Factura la intretinere ar putea creste anul acesta cu 60%. Afla ce a convenit Guvernul Romaniei cu FMI

10.05.2011 In urma ultimelor discutii purtate intre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International s-a convenit la eliminarea subventiei acordate la energia termica incepand cu aceasta toamna. Astfel, factura platita de populatie pentru incalzire si apa calda de consum ar putea creste cu pana la 60%. De altfel am mai scris pana acum cateva articole pe aceasta tema, in care va avertizam ca mai devreme sau mai tarziu acest lucru se va intampla.

Trebuie sa precizez ca aceasta crestere se va aplica doar celor bransati la sistemul centralizat – local de termoficare. Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale. In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si/sau judetean si subventia acordata de fiecare primarie.

In unele localitati mai instarite s-ar putea mentine totusi subventia actuala la incalzire sau sa nu existe o crestere atat de mare a valorii facturii platite la intretinere.

Seful misiunii FMI in România, domnul Jeffrey Franks, a declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va putea creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate sau cu venituri modeste. Iata si declaratia exacta a acestuia: „Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine în cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare” ….. „Ne asteptam ca inflatia sa fie undeva intre 5% şi 6%. Vom face calculele cand vom sti cu exactitate care sunt schimbarile in ceea ce priveste si modificarile la pretul gazelor„.
Eliminarea subventiilor din acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca.

O alta consecinta a acestor masuri ar putea fi si o debransare in masa de la sistemul local de distribuitie al agentului termic, ceea ce ar putea avea 2 consecinte:
– Cresterea suplimentara a facturilor la incalzire pentru cei care vor ramane bransati deoarece prin micsorarea numarului acestora, pierderile se vor imparti la mai putine persoane
SAU / SI
– Cei care se vor debransa ori vor folosi radiatoare electrice ori isi vor monta o centrala termica de scara sau centrala termica individuala ( de apartament ), fapt ce va implica o investitie deloc neglijabila in bugetul oricarei familii.

Keep in touch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *