Locuiti la Bloc ? Cine plateste daunele provocate de defectiunile la apa calda si incalzire ?

In cazul in care locuiti la bloc, din cauza instalatiilor vechi sau din cauza unor lucrari de reparatii, pot aparea probleme atunci cand se sparge o conducta de apa rece, apa calda sau de incalzire, probleme care provoaca daune materiale. Cine plateste aceste daune?

VAR.1 In cazul in care se sparge o conducta comuna, cheltuielile pentru reparatii vor fi suportate de catre toti proprietarii, iar fiecare proprietar va trebui sa achite cota parte aferenta suprafetei apartamentului sau garsonierei pe care acesta il/o detine. Cota parte este de regula stabilita de Asociatia de Proprietari, iar  valoarea acestei cote va fi afisata la avizierul blocului / scarii, odata cu afisarea intretinereii pe luna urmatoare. In unele cazuri exista colectat de asociatie fondul de rulment, fond din care se va repara defectiunea aparuta.
In cazul in care se sparge o conducta comuna si pentru repararea sau inlocuirea acesteia este necesara o interventie in garsoniera sau  apartamentul dvs, sunteti obligati sa-i primiti in locuinta pe cei abilitati sa efectueze interventia respectiva. Daca in unele cazuri exceptionale trebuie spart un perete al locuintei dvs cheltuielile cu spargerea si reparatiile ulterioare vor trebui suportate de fiecare proprietar / cota parte.

VAR.2 In cazul unor lucrari de modernizare al locuintei dvs provocati inundarea vecinilor sau afectarea imobilului acestora ( fisuri in perete, crapaturi in ziduri, obiecte sanitare sparte sau de mobilier interior ), trebuie sa suportati daunele provocate de aceste lucrari.

VAR.3 In cazul in care se deterioreaza o teava, un calorifer, centrala termica din apartament, nu din vina dvs, ci din cauza uzurii acestora sau a interventiei unei persoane neautorizate, iar aceste echipamente se afla in imobilul dvs, daunele provocate vor trebui achitate tot de dvs. In plus fata de aceste cheltuieli directe, pot fi si cheltuieli indirecte, cum ar fi golirea instalatiei de incalzire pentru remedierea defectiunii si apoi reumplerea acestei instalatii, bani care vor fi platiti tot din buzunarul dvs.

Riscul ca aceste defectiuni sa apara va fi mult redus daca la un interval de 15 -20 de ani veti inlocui toate conductele /caloriferele vechi din garsoniera sau apartamentul dvs. sau daca la un interval de 25-30 de ani se va lua o decizie in cadrul Asociatiei de Proprietari in ceea ce priveste inlocuirea conductelor comune vechi, cu altele noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *