Am gasit o centrala termica / cazan cu functionare automata pe biomasa granulara : boabe de porumb, graunte, peleti, tarate, alune, samburi de masline, caise, piersici, prune, cirese, visine. Principiul de functionare este similar unei centrale termice pe peleti, doar ca sistemul de alimentare / combustie, adica snecul, precum si arzatorul cazanului sunt special concepute pentru a putea folosi tot ce inseamna biomasa granulara. Nu functioneaza pe combustibili gen lemne, carbuni, stiuleti de porumb sau rumegus.
Modelul este produs de ARCA CALDAIE – Italia, se numeste ARCA GRANOLA MANUALA si este disponibil pentru urmatoarea gama de puteri: 20, 28 si 40 KW. Granola Manuala este un cazan confectionat din otel controlat si gestionat electronic prin tehnologie digitala si este proiectat special pentru utilizarea unei energii alternative / inovatoare. Granola dispune de cele mai avansate solutii tehnologice de combustie, control, functionarea intregului ansamblu cazan-instalatie si rezistenta la agenti corozivi. Granola este fructul unei experiente de decenii a firmei ARCA in ceea ce priveste combustia biomasei. Aceasta mixtura de profesionalism, unica in sectorul de incalzire, a contribuit la dezvoltarea unui produs care dispune de solutiile tehnice cele mai avansate si in acelasi timp extrem de fiabile. Aplicarea acestor inovatii constructive a dat nastere unui randament foarte ridicat, acompaniat de emisii limitate de noxe, cat si unei accesibilitati importante pentru intretinerea periodica. O deosebita rezistenta la agentii corozivi vine de la geometria zonei de schimb si de evacuare fum. Rezultatul complex obtinut plaseaza produsul printre varfurile acestei categorii, dandu-i o calitate si o fiabilitate de remarcat. In afara de incalzire, poate prepara prin intermediul unui boiler si apa calda menajera.
Arca Granola Manuala este disponibila si prin programul Casa Verde si puteti obtine de la Statul Roman prin Fondul de Mediu, o suma de pana la 6000 RON.
Combustibili importanti utilizati de Granola Manuala
PORUMBUL. BOABELE DE PORUMB. GRAUNȚE. Porumbul constituie astazi o sursa concreta de energie, alternativa hidrocarburilor. La 14% umiditate dispune de o putere calorica egala cu aproximativ 5300Kcal/Kg, iar la o umiditate de !% aproximativ 6200Kcal/Kg. Nearderea data de acidul linoleic solidificat cat si de alte substante organice reziduale pe baza de carbon este egala cu aproximativ 2-3% din greutate. Randamentul de ardere este astfel similar unui cazan clasic pe gaze sau motorina, emisiile rezultate fiind insa mult mai reduse. Cu o ardere foarte curata data de procentul de CO2 (dioxid de carbon) cuprins intre 9 si 11% si procentul de CO (monoxid de carbon) curpins intre 50 si 200ppm, puterea neta a boabelor de porumb se va situa intre 3500 si 4000 Kcal/Kg. Datele sunt aproximative deoarece exista aproximativ 130 de specii de porumb (hibrizi) cu diferente destul de semnificative intre ele. Ca sa fiu concis, cu aproximativ 1Kg de boabe de porumb se obtine aceeasi putere data de 2,5 Kg de motorina.
PELETI. Peletii sunt produsi printr-o macinare mecanica a lemnului. Produsul clasic obtinut prezinta o granulatie cuprinsa intre 6 si 15mm si este astazi sursa de energie cu cel mai mare ritm de crestere pe piata. Acest lucru se datoreaza faptului ca este practic de folosit, usor de stocat si poate alimenta automat generatorul de caldura. Continutul caloric al peletului poate varia intre 3500 si 4000 Kcal/Kg. Granola este capabila sa arda corect peletii cu rezultate performante: CO2 cuprins intre 9 si 10% si CO cuprins intre 200 si 300 ppm (parti pe milion). Pretul peletilor poate varia, functie de calitatea acestuia si functie de la o zona la alta. Un Kg de peleti se vinde cu un pret cuprins intre 50 bani si 1,2 lei / Kg. La fel ca si boabele de porumb, cu aproximativ 1Kg de peleti se obtine aceeasi putere data de 2,5 Kg de motorina.
TARATELE. Taratele reprezinta produsul rezidual rezultat prin prelucrarea graului pentru fabricarea de faina alba, este utilizat de regula pentru hrana animalelor. Excesul important al acestui produs in unele perioade ale anului asigura un pret scazut al acestuia pe piata. Data fiind puterea calorica a taratelor, data de umiditatea acestora, poate varia intre 3500 si 4200Kcal/Kg si a randamentului foarte ridicat, utilizarea acestui tip de combustibil rezulta a fi foarte avantajoasa din punct de vedere al cheltuielilor de exploatare a cazanului / centralei termice cu functionare pe tarate.
