Se scumpesc gazele in 2011

Se pare ca furnizorii si distribuitorii de gaze naturale vor sa majoreze pretul la gaze atat pentru consumatorii casnici cat si pentru consumatorii industriali. Aceasta scumpire nu poate fi facuta decat prin avizul ANRE ( Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei ).
ANRE are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor, precum si cel necesar implementarii sistemului de reglementari necesar asigurarii eficientei energetice si promovarii utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie. ANRE rezista momentan presiunii facute de furnizorii de gaze si nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste cresterea pretului la gaze, asteptand finalizarea unui studiu care sa arate care ar fi impactul acestei majorari asupra populatiei. Fie vorba intre noi, impactul va fi foarte greu de suportat de populatie, pentru ca odata cu cresterea pretului la gaze se va declansa in lant o crestere a preturilor tuturor produselor si serviciilor pe intreg teritoriul Romaniei, deci o crestere a inflatiei si o putere de cumparare mai scazuta a populatiei.
Motivatia furnizorilor de gaze este destul de simpla: fata de anul 2009, consumul de gaze a crescut, au rezultat importuri mai mari, iar pretul platit pentru 1000 mc de gaze este in 2011 cu aproximativ 90 de $ mai mare. Furnizorii sustin ca oricum Romania are cel mai mic pret dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene pentru piata gazelor naturale, iar preturile ar trebui marite macar pentru consumatorii industriali.

Furnizorii sunt sustinuti in demersul lor si de declaratiile reprezentantului FMI ( Fondului Monetar International ) in Romania, d.nul Jeffrey Franks: “Liberalizarea preturilor la energie va fi un proces de durata. Vrem ca procesul sa inceapa, iar ca finalizarea lui sa aibe loc in 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2015 pentru cei casnici“. In aceasta situatie preturile ar trebui sa se dubleze. Pentru ca marea majoritate a romanilor nu vor putea suporta o crestere brusca a pretului la gaze, probabil ca majorarea tarifelor se va face treptat, iar persoanele care vor avea venituri foarte scazute vor primi ajutor de la stat. Pentru inceput se preconizeaza ca pretul la gaze se va majora cu doar 5%.

Asteptam vesti bune 🙁 si referitoare la cresterea pretului la energia electrica.
Keep in touch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *