Propun cazul clasic: Ati achizitionat deja echipamentele necesare montarii unei centrale pe lemne cu gazeificare, ati realizat deja montajul si interracordarea echipamentelor, instalatia de incalzire are montata pe retur un vas de expansiune inchis cu membrana elastica si supapele de siguranta aferente, iar apa rece de alimentare provine de la un put si este tinuta sub presiune prin intermediul unui hidrofor. Ce se intampla in cazul in care este foc in centrala si se taie curentul sau avem o pana de curent electric pe o perioada mai indelungata de 1 ora? Poate exploda centrala termica?
Raspuns: DA. In urma intreruperii curentului electric pompa de circulatie se opreste, pompa de recirculare se opreste, cazanul intra in supratemperatura si conductele(mai ales daca este din PPR sau pexal) se pot topi(acesta e cazul cel mai fericit) sau pur si simplu cazanul poate lua foc sau chiar exploda; da o sa spuneti ca centrala termica pe lemne cu gazeificare are serpentina de racire si atunci cand temperatura sare de 95grdC mi-o deschide ventilul de descarcare la supratemperatura(STS 20), dar nu se intampla asta deoarece hidroforul care tine apa rece sub presiune nu va functiona nici el deoarece nu mai avem curent.
Care ar fi solutiile in cazul in care se ia curentul?
VAR 1. Instalatia de incalzire sa fie realizata cu vas de expansiune deschis, ce va fi montat in partea cea mai de sus a instalatiei (de regula se monteaza in pod). Este din ce in ce mai putin folosita pentru ca nu multi instalatori stiu unde si cum sa il monteze, dar mai cu seama cum sa il confectioneze.
VAR 2. Montarea la o oarecare inaltime a unui rezervor cu apa de minim 300 litri, care va tine sub presiune prin cadere instalatia cu alimentare apa a serpentinei cazanului, nu inainte de a monta intre hidrofor si ventilul de descarcare la supratemperatura o supapa de sens cu arc. Aceasta varianta poate fi realizata, insa am aceleasi retineri ca la fel ca la varianta 1.
VAR.3 UPS – pe pompa de circulatie si hidrofor. De regula aceasta solutie este pentru un timp relativ scurt 30min-1ora
VAR.4 Generator pe benzina sau motorina cu actionare automata in cazul in care avem o pana de curent electric. Este o solutie foarte buna pe care o recomand, insa principalul inconvenient al acestei variante este pretul unui asemenea aparat, destul de piperat, care pleaca de la 1000 EURO in sus.
VAR.5 Protector automat lipsa curent care se leaga la o baterie (EAP 300 se numeste si este produs de Bosch). Acest dispozitiv se inscrie in gama profesionala a sistemelor neintreruptibile automatizate, fiind special conceput pentru siguranta pe timp limitat a cazanelor pe combustibil solid, in cazul intreruperii curentuiui electric de la retea. Acest aparat nu se va utiliza ca un invertor. Caracteristica principala o constituie forma undei tensiunii electrice la iesire, in cazul functionerii pe baterie, care este pur sinusoldala, adica identica cu cea existenta la retea. Constructia de o maniera robusta la parametrl superiori, asigura o functionare in sarcini de lunga durata, propotional cu performantele acumulatorilor folositi, avand si functie de redresor pentru bateria sistemului. ln cazul unei pene de curent, protectorul confera siguranta si protectia automata a cazanului pe combustibil solid / lemn / gazeificare prin furnizarea instantanee a curentului electric alternativ in scopul alimentarii pompelor de recirculare si a hidroforului. Durata de functionare este data si de caracteristicile bateriei folosite. Aceasta poate fi intre 2 si 48 de ore. Solutia pentru acest sistem este din punctul meu de vedere cea mai buna – siguranta maxima in cazul penelor de curent si investitie minima.
Aseara am avut parte de o pana de curent pe un termen de vro 4-5 ore,si aveam foc in centrala termica,ca sa nu am parte de un moment neplacut cum ar fi sa explodeze centrala am scos focul din ea.si aceasta este o metoda pt prevenirea unor momente neplacute.
Stimate domn Bogdan va rog sa-mi dati relatii detailate pentru VAR 1…..doresc sa-mi scrieti cum se monteaza acele „vase de expansiune”,cateva detalii tehnice.Ma intereseaza…Va multumesc anticipat.Cu deosebita stima si consideratie.
Salut.
Exista bineinteles si varianta cu scoaterea lemnelor APRINSE din cazan – dar asta numai daca esti acasa in momentul penei de curent. De asemenea e problematic ca ramai fara caldura. Eu am ramas fara curent in revelionul ’11/’12. Am un EAP d-asta si bateria ma tinea 2 ore. Cand s-a consumat am schimbat-o cu bateria de la masina pornita si am tot facut rocada asta pana dimineata cand a revenit curentul electric.