A
Absorber
Este cea mai importanta componenta a panoului solar si are rolul de a capta radiatia solara. Absorberul încalzeste agentul termic solar (amestec apa si propilenglicol, numit Tyfocor), acesta cedând la rândul sau boilerului solar caldura primita. Un randament ridicat îl au absorberele vopsite cu lac de culoare neagra; cele acoperite selectiv cu “sunselect” au un randament deosebit de ridicat.
Absorbtie
Radiatia solara captata de absorber este preluata (absorbita) în interiorul acestuia de un lichid sau gas si transformata în caldura. Energia astfel obtinuta este transportata prin circuitul solar catre boilerul bivalent sau alti utilizatori. Acoperirea selectiva permite atingerea unui grad foarte mare de absorbtie în cazul utilizarii unor materiale de calitate: 90-95%. In cazul unui panou performant, acest grad de absorbtie ramâne constant pe toata perioada de viata a panoului solar.
Acoperire selectiva
Pentru a micsora pierderile de caldura datorate radiatiei, absorberele performante sunt acoperite selectiv cu crom negru sau nichel negru. Acest lucru permite captarea unei parti cât mai mari a radiatiei solare si transformarea acestei în caldura; emisia (pierderi de caldura datorita radiatiei) absorberului este în acelasi timp redusa în mod considerabil.
Adaptarea hornului, cosului de fum sau a kitului de evacuare gaze arse
În cazul înlocuirii vechiului echipament de încalzire cu un echipament modern, de cele mai multe ori este necesara micsorarea diametrului hornului. În caz contrar este posibila aparitia condensului. Ca alternativa se poate opta pentru un echipament cu tiraj fortat.
Agent termic
Apa calda pentru încalzire descrie un circuit între corpurile de încalzire si echipamentele de încalzire
Aparat combi
Centrala cu producere de apa calda menajera integrata
Aparat cu tiraj natural
Echipament pentru încalzire sau preparare apa calda menajera care se racordeaza la un cos de fum (horn) în vederea evacuarii gazelor de ardere. Majoritatea echipamentelor de încalzire Buderus sunt disponibile în doua variante: cu tiraj natural si cu tiraj fortat (gazele arse sunt evacuate în exterior prin intermediul unei tubulaturi speciale).
Aparate cu camera de ardere deschisa
Aparate de încalzire si producere a apei calde ce depind de aerul din încapere.
Aparate cu camera de ardere etansa
Aparate de încalzire si producere a apei calde ce nu depind de aerul din încapere. Aceste aparate dispun de un sistem de tubulatura prin care se evacueaza gazele arse si se aspira aerul necesar arderii.
Aport de caldura la încalzire
Aportul de caldura la încalzire si prepararea apei calde menajere sunt cele doua domenii în care utilizarea panourilor solare este deosebit de eficienta si economica. In combinatie cu acumulatoarele moderne, instalatiile solare pot sustine cu un randament ridicat instalatiile de încalzire. Toamna si primavara, încalzirea se poate realiza integral sau aproape integral cu energie solara.
Aprindere electronica
Aprindere automata a arzatorului, la echipamentele de încalzire sau preparare apa calda menajera, functionand cu combustibil gazos. Astfel se elimina flacara de veghe, reducându-se consumul de gaz.
Automatizare
Echipament care adapteaza cantitatea de energie generata la necesarul din locuinta. Se iau în calcul în primul rând temperaturile exterioara si interioara, se compara cu valorile dorite de temperatura si se creste sau scade, dupa nevoie, cantitatea de energie livrata catre încaperile locuintei.
Sistemul de automatizare dependent de temperatura exterioara si timp (de ex. functionarea în regim de noapte) este un factor important în obtinerea unui confort rentabil. Automatizarile moderne pot fi programate usor pentru functionare zilnica, cu regim special de week-end sau concedii.
Azimut
Pentru a folosi eficient radiatia solara, panourile solare sunt orientate astfel încât sa poata capta zilnic o cât mai mare cantitate de raze solare. De aceea, pe lânga înclinarea soarelui, un rol foarte important în orientarea panourilor solare îl au azimutul si unghiul panourilor solare.
Azimutul este abaterea în grade a suprafetei panourilor solare fata de Sud. Unghiul panourilor solare reprezinta abaterea în grade a suprafetei acestora fata de orizontala.
