Intr-un articol publicat pe site-ul financiarul.com se afirma ca Ministerul Economiei va transfera milioanele de EURO pe care le incaseaza ISCIR ( Inspectia de Stat pentru controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat ) din autorizari si controale unor firme particulare. Adica cu alte cuvinte banii de la ISCIR care intrau in buzunarul Statului vor intra in buzunarul unor firme private. Va suna cunoscut?! Mai jos o sa dau citire intregului articol, scris de Sorin Manea:
<< Activitatea de autorizare a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat, inclusiv a banalelor centrale de apartament va fi preluata de companii „agreate“ Este un lucru dovedit ca banii companiilor de stat sunt praduiti prin fel si fel de consilii de administratie, prin licitatii ferite de ochii lumii si mai ales prin externalizarea serviciilor catre clientela politicului. Asa se face ca la stat nu mai ramane nicio activitate aducatoare de profit, iar ilustrii guvernanti compenseaza prin impozitele si taxele percepute persoanelor fizice. Cel mai recent caz este cel al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, mai cunoscuta sub denumirea de ISCIR, ale carei activitati aducatoare de profit au fost transferate in mediul privat pe ultima suta de metri a ministrului Adriean Videanu.
Altadata o institutie importanta in economia romaneasca tocmai pentru responsabilitatea majora pe care o are in domeniul functionarii instalatiilor, ISCIR a ajuns o umbra ce nu mai sperie pe nimeni, cu o mana de inspectori concentrati in structura centrala din Bucuresti. Cum s-a ajuns la acest lucru? Foarte simplu. Pe data de 18 august guvernul a publicat Ordonanta 22 prin care trecea activitatile de autorizare ale ISCIR in sarcina unei companii private sub denumirea de CNCIR SA. Justificarea specialistilor de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) este banala. Cert este ca din punct de vedere legal Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat – ISCIR este organul de specialitate al administratiei publice centrale ce asigura, in numele statului, masurile ce privesc siguranta in functionare a instalatiilor/echipamentelor, in principal, prin exercitarea functiei de reglementare si de autoritate in domeniu; contraventiile si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii prevederilor legale.
Justificare in interes strategic national
Aceste activitati vor fi separate dupa cum explica MECMA, iar in consecinta modificarile ar avea urmatorul efect: „limitarea competentei ISCIR la asigurarea functionarii in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat, aparatelor consumatoare de combustibil si componentelor acestora, altele decat cele din cadrul obiectivelor nucleare; asigurarea unui cadru de organizare si functionare favorabil exercitarii, pe deplin, de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare – CNCAN a sarcinilor ce-i revin in calitate de autoritate nationala competenta in domeniul nuclear, prin preluarea sarcinilor tehnice aflate in prezent in responsabilitatea ISCIR, cu exceptia celor ce privesc elaborarea prescriptiilor tehnice in aplicarea prevederilor art. 36 din Legea nr. 111/1996. Externalizarea activitatilor ISCIR ce privesc verificarile tehnice in utilizare si incredintarea acestora unei Companii Nationale (CNCIR), infiintata prin reorganizarea ISCIR, ca societate comerciala cu unic actionar statul roman, stabilita a fi de interes strategic national, dat fiind riscul ridicat pe care-l prezinta in exploatare instalatiile/echipamentele ce fac obiectul Legii nr. 64/2008. Eliminarea autorizarilor de functionare la instalatii/echipamente pentru repunere in functiune dupa reparari, revizii si/sau operatiuni de intretinere; eliminarea cerintei de implicare a unor „experti ISCIR”- persoane autorizate de catre ISCIR – in anchetarea cauzelor producerii unui accident si implicit renuntarea la cerinta de autorizare a acestora, in domeniul expertizei tehnice judiciare si extrajudiciare existand legislatie speciala; completarea definitiilor cu definirea intelesului termenilor „verificare tehnica” si „verificare tehnica in utilizare”, folositi in cuprinsul legii, arata in nota de fundamentare MECMA.
Adevaratul interes national
In realitate, interesul era de a se extrage o activitate profitabila din mediul bugetar si transferul acesteia in zona privata. Astfel, personalul nu mai este vizat de limitarile salariale in calitate de functionari publici, iar infiintarea unei noi companii permite o serie de alte avantaje pe care le are o societate pe actiuni in fata unei institutii de stat. Bineinteles de la constituirea de consilii de administratii de cenzori, pana la raportarea de profituri care atrag de la sine bonusuri financiare consistente conducatorilor. De asemenea, noua structura va absorbi angajati care in mod normal nu puteau fi angajati de ISCIR. Pe scurt, avantajele companiei sunt date de libertatea de miscare in orice va intreprinde aceasta pe linia achizitiilor, avizarilor, dar mai ales pregatirea acestei institutii pentru privatizare. In forma actuala, ISCIR era o structura greoaie de stat a carei privatizare era greu de realizat. In noua forma, CNCIR a atras deja interesul mai multor companii, ultima interesata fiind o firma austriaca. Potrivit surselor noastre de la MECMA, si celebra TUV Rheinhald din Germania s-a aratat interesata de preluarea activitatii chiar daca este prezenta cu reprezentanta proprie in Romania.
CNCAN ia nuclearele
Nu toate activitatile vor trece la noua societate, ci activitatile din domeniul nuclear vor trece la Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN). Noua companie va detine astfel pozitia de monopol in domeniul avizelor din Romania, aspect la care specialistii spun ca se doreste ca reactia Consiliului Concurentei sa fie de a nu da aviz favorabil tocmai pentru a se ajunge la externalizarea catre diverse companii a acestor servicii de avizare.
Potrivit MECMA, tarifele pentru serviciile de verificare tehnica in utilizare prestate de catre CNCIR SA, datorita pozitiei de monopol, se vor stabili prin hotarare de catre guvern, cu avizul Consiliului Concurentei. „Datorita nivelului ridicat al riscului pe care-l prezinta in exploatare instalatiile/echipamentele din domeniul reglementat de Legea nr. 64/2008, activitatea de verificare tehnica in utilizare, aflata in prezent in responsabilitatea exclusiva a ISCIR, se va asigura in mod exclusiv de catre CNCIR SA. Masura nu va distorsiona piata si implicit nu va aduce atingere activitatilor ce se realizeaza in prezent in regim autorizat, in baza legii.
Se apreciaza ca noile masuri vor conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor in acest domeniu prin efectuarea verificarilor tehnice in utilizare de catre o alta entitate decat cea de reglementare, reducerea eforturilor financiare ale operatorilor economici, simplificarea procedurilor administrative ale ISCIR”, arata MECMA.
Achizitii redirectionate la compania privata
In ultimul an, bunastarea de la ISCIR a fost exploatata la maximum de conducerea exercitata de Mircea Vasile Zegrean, in treacat fie spus, fratele celebrului presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a cumparat laptopuri si licente de peste jumatate de milion de lei de la firma Global Systems Communications SRL. ISCIR a mai investit in „servicii de asistenta tehnica pentru utilizare program informatic pentru angajarea, lichidarea si ordonantarea la plata a cheltuielilor si de elaborare a raportarilor la ordonatorul principal de credite precum si efectuarea unor actualizari ale programului in care prestatorul sa fie autorul programului informatic” inca 17.000 de lei bani care au mers la societatea Omnidata SRL prin incredintare directa. >>
ISCIR SOCIETATE DE FRECAT MENTA SI LUAT BANII AIUREA ROMANILOR SI ACUM PERSISTAM IN PROSTIE SI MAI DEPARTE VINDEM STRAINILOR NISTE METODOLOGI DE VERIFICARI ISCIR LUCRURI ABERANTE LA CENTRALE TERMICE ASA CEVA NU SE CERE AFARA SI MAI DEPARTE NE DA-M NOI DESTEPTI BURICUL EUROPEI PRIN FEL SI FEL DE VERIFICARI DE INSPECTII DE URMARIT PROCESE ………..FEL SI FEL DE CACATURI DAR DE FAPT NU STIM CE FACEM SI MAI SI LUAM SI BANI. STRAINI NE-AU MIROSIT SI VOR SI EI ACEASTA FELIE DE TORT CA SA MA EXPRIM MAI CIVILIZAT CU BANI DE LA NOI .BA ISCIR PROST NU TE MAI DA DESTEPT CA ESTI PROST DE BUBUI DACA ERA CEVA IN MINTEA TA FACEA-I CEVA FOLOSITOR PTR TARA IN CARE STAI SI TE ARMONIZAI CU EUROPA CACACOIS CE ESTI NE BAGATI NUMAI IN AIURELI