Functionarea cazanului Arca Granola Manuala
Cazanul functioneaza la doua nivele de putere reglabile si prefixate: 100%, respectiv 20% din puterea maxima. Cu ajutorul display-ului digital se poate regla temperatura de functionare a cazanului, prefixata la 70°C. Cand cazanul se afla la o temperatura inferioara, motorul snecului continua sa incarce cu debit maxim de combustibil, iar ventilatorul va functiona la viteza mare, aproximativ 1400 rotatii/minut. Cand cazanul ajunge la temperatura de 70°C se reduce putarea la cca 20% din puterea maxima, iar ventilatorul isi va reduce viteza la 800 rotatii/minut. In acest mod puterea cazanului este redusa la cca 20% si in absenta cererii din partea instalatiei, temperatura cazanului va creste lent. Ajuns la temperatura de 85°C intra in functiune pompa, pentru a evita interventia termostatului / supapei de siguranta. Astfel cazanul ramane tot timpul aprins si nu este nevoie ca de fiecare data cand cazanul ajunge in temperatura sa se repete aprinderea. In cazul unui cazan de 25KW vom avea o putere minima de 5KW si una maxima de 25KW. In timpul noptii, daca instalatia de incalzire nu functioneaza, se poate face incalzirea serpentinei boilerului, in cazul in care doriti ca prin intermediul acestui cazan sa se prepare si apa calda menajera. Este foarte important ca boilerul sa fie bine dimensionat pentru a evita eventuale pierderi de energie, cat si reaprinderea cazanului.
Ventilatorul are doua viteze si furnizeaza o putere variabila in functie de absorbtia termica a instalatiei dar si de conditiile climatice evitand eventualele cicluri de aprindere-stingere.
Pornire – aprindere – control – stocare
Pornirea cazanului Granola se face in acelasi mod in care se aprinde orice cazan cu functionare pe combustibili solizi. Este de sugerat sa se foloseasca o cantitate mica de hartie in amestec cu combustibilul mic folosit, care va lua foc usor. Aprinderea se face cu ventilatorul pornit, iar pentru a ajunge la o functionare optima se va astepta aproape 20-30 de minute.
Date fiind conditiile de folosire ale cazanului, mantaua este construita din otel zincat. Izolarea este egala cu 80mm de fibra minerala.
Alimentarea automata. Un temporizator electronic alimenteaza un motor care actioneaza snecul de alimentare. La fiecare miscare a snecului (x secunde) este introdusa o cantitate de combustibil granulat. Operatiunea este efectuata la intervale regulate ( la fiecare y secunda). Variabilele x si y sunt in functie de tipul de cazan si de tipul de combustibil utilizat.
Rezervorul standard de stocare al combustibilului granulat are un volum de 600 litri si are un vizor pentru verificarea nivelelui combustibilului, este dotat cu filtru calibrat pentru a evita corpurile straine, de granulatie diferita, care ar putea provoca blocarea snecului.
Pe langa reglarea si citirea temperaturii apei pe tur, respectiv retur, pe display-ul digital se mai pot regla si verifica toti parametrii de functionare ai cazanului si ai eventualilor acumulatori sanitari care se afla in legatura cu acesta.
Intretinere
Este necesara a se efectua o curatare a cazanului la fiecare 2 sau 3 zile pentru indepartarea stratului de reziduu solid care se va forma pe gratar. Cenusa rezultata se va curata si ea din caseta corespunzatoare. Este de preferat a se verifica si stadiul de curatenie a ventilatorului. Odata la 2-3 luni este necesara o verificare a tuburilor de fum prin trecerea unei perii potrivite pentru eliminarea eventualelor reziduuri care pot infunda evacuarea fumului, adica cosul de fum. A se verifica periodic daca sunt prezente in rezervorul snecului reziduuri nedorite care ar putea afecta buna functionare a motorului legat la snec.
Bună ziua,
Aş dori să ştiu dacă se mai pot depune dosare pentru programul Casa verde în anul 2012.
Care sunt condiţiile în care se realizează un parteneriat cu firma dumneavoastră?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsul dvs.
Cu respect,
Oprea Tiberiu-Ovidiu,Bârlad,Jud.Vaslui
de unde se poate cumpara o centrala pe boabe de porumb,care este consumul zilnic de boabe pentru a incalzi o casa cu mansarda de 150 m2,si cat costa centrala,daca poate cineva sa-mi spuna,multumesc mult.
de unde se poate cumpara o centrala pe boabe de porumb,care este consumul zilnic de boabe pentru a incalzi o casa cu mansarda de 150 m patrati,6 luni pe an si cat costa centrala,daca poate cineva sa-mi spuna,multumesc mult.
O centrala pe peleti poate functiona si cu porumb ?
astept un raspuns aici sau pe mail .
Va multumesc
va rugam oferta dv pentru centrala de 300kw cu functionare biomasa si dotarile aferente va multumim