In urma experimentelor efectuate s-a stabilit ca orientarea optima a panourilor solare se obtine pentru un azimut de 0° si un unghi de înclinare de 30°. Micile abateri de la aceste valori nu sunt însa o problema: la orientarea catre Sud-est sau Sud-vest este posibila o captare a radiatiei solare de 90-95% fata de orientarea optima. Prin marirea corespunzatoare a suprafetei panourilor solare, se poate obtine si în cazurile din urma acelasi randament ca si în cazul orientarii optime. |
|
|
B
Bilant energetic
Bilanturile energetice reprezinta baza de calcul pentru o utilizare pe cât posibil rationala a energiei. Astfel, se pot compara costurile energiei primare necesare obtinerii energiei utile.
Bilantul energetic pentru o instalatie solara se poate calcula astfel: radiatia solara este captata 100%. Din acest procent, 20% reprezinta pierderi datorate reflexiei, 30% utilizeaza absorberul pentru a se încalzi si radia caldura iar 15% reprezinta pierderi de caldura în instalatia solara, în boilerul bivalent si catre consumatorii de apa calda. Astfel, energia utila (cea care va fi în final folosita, si care se defineste ca randamentul întregii instalatii solare) este undeva în jur de 35%.
Utilizarea energiei solare este un avantaj pentru oricare bilant energetic, deoarece aceasta sursa de energie ne sta gratis la dispozitie.
Bivalent
La prepararea apei calde menajere în regim bivalent, apa calda menajera este încalzita de doua surse diferite de caldura – de exemplu de la cazan si de la colectorii solari. Printr-o serpentina a boilerului este încalzita apa calda menajera de la caldura acumulata de colectorii solari. Printr-o serpentina secundara se poate încalzi apa calda menajera de la cazan.
Boilere cu încalzire directa
Spre deosebire de cele cu încalzire indirecte, boilerele cu încalzire directa au o sursa proprie de caldura, putând fi montate independent de sistemul de încalzire.
Boilere cu încalzire indirecta
Boiler pentru prepararea apei calde menajere, se racordeaza la un cazan de sol sau o centrala murala. Boilerul nu dispune de propria sursa de energie, apa fiind încalzita prin intermediul agentului termic provenit de la cazan. |
|
|
C
Camera de amestec
Gazul si aerul se amesteca optim, amestecul rezultat arzând la temperaturi mai mici, astfel emisiile de azot fiind scazute.
Cazane de sol
Cazane de sol pentru încalzire si preparare de apa calda menajera prin intermediul unui boiler încalzit indirect.
Cazane murale
Cazane de perete pentru încalzire, pot fi si în varianta cu producere de apa calda menajera în regim instantaneu.
Cazan combi
Un cazan combi este un cazan mural in condensatie, folosit atat pentru incalzire cat si pentru preparare de apa calda menajera.
Componenta unei instalatii solare
Partile componente principale ale unei instalatii solare sunt panourile solare, stocatorul de caldura (boilerul bivalent) si automatizarea.
Condensare – condensatie
La producerea energiei termice, în timpul procesului de ardere se formeaza alaturi de gazele arse si o anumita cantitate de vapori de apa. Tehnologia condensarii ia in considerare întreaga cantitate de energie termica rezultata in urma arderii, inclusiv cea continuta de vaporii de apa prezenti în gazele arse. Tehnologia conventionala nu ia în considerare aceasta cantitate de energie termica, de aceea randamentele sunt mai mici decât în cazul condensarii.
Consum de energie
Consumul de energie într-o gospodarie se poate împarti dupa cum urmeaza: încalzire (75%), preparare apa calda (12%), energie electrica (13%). Se observa ca optimizarea consumului de energie pentru încalzire, aduce beneficii maxime.
Consumul de apa calda
Fiecare persoana consuma în medie 134 de litri de apa pe zi. Pâna la 40% este apa calda – depinde de echipamentele sanitare si stilul de viata. Pentru fiecare spalat pe mâini se consuma cam 2 litri de apa calda (aprox. 37 °C), pentru un dus 30 pâna la 70 de litri, iar pentru o baie, 120 pâna la 180 de litri.
Consumul de energie termica
Necesarul de energie pentru încalzirea încaperilor. Acesta depinde de mai multi factori, în primcipal de locatia, dimensiunea si constructia imobilului (izolarea termica). Determinant este însa si eficienta sistemului de încalzire, de exemplu aparatele cu condensare consuma mult mai putin decât cele conventionale. Reglarea flexibila a sistemului de încalzire (în functie de necesarul de caldura) si obiceiurile locatarilor joaca deasemeni un rol important. Consumul de energie termica a scazut semnificativ în ultimii ani datorita îmbunatatirii izolatiei termice, instalarii unor echipamente performante si a masurilor de economisire a energiei. Încalzirea ramîne însa cel mai important consumator de energie în locuinte (77%).
Convectoare
Convectoarele sunt fomate din tevi umplute cu apa în legatura cu un numar de asa numite lamele, prin care se mareste suprafata de pe care se propaga caldura. |
|
|
D
Dioxid de Carbon
(CO2) gaz incolor, inodor, insipid, ce rezulta în urma arderii combustibililor fosili. Concentratia naturala de CO2 în atmosfera este de 0,03-0,04 % Vol. |
|
|
E
Echipament cu tiraj fortat
Minicentrale termice murale sau încalzitoare instantanee de apa cu combustibil gazos, la care prin tubulatura etansa se asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea în exterior a gazelor arse. Majoritatea echipamentelor de încalzire cu tiraj fortat sunt cu camera de ardere etansa.
Echipament cu tiraj natural
Echipamente care folosesc cosul de fum pentru evacuarea gazelor arse. Camera de ardere este deschisa.
Efectul de sera
Încalzirea atmosferei Pamântului din cauza reflexiei razelor solare. Cauzele efectului de sera pot fi împartite în naturale si artificiale. Ca masura pentru protectia mediului este reducerea emisiilor de gaze toxice (ca CO2) prin economisirea de energie si introducerea de combustibili ecologici precum gazele naturale.
Energii regenerative – verzi
Surse noi de energie, ca de exemplu energia solara, energia eoliana sau energia hidraulica. Folosirea lor se face înca la scara redusa. Pentru producerea agentului termic si a apei calde este interesanta obtinerea energiei cu ajutorul panourilor solare. |
|
|
F
Functionare în cascada. Baterii de cazane
Combinarea mai multor cazane de sol sau minicentrale termice murale, în vederea obtinerii unei baterii sau a unei functionari în cascada. Astfel se obtin o serie de avantaje: obtinerea unor puteri termice mai mari, adaptarea puterii termice a echipamentului la necesarul de caldura, cresterea eficientei energetice. In anumite cazuri, folosirea mai multor centrale murale în locul unui cazan de sol prezinta avantajul economisirii spatiului. |
|
|
G
Gaz
Combustibil fosil cu eliminare redusa de noxe la ardere. Prin folosirea lui în locul combustibililor lichizi se economisesc spatiul si costurile necesare rezervorului de motorina.
Gaz lichefiat (GPL) – flussigas
La gaze lichefiate enumeram Propan si Butan ca si amestecul ambelor. Aceste gaze se obtin la extragerea titeiului si a gazelor naturale, celelalte în rafinarii ca produs secundar. LPG se depoziteaza si se transporta în stare lichefiata.
Gaz natural CNG
CNG (Compressed Natural Gas) defineste gazul îmbuteliat sub presiune (cca.200 bar) si folosit de exemplu drept combustibil auto.
Gaz natural H
H provine de la echivalentul englez al cuvantului înalt (high). Acest tip de gaz are o putere calorica de cca 12kWh/Nm³.
Gaz natural L
L provine de la echivalentul englez al cuvântului scazut (low). Acest tip de gaz are o putere calorica de cca 10kWh/Nm³.
Gaze arse
Gazele arse rezulta în urma arderii combustibililor fosili precum titeiul, gazul natural sau carbunele. Compozitia lor depinde de combustibilul folosit la ardere. Gazele de ardere sunt alcatuite în principal din vapori de apa si bioxid de carbon (CO2). De asemenea ele contin si diferite substante poluante în functie de combustibilul utilizat. |
|
|
H
Hidrocarburi
Hidrocarburile stau la baza fiecarei vieti organice. O hidrocarbura speciala este metanul (formula chimica CH4) care este componenta principala a gazelor naturale (pana la 99%) |
|
|
I
Inclinarea acoperisului
Atunci când se întreaba de înclinarea acoperisului la proiectarea unei instalatii solare, se are în vederea obtinerea de informatii referitoare la înclinarea suprafetei panourilor plane. Prin utilizarea diverselor accesorii de montaj, se poate obtine o orientare optima a panourilor solare chiar si pe acoperisurile cu un unghi de înclinare mai putin favorabil. Unghiul optim de înclinare fata de soare al unei instalatii solare depinde de zona geografica. Deoarece unghiul soarelui fata de suprafata pamântului este mai mare vara si mai mic iarna, este important de stiut pentru ce anume va fi folosita instalatia solara în special: încalzirea apei calde menajere sau aport de caldura la instalatia de încalzire.
Izolare, izolatie termica
Masuri constructive care micsoreaza pierderile de caldura ale cladiri, de ex. ferestre cu geam termopan sau straturi izolatoare pe peretii exteriori, tavanul subsolului sau pe acopeis. Izolatia termica are o influenta mare asupra consumului de energie. |
|
|
K
Kilowatt
Unitate de masura pentru putere. Puterea nominala a echipamentelor de încalzire este exprimata in kW. 1 Kilowatt (kW) = 1000 Joule pe secunda (J/s).
kWh
Prescurtare pentru Kilowattora.
1 kWh = 1000 Watt în intervalul de timp de 1 ora. |
|
|
L
LNG
LNG (Liquified Natural Gas) este un gaz ce se transforma în stare fluida la temperaturi foarte scazute (-162 °C) |
|
|
M
Metan
Metanul este o hidrocarbura din grupa alcanelor; incolor, inodor, care are în timpul arderii o flacara albastruie si care în natura se gaseste în gazele naturale.
Monoxid de Carbon
(CO) gaz deosebit de toxic, incolor si inodor, combustibil la temperaturi peste 700 °C. Rezulta în urma arderii incomplete a substantelor organice. O concentratie în aer de 0,05 %Vol. pentru un timp mai îndelungat este mortala.
Montaj la mansarda
Modalitate de amplasare a echipamentului de încalzire în mansarda, prin care se obtine o folosire mai buna a spatiului construit si se elimina costurile construirii unui horn din zidarie.
Montarea echipamentelor Buderus
Pentru montarea echipamentelor de încalzire trebuie respectate anumite conditii, printre care volumul încaperii. Acesta trebuie sa fie de minim 18 m³ în cazul echipamentelor cu combustibil gaz metan, în cazul GPL volumul minim fiind de 10 m³. Conform I6/1998, exceptie fac aparatele care prin tubulatura etansa asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea în exterior a gazelor arse (echipamente cu tiraj fortat). |
|
|
N
Necesarul de caldura, de incalzire
Cantitatea de caldura pentru obtinerea unei temperaturi confortabile. Necesarul de caldura se calculeaza în functie de locul, marimea si tipul constructiei. Necesarul de caldura se modifica în functie de temperatura de afara sau modul de folosire al spatiului respectiv. |
|
|
O
Orientarea optima a unei instalatii solare
O instalatie solara ar trebui sa fie orientata catre sud, însa nu este neaparata nevoie sa fie montata în aceasta directie. Chiar si în cazul în care panourile solare sunt montate pe un acoperis care are o abatere de pâna la 30° fata de axa sud, pierderile sunt reduse. Unghiul de montaj (fata de orizontala) al panourilor solare poate fi oricare în domeniul de la 20° pâna la 60°. Valori mai mici ale unghiului de montaj maresc randamentul instalatiei pe perioada verii, iar valorile mai mari maresc randamentul instalatiei solare pe perioada iernii. |
|
|
P
Panou solar plan
La acest tip de panou, absorberul este situat in interiorul unei carcase plane, izolate termic si închisa cu o foaie de geam. In cele mai multe cazuri, aerul din panourile solare plane nu este evacuat astfel încât au loc pierderi de caldura datorita circulatiei aerului din interiorul panoului. Costurile de productie ale acestor panouri, respectiv preturile de vânzare sunt semnificativ mai mici fata de cele ale mai performantelor panouri solare cu tuburi vidate.
Pierderi de caldura
Pentru a mentine nivelul dorit de temperatura, sistemul de încalzire trebuie sa compenseze pierderile continue de caldura. Acestea au un rol determinant în stabilirea necesarului de caldura si a consumului de energie. Se deosebesc aici pierderile cladirii si cele ale instalatiei.
Poluarea
Contaminarea apei sau a aerului cu substante solide, lichide sau gazoase, provenite din instalatii în urma unor procese tehnologice.
Preparare apa calda menajera
Prepararea apei calde menajere reprezinta o parte în crestere a din consumul de energie al locuintelor. În prezent aceasta reprezinta aprox. 20%, dar va creste în viitor. Aceasta se datoreaza pe de-o parte necesarului în crestere de confort de apa calda, iar pe de alta parte consumului în scadere de energie pentru încalzire.
