Gazeificarea nu se refera la functionarea centralei termice pe gaz, gaz metan. Centrala termica functioneaza pe combustibil lemnos ( bucati de lemn taiate si foarte bine uscate, cu o umiditate cat mai scazuta; de preferat sub 15%), exclus carbuni, peleti, bricheti sau reziduuri lemnoase (rumegus).
Principiul gazeificarii sau al distilarii lemnului propune: combustibilul solid, pus in incaperea superioara a centralei, adica in magazia de lemne a centralei, in contact cu jarul produs pe gratar da nastere la gaze care prin combinare cu aerul creeaza un amestec. Acest amestec este aspirat prin despicaturile gratarului in zona inferioara a focarului care se numeste si zona de schimb, unde va crea flacara rasturnata sau flacara inversa. Gazeificare nu arde in mod direct lemnele, ci gazele continute de acestea, permite o ardere completa a combustibilului solid ceea ce inseamna un randament ridicat de combustie, undeva pana la 80 – 90% si un impact ambiental foarte slab datorita absentei in fum a elementelor nearse si a substantelor nocive. Astfel consumul de lemn este mult mai redus si alimentare a cazanului cu lemn se va face mult mai rar comparativ cu un cazan pe lemne conventional – soba. Sigur, exista si unele dezavantaje pentru cei care nu respecta regulile de baza in exploatarea unei centrale pe lemne cu gazeificare, cum ar fi: cazanul trebuie curatat saptamanal, lemnele trebuie sa fie foarte uscate si sa aiba o umiditate de sub 15%, cazanul trebuie sa mearga in temperatura ridicata pentru a evita formarea condensului ( punctul de condens e undeva pe la 65Grd ) si respectiv depunerea de gudron pe peretii acestuia, gudron, care in timp, necuratat, poate afecta randamentul cazanului, respectiv durata de viata a acestuia. Cam atat. Sper ca explicatiile mele vor fi de ajutor atat pentru cei care sunt interesati.
Daca doriti sa achizitionati o centrala termica pe lemne cu gazeificare v-as recomanda doua produse de top, printre cele mai bune centrale termice existente pe piata din Romania, care se comporta exceptional atat din punct de vedere al fiabilitatii cat si din punct de vedere al exploatarii, respectiv al costurilor de exploatare:
1. Buderus Logano S 151, cu puteri de 25, 30, 35, 40 KW sau Buderus Logano S 121 WT, cu puteri de 25, 33 si 36 KW. Va pun mai jos 2 poze, ca sa stiti ce sa cumparati :)), in ordinea enumerata anterior
2. Arca Aspiro modelele 29R, 43R, 52R, 70R, 90R si Arca Regovent modelele 120R, 150R, cu puteri cuprinse intre 30 – 150 KW
Buna ziua! As avea o nelamurire in legatura cu aceste centrale pe lemne….vreau sa fac incalzirea si ma gandeam sa o pun in pivnita (pivnita are cam 24 mp, nu stiu daca acest lucru conteaza). Problema este ca pivnita este cam la 7-8 metri de casa si eram curios daca se poate face prin pamant vreun canal izolat termic sa nu fie pierderi de caldura foarte mari. Sau sa o amplasez altundeva? 🙂
Locatia tehnica a centralei termice trebuie sa corespunda actelor si normativelor in vigoare. La prima vedere centrala termica pe lemne poate fi montata in locatia mentionata de dvs numai cu conditia ca sa existe suprafata vitrata, adica fereastra normala ( nu din termopan ), fereastra care, pentru cazul dvs, sa aiba o suprafata aproximativa de 2-3 mp (pot exista si mai multe ferestre a caror suprafata insumata sa fie de 2-3mp) si in al doilea rand camera centralei termice sa nu fie construita din material usor inflamabil (lemn, PFL, etc).
Ideea dvs cu realizarea unei instalatii prin pamant bine izolata mi se pare una foarte buna. Daca locuiti in Bucuresti sau limitrof recomandarea mea este sa ingropati conductele – tevile la cel putin 0,8 m sub pamant ( punctul de inghet ). Daca sunteti din alta regiune puteti sa va interesati la ce adancime e punctul de inghet din locatia respectiva.
Si nu in ultimul rand va recomand o centrala pe lemne cu functionare pe principiul gazeificarii marca Buderus – Germania tip Logano S 121 WT sau S 151. Puteti sa beneficiati si de promotia pentru cazanele pe lemne Buderus aflata in vigoare pana la data de 20.08.2010
Sa inteleg ca nu vor fi pierderi foarte mari de caldura prin tevi daca sunt izolate? Pivnita este de beton atat peretii cat si tavanul, are doua ferestre de 90 pe 15 centimetri si o usa de lemn de vreo 4 mp care nu este izolata asadar intra aerul de afara cat de cat chiar daca nu este deschisa. As vrea sa rectific faptul ca distanta este in jur de 10 metri (am masurat sa fiu sigur 🙂 )
Pierderi vor fi insa nu foarte mari. In orice caz trebuie sa supradimensionam centrala termica cu aproximativ 3-5% pentru distanta de 10m pentru a fi siguri ca nu vor fi probleme. In rest totul pare a fi ok.
Am cautat si pe un forum si pe bloguri problematica centralelor termice pe lemne cu gazeificare. Din cate am inteles modelul Arca Aspiro ar fi cam cea mai buna centrala pe lemne cu gazeificare, dar care nu e chiar ieftina. Urmatoarea ar fi Unical Airex, care tot nu poti sa spui ca e ieftina, dar nu stiu cum stau cu service-ul si de abia dupa aia liderii europeni in producerea de centrale termice, in speta Buderus si Viessmann. De ce oare? Ma intereseaza cam care ar fi punctul tau de vedere in aceasta privinta si daca ar fi sa alegi la care model te-ai gandi? Adica cu alte cuvinte ce marca si ce model de centrala pe lemne cu gazeifiere ti-ai pune la tine acasa?
caut si eu o centrala termica pe lemne cu gazificare si nu stiu la ce marca sa ma opresc mar interesa daca are cineva o centrala buderus logano 151s 40kw vreu sa stiu cum se comporta in lucru si daca sunteti multumiti de ea va multumesc
are cineva vessmann vitolignio s 100?
cum se comporta?
este superioara celor cehesti existente pe piata?
am eu vessmann vitolignio s 100 de 30kw e buna insa dc nu ai lemne uscate ai puso
Va salut !!!
Cum pot folosii vara centrala cu gazeificare pe lemne sau cum am apa calda la baie si bucatarie. Inca nu am dar doresc sa-mi achizitionez, mentionez ca zona unde stau nu sunt gaze (in sat).
Iar o alta intrebare ar fi, in afara de centrala cu gazeificare, ce-mi mai trebuie toata instalatia in sine mai bine zis care este?
Va multumesc, cu respect Ionut
Salut Ionut,
Pentru a beneficia si de apa calda menajera instalatia trebuie sa contina si un boiler pentru prepararea acesteia prin intermediul agentului termic care va fi furnizat de centrala termica. Pentru ca instalatia sa functioneze corect trebuie ca echipamentele din cadrul centralei termice sa fie dimensionate corespunzator. Sigur ca in functie de anumite detalii legate de amplsarea centralei termice, a volumului de incalzire, a izolatiei termice aferente imobilului tau, a numarului de consumatori de apa calda menajera se poate face o alegere corecta atat dpdv tehnic cat si economic. Ma poti contacta pentru mai multe detalii la https://b-mag.ro/contacts/
Bun articolul. E foarte explicit. Acu am inteles. Initial crezui ca o centrala termica cu gazeificare merge si pe lemne si pe gaze dar se pare ca ma inselai
Am o rugaminte la dv. Puteti sa imi recomandati pentru o biserica la care avem nevoie 2 zile pe saptamana de caldura o centrala pe lemne?
Care este mai buna: pe gazeificare sau simpla? Unii spun ca nu e recomandata pe gazeificare daca nu functioneaza constant ci cu intreruperi de mai multe zile in fiecare saptamana. cele fara gazeificare au ventilator pentru fum? sau se poate monta asa ceva? ca la sobe avem probleme cu cosurile.
De asemenea care cazan e mai bun pe fonta sau tabla?
Multumesc! Astept raspuns pe mail.
willy.cotruta@gmail.com
am o intrebare , stie cineva sa-mi explice daca teava de pexsal rezizita mai mult decat cea de plastic? caldura multa va urez.
o intrebare ,ce ziceti de instalatie din ppr pentru o centrala buderus de 25 kw la casa,este buna sau este indicat numai din cupru???mercii anticipat
Sigur ca de preferat ar fi cupru, in cazul in care avem o centrala pe lemne cu gazeificare, dar merge fara probleme si PPR – ul, neaparat cu insertie.
Nu am inteles prea bine ,si as fi recunoscator daca poata cineva sa-mi raspunda deci,1- daca lemnele uscate se pun in compartimentul de sus al cazanului,atunci ce se arde in focar ?
2-ce se intampla cu lemnele ?Ard in intregime si ramane cenusa sau se carbonizeaza si le scoatem negre(mangal)?
3-cat are autonomie o incarcatura ,la cate ore, alimentam iarna?
4-care este randamentul fata de o centrala pe lemne si carbuni?Ma refer la cantitate de combustibil consumata in aceleasi conditii.
salut,am o centrala s 121 si am o problema atunci cand lichidul din cazan ajunge la temp maxima ventilatorul se opreste si atunci cand scade acesta nu mai porneste pt a reporni tre sa apas pe butonul termostatului de siguranta .
Termostatul de siguranta are rolul de a nu permite supraincalzirea apei din cazan la temperaturi de peste 95grdC, supraincalzire care poate afecta echipamentele centralei termice precum si instalatia (conducte, fitinguri, etc) sau mai rau, poate duce la explozie. Cand temperatura apei din cazan este aproape de maxim termostatul de siguranta blocheaza ventilatorul si pentru deblocare trebuie rearmat manual. Sfatul meu este ca sa setati temperatura apei din cazan undeva la maxim 75-85GrdC si astfel situatia cu care va confruntati nu se va mai repeta.
am si eu de incalzit o casa de aproximatv 90 mp. imi puteti recomanda o cetrala cu gazeificare, care sa nu fie chiar asa pretentioasa la lemne, adica daca as putea sa bag si altfel de lemne in ea, nu neaparat de esenta tare..
buna ziua. am instalat un cazan buderus logano s121 si am o problema. creste tremperatura in cazan la 60 grade iar ventilatorul nu se opreste el fiind setat la 60 grade. sa fiu mai explicit nici la 80 90 grade nu se opreste. centrala este noua are 2 saptamani de functionare
am un junkers 24 kw de3 ani daca se defecteaza miine imi cumpar 1 la fel apa sa nu pui pe foc ai sa consumi mai mult daca nui esenta tare dar daca e esente tare la casa ta ti/ar ajunge 4//5 t cu instalatia buna si casa izolata
ma intereseaza si pe mine o centrala pe gazefiere destul de mare avind in vedere ca as vrea sami pun 7 calorifere sunt undeva la tara si este destul de frig.intrebarea mea este daca se poate pune undeva la 6-7 metri de casa vreau sa o pun itrun garaj de masina ce pierderi as aveaingropind conductele la 1 m adincime izolate bine.vreau sa stiu daca se poate si un pret.multumesc
buna seara!ma intereseaza un sistem de incalzire cu centrla pe lemne sau peleti.Intre cele doua care este difernta dpdv a costurilor de achizitie si de functionare. O seara buna.
m-ar interesa daca aceste centrale cu gazeificare se pot monta si in apartamente?
Categoric NU
buna ziua, as dori sa stiu daca este legal instalarea unei centrale cu gazeificare in balconul unui apartament dintr-un bloc cu 4 etaje pe acelasi cos comun cu cele 4 apartamente de pe tronson. Am un vecin la parter care a instalat o astfel de centrala in cosul comun si tot fumul i-mi venea in apartament cind pornea ventilatorul, eu avind o soba de teracota pe lemne. fumul venea pe portita de la soba.ulterior sa mutat pe cosul exterior, care nu este izolat, cosul s-a coscovit iar balconul meu face corp comun cu o latura a cosului.La ora actuala am miros de fum in balcon iar peretele este patat cu funingine in proportie de 50%. Ce este de facut si unde trebuie sa ma adresez deoarece vecinul spune ca are si el dreptul la cos.
buna. m-ar interesa si pe mine daca imi poate spune cineva 1. cam ce centrala pe gazeificare (cati kw) as avea nevoie pentru a incalzi o casa de aprox 90-100mp 2.cam de cate ori se umple cantrala in 24 ore 3. pot monta centrala intr-o cladire alaturata situata la 6-7m departare
unde gasesc si eu centrale cu gazeificare pe lemne la 25 kw ?
Salutari,
As avea si eu o intrebare va rog, as dori sa cumpar centrala pe lemne cu gazeificare dar as avea nevoie si de un boiler pentru apa calda. Ce boiler si centrala termica mi-ati recomanda, sa am apa calda in continuu, si caldura constanta? doresc sa mentionez ca tocmai am terminat casa de construit si doresc sa montez centrala termica pe lemne si boileru luna viitoare, Va multumesc mult!
buna,
Am si eu o problema cu centrala pe lemne: urca apa la 100 de grade, ventilatorul se opreste si in 30-40 minute apa scade la 60/70 grade fara ca ventilatorul sa mai porneasca. in 2 ore focul se stinge, nu ar trebui sa porneasca automat ventilatorul ?
Multumesc!
Salut. Am ajuns aici cautand rezolvare pt aceiasi problema ca si tine. Raspunsul e mai sus – pt toni in 6 oct 2011. Trebuie apasat termostatul de siguranta. La Logano 121 (al meu) e notat BT pe panoul de control, si este un buton aparat de un capacel de plastic.
Buna ziua,
Am o centrala pe lemne Logano 121, problema e ca pe ea se depune un strat foarte gros de calamina cred (oricum ceva negru) in ea si in horn. I s-a mai intamplat cuiva ceva asemanator? Ce ar fi de facut? Va multumesc.
mar iteresa sa cumpar o centrala cu gazefiere pt o casa la tara de 250 m patrati si mar miar pride bine daca mai putea informa ce model miar corespunde pe mine mar itersa un model cit mai nou si mai eficien nu sunt la curent cu modelurile noi si asi dori sa ma informati ms mult
asi dori sa achizitionez o centrala cu gazeificare pentru incalzirea a 140 m 2. inaltinea2,6. casa in curs de izolare. Ma intereseaza puterea centralei . va multumesc!
Buna, vreau sa cumpar o centrala pe lemne cu gazeificare dar nu stiu de cati kw si ce model Viessmann, Buderus, Atmos ??? sa fie …. suprafata utila aprox 250 mp casa izolata cu poliester de 10, inaltime tavan 2,5 m, ma puteti ajuta cu un raspuns ? Multumesc
Buna ziua,
Am achizitionat o centrala logomax gb022-24k si ma intereseaza daca la 13 calorifere de 22 (aprox13 m calorifere la inaltimea de 600mm) trebuie sa pun o pompa suplimentara pe circuit si daca da,unde trebuie amplasata. Casa are 115m P+M cu 7 calorifere parter si 6 la mansarda.
Multumesc!
Buna ziua.
Am o centrala cu gazeificare ASTRA 40KW, de 7 ani. Functioneaza cu o temperatura de pana la 60-65 grade pe tur. am 3 pompe,vas de expansiune, hornu pleaca din centrala cu 200 si agunge la 120,si este peste coama casei,am 20 de calorifere incepand de la 60 la 140cm,nu am termostat la ele,pe circuit avem legate si doua boilere, si consum lemne de cel putin 8 000ron.Ce trebuie sa fac sa am temperatura la tur de 80-85grade si la retur de 65grade asa cum stim ca trebuie sa fie pentru a merge cum trebuie cantrala. va multumesc.