Cum functioneaza o centrala termica in condensatie / condensare?

TEHNICA FUNCTIONARII IN CONDENSATIE A UNEI CENTRALE TERMICE

Gazele naturale reprezinta o sursa de energie fosila care au un rol deosebit de important atat in prezent, cat si pentru viitor.
Principalele atuuri ale gazelor naturale sunt:
– puterea calorica ridicata a gazelor naturale;
– nivelul scazut al emisiilor de noxe la ardere;
– disponibilitatea gazelor naturale in anii urmatori.

Datorita tehnologiei de functionare in condensare / condensatie ( de la Buderus, Bosch sau Arca Caldaie spre exemplu ), potentialul acestei surse de energie poate fi exploatat fara pierderi semnificative. Acest avantaj este garantat, intrucat se utilizeaza nu numai energia eliberata la ardere, ci si caldura suplimentara obtinuta prin condensarea vaporilor de apa continuti de gazele arse. Astfel, se reduce semnificativ consumul de energie, ceea ce ii confera acestei tehnici de functionare cu gaze naturale, in condensare / condensatie, un important caracter ecologic.

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL UNEI CENTRALE TERMICE IN CONDENSATIE

In timpul arderii, hidrogenul continut de gaze se combina cu oxigenul din aer, formand vaporii de apa. Energia termica a vaporilor de apa este pierduta in cazul instalatiilor obisnuite de încalzire, deoarece vaporii sunt eliminati prin cosul de fum. Spre deosebire de instalatiile obisnuite, centralele in condensare de la folosesc aceasta energie dirijand vaporii de apa in echipament, îi condenseaza si transfera caldura de condensare obtinuta circuitului de încalzire. Acest proces este facilitat de schimbatorul de caldura economic al centralei pe gaz în condensare. Instalarea acestuia este conditionata de disponibilitatea unui cos de fum rezistent la umiditate sau a unor accesorii speciale pentru gaze arse. O centrala termica in condensatie este ideala pentru imobilele incalzite prin instalatie de incalzire prin pardoseala si pentru imobilele incalzite cu radiatoare din tabla de otel sau aluminiu (in conditiile in care aceste radiatoare sunt dimensionate corect pentru a fi folosite impreuna cu o centrala termica in condensatie, adica dimensionarea lor sa fie facuta functie de puterile declarate de producator pentru maxim 55/35/20° C, astfel incat gradul de utilizare al centralei termice in condensatie sa fie cat mai ridicat si deci un consum de energie / combustibil mai scazut).

EFICIENTA MAXIMA A CONDENSARII – Chiar si pentru imobilele vechi

Centralele termice moderne conventionale destinate functionarii cu tiraj natura cu cos de fum sau cu tiraj fortat cu kit de evacuare gaze arse / admisie aer de ardere, ating un randament maxim de 93-94%, randament care, odata cu trecerea timpului care implica si o uzura a echipamentului, poate scadea. Cu toate acestea, in cazul tehnicii centralelor cu functionare pe gaze in condensare s-a masurat o eficienta energetica sau grad normat de utilizare de pana la 110,5%. Aceasta presupune ca se obtine mai multa caldura de încalzire comparativ cu cea obtinută doar prin ardere. Toate acestea sunt posibile datorita utilizarii energiei de condensare suplimentare, motivandu-se astfel de ce gradul de utilizare depaseste cu mult 100%.

Tehnica functionarii in condensare este recomandata, de asemenea, pentru cladirile vechi, care au montate de regula radiatoare din fonta sau otel. Conditia este ca temperatura de retur a apei calde să nu depăşească 50° C. Această conditie este indeplinita fara probleme daca se aplica metodele corespunzatoare de izolatie, daca dimensionarea centralei termice este facuta corect si daca se reduce nivelul temperaturii agentului termic.

13 comments

  1. Stimati Domni/Doamne,

    Interesant articolul despre centralele in condensatie.
    Va rog sa imi lamuriti urmatoarea problema: Randamentul prezentat este valabil si in cazul Romaniei (Gaze naturale din Romania) tinand cont ca acesta are in compozitie peste 99% metan ?

    Multumesc anticipat pentru explicatii

    Cu stima,
    Gh. Popa

    1. Gazele din Romania sunt la fel ca in orice tara din lume. Diferenta e ca mai adauga aer in el ca sa se invarta contorul. Randamentul se refera la ce se arde efectiv dar in nici intr-un caz nu poate depasi 100% cum declara aceste persoane atehnice.

  2. Mai oameni buni,ce sa intelegem? Ca randamentul poate fi si supraunitar?Adica centralele in condensatie sunt perpetuumuri mobile?
    Clasicele au randament de 93-94% iar cele in condensatie au 115% eficienta?
    Ce articol este asta?Despre ce vorbim? randament sau eficienta??
    Comparam mere cu prune??
    Habar nu aveti despre ce scrieti.

  3. Valeriu Cojocariu

    „o eficienta energetica sau grad normat de utilizare de pana la 110,5%” !!!
    Desi ati evitat termenul de „randament” , fraza calca in picioare legea conservarii energiei . Avem un Perpetuum mobile de speţa întâi ??? Atunci … felicitari !

  4. DUMITRU VASILE

    ATENTIE LA URMATOARELE ASPECTE :
    1)IN AFARA VAPORILOR DE APA EVACUATI, GAZELE DE ARDERE MAI CONTIN :
    – MONOXID DE CARBON 3-5 ppm, BIOXIZI DE AZOT SI SULF,BIOXID DE
    CARBON 8-9 % SOLUBILI IN APA INTRODUSA IN SCHIMBATOR SI CARE
    FORMEAZA ACIZII RESPECTIVI
    -OXIGEN SI EXCES DE AER
    2) NICI-UN RANDAMENT NU POATE FI SUPRAUNITAR ! ? ! ? !
    3) CONDENSUL REZULTAT, CU UN CONTINUT PUTERNIC ACID, VA TREBUI
    EVACUAT IN INSTALATIILE DE CANALIZARE ALE UTILIZATORULUI
    DIN FONTA (CELE MAI VECHI ) SAU PLASTIC(POLIETILENA ) CARE,IN
    GENERAL, NU SUNT REZISTENTE LA COMBINATII DE ACIZI (CARBONIC,
    AZOTIC ,SULFURIC )
    4) EMISIILE DE MONO SI BIOXID DE CARBON SUNT INFERIOARE VALORILOR
    ADMISE LA VERIFICARILE DE OMOLOGARE ,RAR SI ITP A AUTOVEHICOLELOR
    CU MOTOARE PE BENZINA SAU DIESEL ( VEZI CAZUL VOLKSWAGEN )
    5) SA NU LASAM DILETANTII,AFACERISTI VEROSI, GUVERNANTII INCAPABILI
    SI CONRUPTI SA LEGIFEREZE IMBECILITATI PE SPATELE SI BANII NOSTRI !

    CU TRISTETE SI SINCERITATE =ING.D .VASILE

    1. In principiu sunt de acord cu dnul Vasile dar am de facut unele precizari suplimentare:
      – legile sunt date in conform cu directivele primite de la UE; dupa cum bine stiti, noi nu avem nici un cuvant de spus in acest sens; unul dintre scopurile principale nu este reducerea emisiilor de noxe ci reducerea consumului de gaz, respectiv dependenta cat mai redusa fata de gazul rusesc;
      – pentru evacuarea condensului este obligatorie montarea unei statii de neutralizare condens, ceea ce este in marea majoritate a cazurilor aproape imposibil din 2 motive: costul acestei instalatii si / sau lipsa de spatiu;
      – in cazul in care instalatia interioara de incalzire este dimensionata corect pentru o centrala termica in condensare si restul de conditii sunt indeplinite (imobil bine izolat, alegerea corecta a centralei termice, etc) se poate obtine o reducere semnificativa a consumului de combustibil comparativ cu o centrala conventionala;
      – nu trebuie sa facem paralela aici cu cazul Volkswagen; emisiile de gaze masurate prin analizoarele de gaze ale colegilor mei, care regleaza centralele termice, sunt in limitele prevazute de producatori; nu se pot pacali din soft aceste dispozitive; ce-i drept au facut teste doar pe echipamente Ariston, Buderus, Bosch, Viessmann, Vaillant, Arca, Immergas si Ferroli.

    2. Tiberiu Dumitrache

      Ce nu ne lamuresc oamenii nostrii cu randamente supra unitare este cum fac calculul, eu cred ca este o speculatie ordinara. Adica daca la 100w obtii 90w caldura cu o centrala normala, cu o centrala in condensatie la cei 100w consumati vei mai obtine sa zicem 5w in plus din condensatie. Adica dupa ei, 95w/90w = 1.05 adica 105% randamentul centralei in condensatie fata de cel al centralei normale. Adica vom considera randamentul maxim al unei centrale normale ca 100% si atunci ce vom obtine in plus din condensatie la acelasi consum de combustibil va duce randamentul peste 100%. Altfel nu vad cum.

  5. Ar fi bine sa lamuiriti exprimarea despre „randament 110%” pentru ca incalca legile Termodinamicii legea conservarii energiei si nu cred ca pentru 2000-3000 lei vom cumpara vreun perpetuum mobile,de ori ce speta!

  6. Sunt convins ca in momentul achizitionarii unei centrale cu condensatie ve-ti primi gatuit si un chimist mic care nu ocupa mult loc, dotat cu o trusa speciala in vederea analizarii si netralizarii lichidului acid rezultat in urma condensarii gazelor arse.Chimistul oricum nu avea loc de munca si se multumeste cu resturile casei,asa ca ve-ti produce si mult mai putine resturi menajere.Nu are rost sa punem la indoiala bunele intentii.

  7. Domnule Dumitru Vasile , am citit informatiile pe care le-ai postat ,apreciez cunostintele dumneavoastre , va rog lamuriti . situatia de la ptc.3 ,daca tuburile de fonta si plastic existente Nu sunt rezistente la combinatiile de acizi prin ce conducte se poate evacua apa in canalizare. Va multumesc !

  8. Evacuarea „bunatatilor” se va face probabil prin tuburi de sticla sau ceramica gen rigole romane 🙂
    Imi pare nespus de rau ca s-a interzis azbocimentul. Si-ar fi gasit o aplicatie ideala …
    Cat despre povestea cu randamentul supraunitar mai exista chiar si in prezent (25 februarie 2016) firme respectabile care care sustin asemenea ineptii prin fisele de prezenrtare anexate produselor puse in vanzare. Nu cred ca directorii tehnici de pe acolo sunt intru totul straini de genul acesta de praf in ochii clientilor „fermecati” de cifre cat mai mari.

  9. emil dumitru

    Este oarecum corect spus randament pentru ca se refera la cantitatea de gaz arsa pentru obtinerea a 23 grade temperatura ambianta, de exemplu.
    Nu poti face analogie la perpetum mobile deoarece in acest caz ar trebui sa ai circuit inchis si anume sa arzi gazu pentru a produce o temperatura pe care sa o folosesti pentru producerea unui gaz / combustibil de aceasi eficienta, caz in care ai calcula un alt randament si cu siguranta nu ar fi peste 100%.

  10. YoloChampion

    Cum pot recupera condensarea ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *