalimentării cu lemne a centralei termice, ceea ce a dus la supraincalzirii agentului termic sau din cauza cosului de fum care era infundat, insa investigatiile demarate de Inspectoratul pentru situatii de urgenta, politie si inspectia muncii sunt abia la inceput. Reprezentantii ISCIR vor face o expertiza pentru a stabili daca a fost vorba de o defectiune tehnica sau o neglijenta in serviciu. Pompierii sustin ca azilul nu avea aviz de la ISU pentru functionare din cauza mai multor nereguli constatate in 2009. Deocamdata, ancheta asteapta rezultatul expertizei pentru a se stabili daca pentru moartea celor doi batrani poate fi tras cineva la raspundere.

Ce trebuie sa faca cel care achizitioneaza, monteaza sau utilizeaza o centrala termica pe lemne, pentru ca situatii de acest gen sa nu se mai repete ?

1. Camera centralei termice trebuie sa corespunda normelor si normativelor in vigoare: camera centralei termice trebuie sa fie construita dintr-un material neinflamabil (ex: caramida, BCA), volumul acesteia sa fie de minim 18mc, camera centralei termice sa aiba un geam normal (nu termopan) care sa aiba o suprafata de minim 5% din volumul camerei, usa acestei camere sa fie metalica, cu deschidere spre exterior; de asemenea Camera centralei termice trebuie sa aiba o suprafata suficienta mobilarii acesteia cu toate echipamentele din cadrul instalatiei termice, astfel incat in cazul unei avarii, interventia sa poata fi facuta in mod accesibil si in timp util; de regula aceasta camera ar trebui sa nu fie amplasata in interiorul imobilului incalzit de centrala termica pe lemne, ci amplasata ori intr-o constructie anexa imobilului ori undeva in vecinatatea imobilului.

2.  Cosul de fum al centralei termice trebuie dimensionat functie de caracteristicile tehnice ale centralei termice, care trebuie puse la dispozitia clientului de catre furnizorul centralei, dar si functie de caracteristicile cosului de fum, care trebuie puse la dispozitia beneficiarului de catre furnizorul si/sau montatorul cosului de fum. Diametrul cosului de fum trebuie sa fie calculat astfel incat centrala termica sa poata avea tiraj dar nici sa fie supradimensionat deoarece pierderile de caldura vor fi mai mari si astfel centrala termica isi va diminua puterea de incalzire. Conform normativelor cosul de fum ar trebui sa depaseasca cu 1m coama casei, sau daca in vecinatate exista un alt imobil mai inalt decat locuinta dvs, atunci coama imobilului in cauza, toate astea pentru ca fumul degajat in urma arderii lemnului sa afecteze cat mai putin persoanele care se afla in  imobil sau in vecinatatea acesteia.

3. Cosul de fum al centralei termice ar trebui curatat cat mai des pentru a nu lasa ca acesta sa se infunde pentru ca exista riscul unei explozii. De fapt aceasta este principala ipoteza lansata de anchetatori in cazul prezentat mai sus.

4. Instalatia termica trebuie sa aiba anumite echipamente care sa confere siguranta in exploatare. La orice centrala termica pe lemne, indiferent daca este clasica sau cu gazeificare, trebuie sa avem urmatoarele echipamente de siguranta: 2 supape de siguranta, vas de expansiune, pompa de circulatie, pompa de recirculare sau ventil de recirculare intre tur si retur, serpentina de racire si ventil de descarcare la supratemperatura. Totusi, aceste echipamente nu ofera o siguranta deplina, deoarece poate aparea o problema in cazul in care se ia curentul electric si pompele, respectiv hidroforul / pompa de put nu vor putea functiona, deoarece acestea merg pe curent electric. In acest caz recomandam ca si instalatia electrica sa aiba elemente de siguranta, adica o protectie impotriva penelor de curent. Exista mai multe variante de protectie a echipamentelor centralei termice pe lemn in cazul penelor de curent: generator electric pe benzina / motorina sau un protector automat lipsa curent – UPS care sa fie cuplat la o baterie.

5. Centrala termica trebuie curatata periodic de cenusa care rezulta in urma arderii lemnului pentru a evita functionarea acesteia necorespunzator, fapt ce poate duce la aprinderea acesteia mai dificila datorata lipsei sau insuficientei aerului de ardere; de asemenea pe peretii centralei termice, datorita lemnului folosit care are o umiditate ridicata (peste 20%) sa se faca condens, care sa antreneze reziduurile rezultate in urma arderii lemnului si formarea pe peretii acesteia a gudronului (in special la centralele pe lemne cu gazeificare – acest gudron se recomanda a fi curatat periodic cu peria de sarma cu care de obicei vine in dotare centrala termica). Acest gudron poate ataca in timp peretii centralei si poate duce la craparea acestora sau se poate depune si pe racordul la cosul de fum si exista riscul aprinderii acestuia.

6. Incheiati un contract de service cu o firma specializata, contract care sa includa 2 vizite / verificari anuale: una inainte de inceperea perioadei friguroase si una dupa trecerea iernii.

7. Nu depozitati lemne sau reziduuri lemnoase in imediata apropiere a centralei termice pe lemne, pentru ca exista sanse sa se produca un incendiu.

8. Achizitionati un detector de monoxid de carbon cu semnalizare acustica, pentru a nu risca intoxicarea cu fum. De asemenea se mai poate achizitiona si un stingator de incendiu.

9. Este interzisa cu desavarsire montarea unei centrale termice pe lemne in apartamentele de bloc.

Daca conditiile enumerate mai sus vor fi in totalitate indeplinite exista 99% sanse ca o tragedie cum a fost cea de la azilul de batrani din Cocioc – Peris, sa fie evitata. De altfel, anual sunt cateva cazuri de deflagratii datorita indiferentei beneficiarilor sau a instalatorilor in ceea ce priveste siguranta in functionare si exploatare a cazanelor pe lemne. Nu departe, in data de 19.02.2009, intr-un magazin din localitatea Campulung Moldovenesc – Suceava, o centrala termica pe lemne a explodat din cauza supraincalzirii agentului termic, din fericire incidentul soldandu-se doar cu pagube materiale. La fel s-a intamplat si in data de 22.02.2008, in localitatea Zalau, unde un imobil-locuinta familiala a luat foc datorita exploziei unui cazan pe lemne.
In concluzie nu e de joaca, as generaliza, cu centralele termice, indiferent daca combustibilul folosit este lemn, carbune, gaz, GPL, motorina, ulei, peleti, porumb sau orice alt combustibil. Asigurati-va inainte de montarea unei centrale termice ca toate elementele de siguranta sunt luate in calcul, iar daca nu va pricepeti, INTREBATI.

25 comments

  1. In calitate de beneficiar al unei centrale buderus cu gazeificare, va recomand sa includeti astfel de informatii si in pliantele Dvs. si sa obligati instalatorii recomandati de Dvs sa ceara semnaturi de luare la cunostinta de la noi beneficiarii.
    Daca stiam ca sunt asa de periculoase aceste centrale, optam ptr o centrala pe curent electric.
    Oricum consumul e mare la amandoua, nementionand diferenta de confort si mai nou – RISCUL…

  2. Si inca ceva: daca cconditiile enumerate mai sus sunt indeplinite…exista totusi 1% sansa ca totusi centrala mea sa explodeze?!?!?!?!
    Pentru ca daca e asa, atunci chiar ca avem o problema.

    1. In att d.lui Toma:
      1. Toate centralele termice sunt periculoase indiferent de combustibilul folosit deoarece se incadreaza la categoria RECIPIENTE SUB PRESIUNE.
      2. Nu putem obliga instalatorii sa ceara beneficiarilor semnatura de luare la cunostinta, ci doar putem sa le recomandam sa informeze beneficiarii despre aceste lucruri. De asemenea nu putem obliga nici beneficiarii sa achizitioneze toate aceste echipamente de protectie, daca ei nu doresc acest lucru.
      3. Sansele de 1% reprezinta acele situatii pe care nu putem sa le controlam, adica cele de forta majora.

  3. Eu ii multumesc celui care a scris articolului iar initiativa sa este de laudat mai ales ca nimeni nu ne spune ceva despre securitatea unei instalatii inainte sa achizitionam o centrala termica cu lemne si acuma stiu ce mai am de facut. Si eu l-am certat pe instalator ca nu mi-a spus de aceste pericole si era cat pe ce sa instalez cazanul cu lemne intr-o anexa construita din lemn asa ca am placat peretii acesteia cu BCA si am rezolvat problema.

  4. Bogdane, ai uitat sa precizezi: centralele termice pe lemne cu gazeificare sunt mult mai sigure decat cazanele pe lemne clasice deoarece au si serpentina de racire. Si suplimentar, as adauga ca si masura de protectie montarea in locatia cea mai inalta a instalatiei ( de regula in pod ) un vas de expansiune deschis. 🙂

    1. De acord cu tine, de fapt si marii producatori de centrale termice pe lemne recomanda acelasi lucru, dar vasele de expansiune deschise nu se gasesc in comert si se confectioneaza la fata locului. Te intreb cati mai stiu dimensioneze si apoi sa confectioneze un vas de expansiune deschis?

  5. @Toma Ionel – toate centrale (inclusiv cele electrice) sunt periculoase daca nu sunt montate corespunzator si in special de catre o firma de instalatii care sa ofere clientilor garantia pe manopera.

    Felicitari Bogdan pentru articol.

    1. Lasa ca si eu mi-am luat cazan pe lemne si am semnat un contract cu unii care aveau 20 de autorizatii pe pereti si la montaj mi-au trimis 2 instalatori care habar nu aveau cum ii cheama. A fost nevoie sa fac scandal, pana mi-au trimis pe altii mai buni, dar care nu erau angajati la firma respectiva. Nu stiu cum au obtinut autorizatiile, probabil pe șpaga, așa cum se face pe la noi. Asa ca mare grija cu cine faceti lucrarea de montaj. Oricum, folositor articolul, voi achizitiona si eu un invertor si un acumulator pentru protectia cazanului cand se va lua curentul.

    2. ati inebunit de tot cu firmele care fac instalatii,jumatate din ei au invatat din mers iar ala care pune stamoila o pune la birou sau la circiuma,nu fiti naivi ce puteti face voi daca aveti belea cu firma care a instalat.NIMIC.tribunal termene la un an si iar te prinde iarna in bermude.

  6. Am si eu un cazan de incalzire pe lemne si era gata gata sa explodeze si sa ia foc fiinca s-a infundat cosul de fum si s-a incalzit atata de tare de s-au topit tevile de PPR asa ca nu-i de joaca cu cazanele pe lemne, foarte bine ca faceti articole de astea ca sa stie oamenii ce trebuie sa faca ca sa nu pateasca doamne-fereste ceva. Eu am schimbat tevile de PPR cu alte tevi de cupru ca am inteles ca astea de cupru sunt mai trainice si nu este riscul sa se topeasca si acuma in fiecare an chem cosarul sa-mi curete cosul de fum.

    1. esti varza .pai norocul tau a fost ca au ce dat alea din ppr altfel erai muci ,acum treci pe cupru turcesc ,data viitoare va scrie altii despre tine.MAI DOCUMENTEAZATE,fa tu pe cosaru ca ala il curata la misto .asta daca nu ti se pare ca e o munca grea.

  7. eu as recomanda sa puneti cazanul undeva jos daca este posibilitate,si sa ocoliti pompa cu o teava si un robinet,cand se ia curentul,deschideti robinetul si face circuitul singur, puneti doua supape care se deschid la 2.5 bar si nu o sa aveti probleme

    1. da Pal sunt partial de acord cu tine, dar ce te faci daca cazanul pe lemne intra in supratemperatura si nu e nimeni acasa care sa poata interveni?