Program de vacanta
Programul de vacanta permite setarea unui program de încalzire pentru perioada concediului, putându-se programa de exemplu numarul de zile petrecute în vacanta si modul de functionare în acest timp.
Program saptamânal
Prin intermediul unui regulator se poate seta un program de lucru saptamânal. Se poate stabili, spre exemplu, un program pentru zilele de lucru si un altul pentru weekend.
Program zilnic
Programele zilnice pentru încalzire si producere de apa calda menajera permit o adaptare conform necesitatilor utilizatorului.
Exemplu de program zilnic:
6:00 – înainte de trezire – încalzire
7:30 – absenta de acasa – economie
12:30 – pauza de masa – încalzire
13:30 – absenta de acasa – economie
18:30 – seara – încalzire
23:00 – odihna – protectie împotriva înghetului
Programe de reglare
Program de zi
Programele de zi se folosesc pentru a adapta sistemul de încalzire la ritmul de viata al locatarilor.
Program saptamânal
Programele de saptamâna se folosesc pentru a adapta sistemul de încalzire la diferitele zile ale saptamânii.
Program de concediu
Programul de concediu permite functionarea în mod economic a centralei pe perioada în care lipsiti de acasa.
Putere calorica
La producerea energiei termice, în situatia în care vaporii de apa continuti în gazele de ardere nu condenseaza si nu cedeaza caldura continuta, se vorbeste despre puterea calorica inferioara a combustibilului. In situatia în care energia termica a vaporilor de apa se recupereaza, se vorbeste despre puterea calorica superioara a combustibilului.
Vezi: Condensare
Putere nominala
Cantitatea maxima de energie pe care o poate genera echipamentul de încalzire într-o anumita perioada de timp. Este importanta pentru planificarea sistemului de încalzire. Se exprima în kilowatt (kW) si poate fi gasita pe eticheta aparatului. |
|
|
R
Racord gaze arse
Sistem de tubulaturi, confectionat din materiale rezistente la coroziune (metal, material plastic, ceramica, sticle speciale) prin care sunt evacuate gazele arse de la echipamentele. Racordurile de gaze arse sunt utilizate cel mai eficient în cazul echipamentelor cu un înalt randament al arderii, care produc cantitati mici de gaze arse cu temperatura scazuta (echipamente folosind principiul condensarii). Racordurile pentru gazele arse pot fi introduse într-un horn nefolosit sau fixate pe fatada.
Radiatoare
Radiatoarele sunt corpuri de încalzire cu elementi fonta sau otel. Prin acesti elementi trece apa calda. Schimbul de caldura prin radiatie este de 30 -40 %, restul facându-se prin convectie.
Radiatia globala
Se refera la radiatia solara la suprafata orizontala a pamântului si se compune din radiatia directa, difuza si reflectata (de ex. de zapada)
Radiatia solara
Se compune din radiatia care vine direct de la soare plus radiatiile indirecte: reflexii solare ale mediului înconjurator, suprafete puternic reflectorizante (de ex. straturile de zapada), radiatia cerului senin si radiatia difuza (cer înnorat). Pentru un calcul exact al energiei corespunzatoare unei anumite suprafete, unghiul dintre radiatia solara si acea suprafata este determinant. Acest unghi se modifica în functie de ora si anotimp.
Randament
Raportul dintre energia consumata si cea produsa folositor. Marime importanta în stabilirea pierderilor de caldura.
Randament nominal
Pentru aparatele care utilizeaza gaze naturale exista teoretic randament nominal de 111%. Aparatele cu condensare Junkers realizeaza un grad de utlilizare de 109%. Raportat la puterea calorica, randamentul este de peste 97%.
Regim de noapte
Regimul de noapte presupune functionarea sistemului de încalzire la temperaturi mai mici (îndeosebi noaptea), pentru economisirea energiei. Aceasta scadere se face astazi automat, dupa un program care poate fi ales de catre beneficiar. Reglajele pot fi programate si pentru perioade mai lungi în care nu va fi nimeni în casa, centrala urmînd sa functioneze în regim de veghe.
Reglarea temperaturii ambientale
Reglarea temperaturii ambiante se face printr-un regulator de temperatura
Robinet termostatat
Regulator de temperatura automat montat pe corpul de încalzire în scopul economisirii energiei. Cu ajutorul sau se pot regla temperaturi diferite pentru fiecare încapere. (de ex. încaperile însorite vor fi încalzite mai putin decât celelalte); de asemenea încalzirea prin pardoseala necesita o reglare termostatata. |
|
|
S
Schimbator de caldura
Dispozitiv pentru realizarea transferului de energie. Caldura rezultata din arzator este condusa catre apa din circuitul de încalzire.
Sistem de acumulare
Procedeu pentru prepararea de apa calda menajera, prin care se stocheaza o mai mare cantitate de apa. La boilerele încalzite indirect, apa este încalzita de centrala termica. În afara de aceasta, exista si boilere încalzite direct, la care încalzirea se face printr-un arzator propriu. Sistemul de acumulare ofera un confort sporit, furnizând o cantitate mare de apa, la temperatura dorita, chiar dacâ în acelasi timp sunt deschise mai multe robinete. Alegerea marimii boilerului se face în functie de durata si debitul de apa calda necesare.
Sistem de evacuare a gazelor arse
Parte a unei instalatii de încalzire, prin intermediul careia gazele arse sunt eliberate în atmosfera. În trecut acest lucru se facea prin intermediul hornurilor, acum existând sisteme speciale de evacuare. În cazul echipamentelor de încalzire cu combustil gazos, este posibila evacuarea gazelor arse direct printr-un perete exterior sau prin acoperis.
Sistemul de conexiuni
Conexiunile de lungime redusa micsoreaza costurile de material si instalare. În plus se mecsoreaza si pierderile de caldura. Camerele cu alimentare de apa calda (bucatarie, baie, WC) trebuie de aceea plasate cât mai aproape una de alta, respectiv una deasupra alteia.
Surse de energie
Sursele de energie se împart în doua categorii: combustibili fosili, precum gazul metan, titeiul sau carbunele si surse regenerative precum apa, aerul si soarele. |
|
|
T
Tehnologia condensarii
Este o tehnologie de producere a energiei termice prin care se foloseste si caldura continuta de gazele de ardere. Pentru aceasta, gazele arse sunt racite pâna la temperatura la care vaporii de apa condenseaza si cedeaza o cantitate de caldura. Aceasta duce la o crestere semnificativa a randamentului echipamentului de încalzire (pana la 15% fata de echipamentele conventionale).
Temperatura pe tur
Temperatura apei calde cu care intra în circuitul de încalzire (tur).
Temperatura pe tur/ pe retur
Temperatura apei calde cu care intra în circuitul de încalzire (tur), respectiv temperatura cu care apa racita în acest circuit intra în echipamentul de încalzire.
Temperatura de lucru
Modele mai vechi ale centralelor termice încalzeau apa la o temperatura constanta, independenta de temperatura exterioara. Temperatura necesara încalzirii era obtinuta prin amestecarea cu apa racita din retur. Sistemele moderne încalzesc apa doar la temperatura necesara atingerii temperaturii dorite în spatiile de locuit. Puterea de încalzire se adapteaza continuu la temperatura exterioara, cu ajutorul sondelor de temperatura exterioare. Modele mai vechi ale centralelor termice încalzeau apa la o temperatura constanta, independenta de temperatura exterioara. Temperatura necesara încalzirii era obtinuta prin amestecarea cu apa racita din retur. Sistemele moderne încalzesc apa doar la temperatura necesara atingerii temperaturii dorite în spatiile de locuit. Puterea de încalzire se adapteaza continuu la temperatura exterioara, cu ajutorul sondelor de temperatura exterioare.
Text-Display
Afisaj în text clar al datelor aparatului si al modificarilor de functionare. Se livreaza ca dotare de serie la aparatele din gama Cerapur.
Tipuri de gaze
Se disting doua categorii, gaz metan si gaz lichefiat. În fiecare din categorii, exista mai multe tipuri de gaze.
Tiraj fortat, Tiraj natural
Echipament cu tiraj fortat
Echipamente cu camera etansa de ardere. Aerul necesar arderii provine din tubulatura exterioara. Aceste aparate sunt dotate cu un ventilator ce ajuta la schimbul de gaze cu exteriorul.
Echipament cu tiraj natural
Echipamente cu camera de ardere deschisa. Sunt conectate la un sistem clasic de evacare a gazelor arse (horn). |
|
|
V
Ventilator
Ventilatorul foloseste la alimentarea cu aer necesar arderii si la evacuarea gazelor arse. Permite lungimi mai mari ale tubulaturilor.
Ventilatia locuintei
Sistem combinat de producere a caldurii si a ventilatiei cu recuperarea caldurii continuta de aerul evacuat. |
|