Acum 2 zile toate canalele media vuiau in legatura cu taxa pentru centralele termice de apartament, se luau interviuri pe strada iar diversi analisti comentau la televizor sau in presa scrisa despre acest subiect. Nici n-am stat foarte bine sa ma gandesc la acest lucru deoarece inca de la inceput mi s-a parut o aberatie, o stire care aduce multa audienta insa incorect prezentata, mai ales ca centralele de apartament care se comercializeaza la noi de vreo 4-5 ani, atat cele termice pe gaze, cat si cele termice electrice (pentru ca din punct de vedere legal doar acestea se pot monta intr-un apartament), se incadreaza in normativul de poluare a Uniunii Europene.
Bineinteles ca ieri, 02.11.2011, Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dezmintit aceste zvonuri, subliniind ca este vorba despre o taxa pentru combustibilii de incalzire, taxa despre care inca se discuta la nivelul UE, care sa fie direct proportionala cu gradul de poluare al centralei termice.
„Haideţi să clarificăm lucrurile pentru că au ajuns informaţii trunchiate în presă. Se discută la nivelul Uniunii Europene despre o taxă pe combustibili pentru încălzire, care va fi mai mare în cazul în care poluarea e mai puternică, iar în cazul unei poluări mai mici, taxa să fie redusă. Trebuie să fie o unanimitate, deci un vot din partea tuturor. În momentul de faţă, România în principiu este de acord ca, în anumite condiţii, să vedem ce taxe noi introduce, dar este foarte dificil pentru că fiecare ţară are problemele şi nivelul de trai specifice.
Noi nu ne-am pronunţat până acum dacă suntem ‘pentru’ sau ‘împotriva’ acestei taxe suplimentare, să fie foarte clar. După părerea mea, cred că din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxă. Nu putem vorbi de niciun fel de taxă suplimentară. Repet, nu se introduce niciun fel de taxă pentru centralele de bloc„.
Acesta a adaugat ca la discutiile de la nivelul UE, Romania participa intens, iar tara noastra isi va forma un punct de vedere dupa ce vor fi analizate si posibilele consecinte. Luni, Laszlo Borbely declarase, într-o conferinţa de presa, că forul european analizează posibilitatea introducerii unei taxe de poluare pentru centralele termice de apartament, care ar putea intra în vigoare din 2015.
UPDATE 05.11.2011 !! ”Taxa de poluare de care se discută acum la Bruxelles nu se va aplica in cazul incalzirii gospodariilor„, a declarat europarlamentarul Rovana Plumb.”Uniunea Europeana vrea sa taxeze marii poluatori si subliniaza in mod special ca masura nu trebuie sa loveasca in consumatorii casnici, statele membre sunt obligate sa-i protejeze pe acestia. Guvernul nu trebuie sa mai inventeze o taxa, sub pretextul directivelor europene!”, adauga eurodeputatul, care este raportor al socialistilor europeni in privinta propunerii de directiva privind impozitarea energiei.
De asemenea, statele membre, in contextul acestei noi directive, au responsabilitatea de a lua toate masurile pentru a sustine consumatorii casnici care traiesc la limita conditiilor de saracie.
Directiva ar putea intra in vigoare din 2013, însa implementarea sa efectiva se va realiza pana in 2023, deoarece exista perioade de tranzitie lungi prevazute pentru alinierea completa a sistemelor de impozitare, necesare atat pentru state, cat si pentru industriile afectate.
Din cate stiu eu, orice centrala termica trebuie sa aiba verificarea ISCR facuta la fiecare doi ani de catre persoane autorizate care verifica si noxele emise de centrala.
Micii sau marii consumatori oricum e o taxa abuziva !Începând de la Taxa pe carbon(Auto) si pâna la cea discutata in articol e o mare MINCIUNA !
E o afacere a U.E.-marii rechini…si micii bibani din Romania nu stiu cum sa faca sa profite si ei…
Vezi pe YouTube;-
”Uniunea Europeana si Incalzirea globala Ziua in care democratia a murit”
…