    2. in cazul in care nu exista posibilitatea montarii cazanului sau centralei la un nivel inferior,exista un artificiu care nu este spus de nici un instalator daca il stie.in paralel cu sistemul de protectie,care e compus din una sau doua supape de presiune,calibrate la 2,5 bari,se monteaza un robinet de calitate,si la nevoie in cazul in care presiune din instalatie creste,chiar daca supapepele de protectie s-au deschis,aveti siguranta ca deschizand acel robinet presiune din instalatie sa scada,si sa puteti stinge focul cu nisip.nu fokositi apa sub nici un fel.pericol de explozie,pagube materiale serioase,ranirirea persoanelor si chiar decesul.eu asa am facut,montand acel robinet ca masura de siguranta in plus.desi centrala e home made facuta de mana mea,nu am riscat cu nimic,montand toate acele sisteme de siguranta .dupa remedierea avariei,se procedeaza cu pasii care trbuiesc parcursi,ca si atunci cand se pune in folosinta centrala,adica aerisire,reglarea presiunii etc

  8. Pentru curatare va recomand Antigudron SR100, este foarte eficient impotriva gudronului . Mareste randamentul si intretine centrale.

    1. ai auzit de naftalina?

  9. in limbajul pompierilor se numeste „ignition combustion gas”.
    gazele rezultate din arderea oricarui combustibil solid/lichid/gazos care nu au fost evacuate din incinta de aredere, acumulate si supraincalzite, au un moment in care se autoaprind provocand explozie.
    instalatiile de incalzire- tevi de orice natura (pvc, cupru, pex-al) nu au nimic de a face cu explozia camerei de ardere… nici functionarea sau nefunctionarea pompelor de circulare, refulare… caloriferele sau orice alt element al instalatiei de incalzire.

    un cos necuratat corespunzator, care nu permite evacuarea gazelor este prima conditie pentru a avea surpriza unei explozii. am patit asta si am cautat informatii pe net.
    combustibilul nears complet (lemnul) lasat in camera de ardere cu usa de alimentare aer inchisa, face ca lemnul sa arda mocnit, doar jar, fara flacara.. daca puneti lemne peste jarul existent in soba si nu deschideti usa de alimentare cu aer (cea de jos, sub usa de alimentare combustibil) in camera de ardere se acumuleaza fum, gaze care se incalzesc si se transforma in asa fel incat la cea mai mica aparitie de aer curat se auto aprind provocand explozie , deschizand usa de la camera de ardere, aruncand focul afara, … se poate sparge centrala si explozia poate fi devastatoare… totul doar din o combinatie de gaze (fum) , caldura si aer….. si un cos necuratat corespunzator…

    1. treci direct in limba romina altfel se supara PRUTEANU si te chema la el. chiar nu vezi ca nu avem nevoie de englezisme imbecile .gindeste ca ai cu ce.

  10. tinta dorinel

    Am probleme cu centrala imi incalzeste doar 3 calorifere acestea fiind cele mai apropiate de centrala,imi creste temperatura si presiunea in centrala iar pompa de recirculare functioneaza.

    1. pleaca repede de acasa si spune vecinilor sa stea linistiti

  11. Eu am o centrala pe lemne cu gazeificare cu circuit cu trei cai si vas de expansiune deschis. DE cand am schimbat centrala am o problema. Cand folosesc doar un singur circuit (cel din mijloc) merge bine. Cand dau drumul la oricare din celelalte doua intra aer pe instalatie si incep sa se goleasca caloriferele si creste apa din vasul de expansiune. Ce problema poate avea? Poate sa prinda aer pe la pompa sau vasul de expansiune in anumite conditii? Sau ce alta problema poate avea?

  12. Stire cu reclama la Buderus … ei ashi.
    Dar de sobe de ce nu se spune nimic …. se pare ca sunt cele mai sigur si cele mai rezonabile la pret, iar consum de combustibil solid este unul f. bun.

    1. pentru ca sunt interese mari

  13. Centralele lui Peşte ! Sunt făcute pe genunche şi sunt foarte scumpe. De ce n-au aceleaşi probleme centralele pe gaz, că de la arzător încolo ar trebui să facă acelaşi lucru ?

    1. la centralele cu combustibil solid nu poti controla focul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *