Cat consuma o centrala termica pe peleti ?

Consumul unei centrale termice / cazan pe peleti este unul relativ, dar luand in calcul unii indicatori putem estima un consum mediu anual pentru anumite game puteri.

Consumul anual ( aproximativ ) estimat de peleti ( imobil izolat / imobil neizolat ) :

  1. Centrala termica pe peleti 15 KW …………………… 2,6 – 4,1 tone / an
  2. Centrala termica pe peleti 20 KW …………………… 3,5 – 5,5 tone / an
  3. Centrala termica pe peleti 30 KW …………………… 5,3 – 7,9 tone / an
  4. Centrala termica pe peleti 40 KW …………………… 7,1 – 10,5 tone / an
  5. Centrala termica pe peleti 50 KW …………………… 8,8 – 13,5 tone / an
  6. Centrala termica pe peleti 60 KW …………………… 11,5 – 15,9 tone / an
  7. Centrala termica pe peleti 80 KW …………………… 14,6 – 22,9 tone / an
  8. Centrala termica pe peleti 100 KW …………………… 21,6 – 28,9 tone / an

Am luat in calzul urmatorii indicatori:

  • gradul de izolare al imobilului
  • zona climatica in care se afla amplasat imobilul
  • vecinatatea amplasarii imobilului ( daca este amplasat printre alte imobile sau nu )
  • gradul de confort termic al persoanelor care vor locui in imobil ( sunt unele persoane mai friguroase, altele mai calduroase )
  • disponibilitatea locatarilor de a gestiona in mod economic consumul
  • folosirea centralei termice pe peleti si pentru preparare de apa calda de consum prin intermediul unui boiler cu serpentina, indirect
  • calitatea peletului utilizat ( de mentionat ca peletii obtinuti din foioase au o putere calorica mai mare decat cei obtinuti din rasinoase si de asemenea recomand folosirea peletilor ecologici obtinuti prin uscare – presare – taiere fara a folosi un liant chimic, care in afara de faptul ca va reduce puterea calorica a combustibilului utilizat, poate fi daunator echipamentelor centralei termice, in sensul ca poate ataca peretii cazanului, poate infunda arzatorul sau sistemul automat de alimentare, denumit snec )
  • calitatea echipamentului ( o centrala termica pe peleti de o calitate superioara care are sistem de alimentare si de aprindere automata va consuma cu pana la 20-30% mai putin decat o  centrala termica pe peleti inferioara, cu aprindere manuala si in afara de consum va fi o diferenta si la confort, respectiv ritmicitate de alimentare )
  • dimensionarea corecta din punct de vedere tehnic al echipamentului aferent centralei termice, respectiv a instalatiei interioare de incalzire si/sau de alimentare cu apa calda a consumatorilor
  • feed-backul primit de la beneficiarii care au deja instalat un cazan pe peleti

Am luat in calcul o centrala termica cu functionare pe peleti de o calitate mediesuperioara.

Nu uitati nici de faptul ca o centrala termica pe peleti poate fi achizitionata si prin Programul CASA VERDE, unde puteti beneficia de o suma de pana la 6000 LEI.

Articolul referitor la preturile peletilor, precum si avantajele si dezavantajele folosirii peletului ca si combustibil pentru incalzire il gasiti aici.

 

 

67 comments

  1. Adica atat de mult consuma un cazan pe peleti ?! Pai atunci e mai rentabil sa-ti iei un cazan pe lemne. Cu 40 milioane te incalzesti o iarna intreaga …

    1. In toate situatiile utilizarea peletilor este mai eficienta,mai ecologica si mai economica decat lemnul,la care se adauga confortul si siguranta in exploatare.

    2. Cred ca n-ai inteles bine. Centrala de 15kw consuma 2400 kg de peleti pe an. Eu am vazut peleti de fag la 1 leu kg. Deci te incalzesti un an cu 2400 de lei, nu doar o iarna intreaga.

      1. Eu am instalat o centrala termica pe peleti Feroli, destul de performanta, pentru o casa e drept, destul de mare (4 camere + living + 2 bai + bucatarie) si de la sfarsitul lui septembrie pana la jumatatea lui decembrie am consumat 2 tone. M-am intors la centrala pe gaz.

        1. Nu e nici o combinatie la consum daca vrei sa-ti schimbi centrala termica, din una pe gaz sau lemne in una pe peleti. Pretul pe care il platesti pentru peleti e usor mai mare decat il platesti pe gaze si mult mai mare decat platesti pe lemne, pentru aceeasi incalzire. Centrala pe peleti o cumperi doar daca nu ai gaze in apropiere sau daca esti prea comod sa faci focul in centrala cu lemne sau daca esti un bun ecologist 🙂 … ati inteles?

          1. nu cred ca este asa cum spune Gogu il contrazic ,eu pe luna octombrie,noiemrie,decembrie si jumatate din ianuarie am platit pe gaz 3800 ron,hai sa vedem cit iese pe lemn sau peleti.Cine are pe lemne il rog sa faca un calcul,si la fel pentru cei cu peleti si sa ne convigem.

        2. Pt 2 luni si jumatate ai consumat 2tone x 100euro tona=200euro,si ti se pare mult la suprafata pe care o ai?Sunt curios cat iti vine gazul pe 2 luni si jumatate.

          1. De unde ai gasit peleti cu 100 EUR/tona? Eu cel mai ieftin am gasit la pret dublu, calitate medie spre inferioara.

        3. Buna ziua,
          Am o centrala pe lemne vigas de 80kw,am 28 de calorifere,incalzesc undeva la 350mp P+E,temperatura reglata prin ambient intr 22 si 24 grade o inaltime medie de 2,7 la camere si am avut un consum iarna aceasta undeva la 35m de lemn ,cea ce inseamna ca si cost de 5000 ron.Cazanul a fost aprins undeva la inceputul lunii octombrie si oprit la data de in aprilie.Tot din acest cazan incalzesc apa calda intr-un boiler de 300 de litri ,medie de persoane 6 la trei bai si doua bucatarii.
          Deocamdata nu am gasit nici o varianta mai ieftina de incalzit,mentionez ca incalzirea se face cu calorifere otel.

          1. RAV – izoleaza peretii casei in eterior si o sa platesti jumate costul de lemne. Oricum platesti putin, tu ai vila:))) plus 6 persoane la dush…
            Hristos a Inviat!

  2. ENERGIE VERDE ROMANEASCA
    ULTIMA NOUTATE TEHNOLOGICĂ !
    OFERA:
    -TERREI O NOUA SANSA DE SALVARE !
    -GUVERNELOR OBLIGATIA UNEI IMPLICARI MAJORE

    Această tehnologie de ultimă oră,ne asigura noua si generaţiilor viitoare, o sursa de energie ieftina,ecologica si inepuizabila. În acest moment, Terrei i se acordă o nouă ocazie de a se salva de la colapsul dramatic pe care-l generează poluarea excesivă, iar Guvernelor, posibilitatea înfiinţării unei noi industrii moderne, durabile, şi în concordanţă directă cu imperativele mileniului trei, aşa numita INDUSTRIE A ENERGIEI VERZI, industrie ecologică, industria curăţeniei, a aerului curat şi sănătos, a spaţiilor verzi.

    Noua tehnologie despre care vom vorbi în continuare şi aşteptată de mai bine de patru decenii, constă în „arderea de o înaltă performanţă şi în totalitate ecologică, a gunoaielor, rezidurilor, resturilor menajere, deşeurilor, etc”, granulate si compactate sub forma de peleţi – adică nişte granule curate, fără miros, fără toxicitate şi nealterabile. Tehnologia fraţilor HORNET, originari din ROMANIA, a fost brevetată şi implementată in practica prin fabricarea arzătoarelor incineratoare „ecoHORNET”, a căror performanţe de excepţie: eficienta > 94%; emisii în atmosferă de CO < 250 mg/mc; particule < 7,4 mg/Nmc; COV < 10 mg/Nmc-au fost obţinute utilizând peleţi fabricaţi din „tot ce arde”: resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selecţie de deşeuri menajere, plante energetice, tocătura lemnoasă, în special al lemnului degradat şi uscat din pădurile şi terenurile necultivate, chiar şi pe cele cu un conţinut mare de siliciu, rumeguş de lemn sau în amestec etc., cu o gama dimensionala larga: diametrul de la 6 la 12 mm, lungime de la 5 la 35 mm, umiditate sub 10%.

    Dovada incontestabilă a performanţelor tehnice ale acestui sistem unicat o constituie certificarea de către Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor şi de S.C. INSTALTENERG CERT S.R.L. – Bucureşti (laborator cu acreditare europeana, RENAR).

    Această nouă tehnologie, a pus capăt supremaţiei peleţilor fabricaţi din lemn curat, iar noile arzătoare tip injector cu o emisie de particule sub 7,4 mg/Nmc, pot spune adio injectoarelor cu gaz, motorină, ulei, păcură etc. Utilizarea la scara larga a sistemelor de încălzire „ecoHORNET”, dincolo de avantajele economice si ecologige, prin varietatea combustibililor utilizaţi la un randament foarte ridicat, vine în sprijinul:

    – producătorilor agricoli, aceştia putându-şi valorifica cu mare rentabilitate, resturile şi deşeurile vegetale;

    – procesatorilor de lemn cărora le rămân rezidurile de: frunze, crengi, coajă de copac, rumeguş, etc.,

    – cultivatorilor de plante energetice (salcie, miscanthus giganteus, anghinare etc.);

    – crescătorilor de animale şi păsări, prin valorificarea deşeurilor agrozootehnice, cum sunt: dejecţiile în combinaţie cu aşternuturile vegetale care folosite în modul tehnologic specific, produc peleţi de foarte bună calitate;
    – procesatorilor de reziduri şi deşeuri menajere etc.

    Produsele fabricate de compania HORNET GRUP:

    -Centrale termice cu puteri de la 20 la 350 kw;

    -Arzătoare tip injector cu puteri de la 20 la 350 kw;

    -Arzătoare tip injector cu tuburi radiante 20-60 kw;

    Aceste produse acopera necesităţile de încălzire şi preparare a apei calde pentru toţi utilizatorii, ca de exemplu: blocurile de locuinţe, locuinţele individuale, birouri, şcoli, spitale, hoteluri, clădiri administrative, hale, sere, crescătorii de păsări şi purcei, săli de sport, piscine, terenuri de fotbal, şi orice fel de incintă care impune asigurarea unui regim termic adecvat şi folosirea apei calde.
    Costul unui kilowat termic obtinut cu tehnologia ecoHORNET este:
    – jumatate din costul obtinerii lui cu gaze naturale la pretul actual ( pretul gazelor este in continua crestere);
    – de 2.5 ori mai mic decat cel obtinut cu propan şi CLU;
    – de 4-5 ori mai mic decat cel obtinut cu curent electric şi motorină.
    Astfel, sistemele de încălzire „ecoHORNET” cu peleţi produc cel mai ieftin kilowat termic ( cea mai ieftina gigacalorie).

    Aceste gunoaie, resturi şi deşeuri care, astăzi, zac mai peste tot şi sufocă prin poluare mediul înconjurător, constituie un combustibil ideal pentru arzătoarele „ecoHORNET”, datorită tehnologiei de foarte mare performanţă de ardere şi a randamentului de excepţie al instalatiilor precum si datorita emisiilor minime de noxe .

    ROMANIA, prin configuraţia sa geografică, este ţara cu cel mai bogat potenţial energetic natural din Europa. Cele 3.500.000 de hectare de teren necultivat, produc anual în mod natural circa 15.000.000 tone de masă vegetală uscată, ce poate fi transformata cu uşurinţă în peleţi, la această cantitate adăugându-se, după calculul specialiştilor, alte 60.000.000 tone peleţi pe an, oferiţi aproape gratis de natură, din resturile şi deşeurile vegetale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selecţia de deşeuri menajere, plante energetice, tocătura lemnoasă, indiferent de conţinutul acestora în siliciu, rumeguşul de lemn sau în amestec etc. Plantarea celor 3.500.00 de hectare de teren necultivat, cu plante energetice specifice cum ar fi: salcie, miscanthus giganteus, anghinare, etc., cu o producţie medie antecalculată de 20 tone/ha, ar face ca la cantitatea impresionantă de materie primă pentru fabricarea peleţilor din „tot ce arde”, să se mai adauge încă 70.000.000 tone/an.
    Cele peste 100.000.000 ( o sută de milioane) tone/an de masă vegetală transformată în peleţi, impreuna cu noua tehnologie de ardere inventata de fratii Hornet , ar face din România principalul producător,consumator si exportator european de energie regenerabilă din biomasă granulata.

    Aceste performante constituie rezultatul a 10 ani de cercetari si experimentari efectuate de fratii Aurel si Iuliean HORNET in cadrul companiei HORNET GRUP. La departamentul de cercetare, in prezent, exista, in diverse faze de proiectare, noi produse de prim rang in domeniul producerii si economisirii energiei termice si electrice cu un randament neanticipat pana in prezent.

    1. grigorescu adrian

      Din sofer la o unitate militara ,IULIAN HORNET a ajuns mare inventator.Cu asemenea cirpaci ROMANIA va ajunge DEPARTEEEEEEEEEE.

      1. Povestea unei inventii….

        Amintiri din epoca “de aur”…. Functia doboara gradul!!.

        Anii ’73. Sala e plina. E ordin “de sus” ca toti maistri militari, sefii atelierelor de divizie din toata tara si maistri de rachete sa se prezinte dis de diminineata la o convocare de pregatire.

        Mai multi domni respectabili si undeva in coltul din stanga un tanar , la vreo 23 de ani. Colonelul face apelul, isi mangaie mustata… il priveste incet si zice:

        “Iesi afara ma !” ..

        “Dar tovara…”

        “Afara am zis !”

        Tanarul iese… “Am zis sa vina doar sefii de divizie si mi-l trimit pe pustiul ala… ei cred ca aici e de joaca”.

        Are 23 de ani si deja 3 inventii de tehnica militara, e seful de promotie din ’72 la scoala militara, specialitatea armament si munitie si seful atelierului de reparatii armament si tehnica de artilerie a diviziei 1 Tudor Vladimirescu, Iuliean Horent.(ca o ironie a sortii nascut in comumnaTudor Vladimirescu, jud.Braila)

        10 ani mai tarziu de la acest incident isi depunea cererea de trecere in rezerva in fata unei comisii similare care insa nu il mai dadea afara ci il ruga sa ramana.

        ” Am iesit din armata in “83. Am stat cateva luni scriind rapoarte de trecere in rezerva in audiente la toate forurile ierarhice, in comisii care faceau promisiuni de imbunatatirea programului,facilitati diverse ,nu am acceptat si am trecut in rezerva. Ma speriasem prea tare cu un an in urma. Eram pe un vapor incarcat cu armament pana in dinti si am iesit pe mare sa facem cateva exercitii de tragere, manevre etc. Avusesem de la meteorologie cod verde ca e totul ok si putem desfasura actiunea fara pericol. Cand am iesit in larg a trecut un val peste noi…enorm…. efectiv a ingropat vaporul iar din partea din fata a navei a inceput sa iasa fum. Se arsese ceva. Mi-a stat inima in loc cand m-am gandit cata munitie aveam pe vapor. Daca bubuiam cu vaporul ala, la cat de incarcat era… ne auzeau si in Rusia

        Ne-am indreptat spre tarm… spre Mangalia. A mai trecut un val peste noi ,vaporul a virat de 2 ori dreapta dar niciodata stinga si am strapuns asfaltul soselei din fata hotelului Militar din Mangalia. Mi-a trecut glontul pe la ureche ,cred ca al zecelea in cei 8 ani de incercari si omologari armament si munitie noua. Am decis ca era prea mult si m-am hotarat sa inchei acest capitol din viata mea dupa acel incident”

        Desi au trecut 38 de ani de atunci omul din fata se aprinde de fiecare data cand isi aduce aminte de perioada petrecuta in armata. Si-a pastrat spiritul tanar si mintea la fel de agera iar pe langa nenumaratele inventii si brevete militare se afla si cateva “nascociri” civile. Se pare insa ca se trage din familie caci si fratele sau, dr ing Aurel Hornet membru fondator al Facultatii de Metalurgie Galati are 52 de lucrari stiintifice sustinute si 17 publicate, toate pe domeniul metalurgiei (tevi de otel carbon placate cu otel inox,aliaje de nichel,pechet de tevi cu aripioare,glisiera de lift,toate prin extrudare si multe oteluri speciale, scutind Romania de multe importuri).

        Copilul de suflet…

        “Copilul de suflet” al fratilor Hornet este centrala pe peleti ecoHornet.. Ceea ce o deosebeste de restul centraleleor de pe piata este sistemul de ardere. De la acest sistem brevetat de fratii Hornet rezulta doua beneficii importante. Primul este randamentul de 93% (cel mai bun din lume) si faptul ca poate folosi orice tip de peleti, fara fum in gazele arse, fara depuneri de gudron (creozot) pe cazan si sistemul de evacuare,fara interventi de curatire in timpul anului.

        Da… este adevarat. Romanii au inventat cea mai buna centrala cu peleti din lume si aproape nimeni “de sus”nu stie despre ea.. in Romania. In afara tarii inventia fratilor Hornet a atras multe priviri curioase, propuneri de cumparare a afacerii si comenzi de peste 800 de centrale (din Germania).

        Comisia.
        Nici nu stiti cat am patimit pana sa iau toate aprobarile si omologarile. Produsul nostru are randament de 93% ceea ce nu mai exista in momentul de fata. Adica din toata caldura produsa 93% e folosita efectiv si doar 7% se pierde.
        Tocmai pentru ca e mult mai buna fata de orice altceva pe piata, oamenii nu stiu cum sa reactioneze. Comisia pentru omologare a masurat de 3 ori si tot nu a vrut sa ne dea 93% randament fiindca nu le venea sa creada. Prima oara au trecut in certificat doar “peste 90%”. O inventie romaneasca este mult mai buna decat orice altceva de pe piata si asta, cumva, ii speria.

        Am venit a doua oara peste ei cu aparatele si i-am pus sa masoare. Ne-au dat pana la urma, fortati de evidenta, 93% randament ( centralele cu gaz au un randament de 85-87% iar cele cu lemne undeva in jurul a 65-70%) “constant si pe toata durata de functionare”. Ne-am incapatanat si am intarziat productia cu cel putin 8 luni din ambitia de a o face sa functioneze cu orice tip de peleti de pe piata si sa aiba acelasi randament in mod constant. Adica sa nu atinga 93% randament doar pentru cateva minute in conditii optime si doar atunci sa se faca masuratorile. Am dorit sa fie un produs de calitate tot timpul. Ne-am ambitionat sa rezolvam si problema asta tehnica iar cand i-am venit de hac am putut spune cu mana pe inima, fara a mai astepta verdictul comisiei, ca e cea mai buna centrala din lume. Fara fum, fara cos, fara stres.

        Prima comanda.. serioasa.

        Dupa ce ne-am luat certificarile a venit si prima comanda mare. 800 de centrale pentru un distribuitor din Germania. Dealerul a venit personal sa vada o centrala pentru ca nu ii venea sa creada ce specificatii tehnice avem. A stat la noi doua saptamani si a masurat totul ca sa se convinga, inclusiv emisiile de noxe, fum etc.

        Cand a facut masuratorile, s-a blocat. Nu ii venea sa creada. Centrala noastra are 200 la 300 mg/mc emisie CO in atmosfera, iar pentru a fi acceptata in Germania aveam voie pana la 1000. Pe 26.07.2010 am primit vestea cea mare,centralele ecoHORNET au trecut si ultimul text,cel al COSARULUI GERMAN cu felicitari,deci putem incepe exportul si montajul. Urmeaza sa mergem la Sturtgard la inaugurare” Punerea in functiune in Germania a primei centrale ecoHORNET.”. Faptul ca am primit acest certificat este foarte important deoarece atesta definitiv calitatea si eficienta produsului omologat in Romania si fabricat de noi.

        Frontul de acasa…

        Daca in strainatate lupta a fost castigata, in Romania inca se duc lupte crancene. In momentul de fata avem o mare problema cu mentalitatea oamenilor : “daca e romanesc nu e bun.. mai bine iau din import”. Chiar mi-a zis cineva la Piatra Neamt…. “Si zici ca e romaneasca ? Da ! S-o crezi tu domnule… Hornet asta ori e neamt ori e austriac !”.

        Nu este excelent insa se putea si mai rau. In primele luni am vandut peste 20 de centrale, toate catre “pionieri”, oameni care au avut curajul sa incerce produsul nostru desi era omologat de cateva zile, iar apoi inca vreo 50 de centrale… pe ici pe colo.
        Primii clienti pot sa va spun ca au fost ca si cand ar face parte din familie. Am stat la ei acasa mai mult decat am stat la mine. Mergeam tot timpul sa urmarim emisiile, randamentul, daca este totul ok. Mi se pare normal deoarece vorbim de “copilul” nostru.

        In momentul de fata ne ocupam de dezvoltarea retelei de dealeri. Dureaza foarte mult deoarece oamenii nu au incredere. Bine.. ori nu au incredere, ori nu au interes sa vanda un produs bun. Pai centrala noastra e automatizata complet, nu scoate fum,nu se curata, iar despre cenusa ce sa mai zic….. cantitate neglijabila. Discutam cu cineva si mi-a spus sincer: eu am vandut vreo 30 de centrale import tehnologie veche, care la 2 saptamani MAXIM trebuie sa trec sa le curat pe la casele unor domni si doamne “cu stare”, si imi iau de la fiecare cate 50 ron. Pai cu centrala dumneavoastra ies din afaceri.

        Dezamagiri.

        Am transmis site-ul la multe firme de proiectare,de arhitectura etc,am facut un sondaj prin contact telefonic iar raspunsurile m-au stupefiat!!!! Cat dati sa va prindem centralele in proiectele noastre? Noi anul acesta nu putem da nimic deoarece avem preturile la nivel de subzistenta si in acest caz pentru constructiile noi ramane doar curajul beneficiarului de a impune sistemul de incalzire ecoHORNET daca si-l doreste.
        Apoi programul de subventionare a sistemelor de incalzire dat de Ministerul Mediului (Casa Verde) este total nefavorabil performantei. Tarile vestice (Germania) acorda subventii pentru centrale pe peleti doar pe criterii de performanta:randament peste 90%,CO nu mai mare de1000mg/mc,particule(praf) nu mai mare de 60mg/Nmc,etc. La noi nu se face diferentierea pe criterii de performanta, iar subventionand sobele cu coceni,centralele vechi, cu performante slabe, practic statul subventioneaza poluarea.

        Ce anume v-a determinat sa incepeti o colaborare cu revista noastra… ? “In primul rand nevoia de promovare. Aceasta m-a impins sa fac primul pas, insa apoi colaborarea am continuat-o doar datorita faptului ca am vazut rezultate. Primim telefoane, primim comenzi, oamenii sunt interesati si acorda atentie produselor noastre.

        Cum spuneam e o colaborare benefica din toate punctele de vedere pentru noi. Rezultate, imagine, informarea publicului.. un pachet complet.”

        1. centralele hornet pornesc de pe la 6000 euro asa ca mai bine o lasa balta ca nu cumpara nimeni la pretul asta .mai bine schimb centrala la 5 ani si ies mai ieftin decat la hornet.(o schimb cam de 4 ori la pretul hornet-ului)

        2. Iulean – ce ai de comentat dupa replica data de “prim procuror
          26 July 2012 at 10:34” , SA INTELEGEM CA OMUL ARE DREPTATE?

          1. Fanel Gheorghe

            Eu am cumparat o centrala ecoHornet. EXCELENTA din toate punctele de vedere. Tu citesti parerile anonimilor carcotasi si incerci sa mediezi. Hornet cu siguranta nu s-a coborat la mintea “procurorului”, sa raspunda unui ZERO.
            Scumpa, foarte scumpa centrala dar…cred ca isi merita banii.

      2. Fanel Gheorghe

        In pomul plin cu fructe, multi arunca cu pietre. Inclusiv Grigorescu…care a inventat mersul pe jos.

        1. Buna ziua fanel spune-mi despre eco hornet vreau sa o achizitionez in primavara

        2. Salut fanel te rog contacteazama vreau sa ma lamuresti cu centrala eco hornet 0034663535235

  3. Am achizitionat anul trecut o centrala pe peleti de la Hornet pentru ca aveam senzatia ca platesc foarte mult factura la gaze, centrala in care am investit cateva mii de euro ( echipamente, accesorii, buncar, snec, cos de fum, modificare camera termica, etc) si spre surprinderea mea am platit iarna asta pe peleti cam aceiasi bani pe care i-am platit anul trecut pentru aceiasi perioada pe gaze. Deci am cheltuit inutil niste bani pe care ii puteam folosi pentru altceva. Furnizorul centralei pe peleti mi-a spus cu totul si cu totul alt consum, bineinteles mult mai mic si acum imi pare rau ca nu mi-a dat in scris. Consumurile prezentate la dvs pe site sunt apropiate de adevar si e foarte bine ca informati corect … si nu le mai faceti publicitate celor de la Hornet

  4. M-am dezumflat,cred ca consumurile intre gaz si peleti sunt relativ identice cu diferenta ca o centrala pe peleti este mai greu si mai costisitoare la montare, ecologia o aplica oamenii cu un trai relativ usor, financiar ma refer, unul amarit arde ce gaseste bietul. Am fost in munte si m-am minunat cita masa lemnoasa este abandonata de baietii care fac afaceri cu lemn, bucati de trunchiuri zac aruncate la ordinul de sute de tone si nimeni nu le foloseste nici macar ca lemne de foc fiind rasinoase ard repede si cum acolo creste si fagul si stejarul nu ne complicam cu bradul.Mai trist este ca hotia continua la vedere.

  5. o centrala pe peleti este eficienta la pret daca iti faci peletii singur
    o presa de peleti este de la 2000 e in sus
    materi prima se gaseste.

  6. mi-ati cam taiat elanul. chiar ma gandeam sa investesc intr-o centrala cu peleti, dar se pare ca mi-as fi batut joc de bani.

  7. eu am un viadrus pe lemne si m-am cam saturat sa bag lemne la cateva ore.
    si vreau sa trec pe peleti cu centrala noua sau sa pun arzator de peleti pe viadrus
    banii investiti pe presa de peleti ii scot in cativa ani .resturi vegetale ,paie etc se gasesc peste tot si chiar daca platesti balotatu si curent electric ajungi la o suma infima fata de a fi cumparati.
    {sa nu uitam ca in 5-10 ani max nu vor mai fi paduri de taiat}

    1. Am montat in Austria centrale pe peleti, pot aduce si la noi centrale Gilles.Sint cele mai bune,se produc in Austria si se exporta in multe tari.Cu putere diferita de la 10 la 5000 kw se folosesc de la case pana la cartiere de oras.Exista aceleasi variante pe lemn tocat la care se pot folosi resturi vegetale (crengi,tulei,ciocalai )deseuri lemn.

      1. salut,

        sunt si eu interesat de o centrala pe peleti gilles cu putere intre 25 si 30kw, la ce pret pot fii aduse astea?

        multumesc

  8. sal..am un viadrus de 28 kw pe lemne si sunt foatre multumit…consum in jur de 7 tone carbune la 250 ron tona si circa 12 carute de lemne la o medie de 80 ron caruta pe an…ce e drept trebuie si putin efort referitor la depozitare, taiere,manevrare..precum si la incarcarea centralei dar una peste alta sunt chiar multumit…suprafata incalzita este in totalitate izolata din toate punctele de vedere si numara 4 camere,2 holuri,o baie si o bucatarie destul de mare{4.5*4}..singurul incoveniet peste care pot sa trec este incarcarea centralei din 6 in 6 ore si binenteles intretinerea centralei(cenuse,facut foc,curatat o data la luna ineriorul centralei)

    1. traianpetre

      nu sti sa umbli cu ea

      1. 12 căruţe de lemne la o medie de 80 ron căruţa???
        La ce “căruţe” faceţi referire, la cărucioare de butelii la preţul de 80 ron “căruţa”???
        O căruţă adevărată burduşită cu lemne costă în jur de minimum 450-500 lei (mă refer la lemn de fag, stejar sau cer) şi 400 lei în cazul salcâmului.
        Şi spuneţi că aveţi consum 7 tone de cărbune PLUS nu-ştiu-câte “căruţe” de lemn PE AN, adică pe sezon rece??! Şi asta la vreo (estimez eu) circa 200 de mp???
        Eu am o centrală pe lemne Ferroli de 28 de kw, la o suprafaţă de 180 mp şi o înălţime a plafonului de 3,4 m (e o casă veche, neizolată, dar cu pereţi exteriori a căror grosime cu tencuială cu tot exterioară şi interioară ajunge la 80 de cm) şi consum 4-5 căruţe de lemn pe sezon rece (fără producere de apă caldă menajeră simultan), iar cu totul (însemnând plata tăierii cu drujba, stivuitul) mă costă în jur de 2.500 lei.
        Problema e că în timpul săptămânii suntem atât eu, cât şi soţia plecaţi de dimineaţa până spre seară la serviciu şi nu are cine alimenta centrala, astfel că avem o problemă cu asigurarea confortului termic constant (mai ales dacă e foarte frig). În week-end, când suntem acasă şi putem alimenta permanent (la interval de circa 6 ore), nu e o problemă. Şi, desigur, mai e inconvenientul că nu putem pleca, în sezonul rece, să lipsim 24-48 de ore de acasă pentru că e greu de reîncălzit apoi locuinţa.
        De aceea mă gândesc fie să înlocuiesc centrala cu una pe peleţi (pentru a putea avea o autonomie mai mare în privinţa alimentării), fie să folosesc alternativ una pe gaz metan (adică în timpul săptămânii preponderent pe gaz, iar în week-end, cu lemn).
        Încă nu am reuşit să mă dumiresc care ar fi cea mai eficientă soluţie în privinţa raportului cost-confort termic.

  9. Eu am un FLAMMEN 35 pe pieleti si vreu sa spun ca in aceasta iarna pana la 9 martie 2012 din 15 noiembrie 2011 ,mi-a consumat aproximativ 6400 kg pieleti la o suprafata de 140 mp. Daca mai are cineva aceasta marca sa-mi de-a de stire ptr niste discutii, sincer am facut greseala vetii mele , m-a uscat de bani………..

    1. cred ca trebuie sa chemi pe cineva specializat sa iti faca reglajele. in meniul de service al regulatorului exista niste trepte de putere numite PID care imbunatatesc randamentul acesteia (3 trepte care regleaza turatia ventilatorului si cursa snecului in functie de temeperatura apei pe tur). folosesc o astfel de centrala (flammen 35kw) pentru o casa de 190mp (izolata 10cm) si mi se pare rezonabila ca consum

      1. iordache ghe

        as vrea sa stiu reglajele ptr un flammen 35

  10. ma gandiam sami iau o centrala pe peleti ,dar acum cam stau an cunpana ,mie ami trebuie o centrala ,de putere cam de 45kv .la ce consum ma astept .cam cate tone la o luna.care vria sa ma ajute an domeniul asta va rog

  11. traianpetre

    florin . nu sti sa umbli cu ea

  12. Criza peletilor albi ?
    Consumatorii de biomasa, dar si producatorii de cazane din intreaga lume, apreciaza tot mai mult tehnologia ecoHORNET de ardere a „tot ce arde” brevetata in Romania.
    ECOHORNET a facut parte din delegatia care a reprezentat Romania la targul Expocomfort de la Milano din perioada 27-30 martie 2012, prezentand exponatele in 2 standuri. Caravana mobila ecoHORNET cu centrala termica de 20 kw in functiune, a avut privilegiul unui amplasament de exceptie, in mijlocul targului, pe cea mai circulata si singura strada pietonala „Corso Italia”.
    In cele 4 zile de functionare ecoHORNET a demonstrat superioritatea tehnologiei de ardere a biomasei sub forma de peleti. Au fost folositi doar peleti din paie, deseuri si gunoaie, fabricati in Romania, iar rezultatele afisate permanent; peste 95% randament, 35-85 ppm/mc a uimit asistenta de specialitate prezenta la acest eveniment. Aceste rezultate sunt superiore celor optinute de concurenta, in conditiile in care acestia utilizeaza doar peleti albi sau din rumegus de lemn curat.
    Intalnirile din aceasta perioda a scos in evidenta ingrijorarea producatorilor de cazane, a caror tehnologie este bazata doar pe arderea peletilor din lemn curat si in special albi, care se confrunta cu lipsa materie prime(rumegusul) ca urmare a restrangerii activitati indusriei de profil, dar si cresterii rapide a numarului consumatorilor de biomasa.

    ROMANIA, prin configuraţia sa geografică, dispune anual de peste 100.000.000 tone masa vegetala, gunoaie, resturi, si deseuri, fiind ţara cu cel mai bogat potenţial energetic natural neutilizat din Europa.
    După 10 ani de cercetare, proiectare şi experimentări, noi fraţii Hornet, am inventat, brevetat si aplicat cea mai performantă tehnologie de ardere a biomasei sub forma de peleti marca ecoHORNET, ce poate transforma prin ardere aceasta uriasa avere naturala, regenerabila si inepuizabila, in circa 300.000.000 gigacalorii, energie ieftina si nepoluanta.Din aceasta energie, pentru incalzirea confortabila a populatiei ne-ar trebui doar 15%
    Dovada incontestabilă a performanţelor tehnice ale sistemelor de ardere ecoHORNET, este certificată de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor
    Aceste gunoaie, resturi şi deşeuri care, astăzi, zac mai peste tot şi sufocă prin poluare mediul înconjurător, constituie un combustibil ideal pentru arzătoarele incineratoare „ecoHORNET”, si aceasta datorită tehnologiei de foarte mare performanţă de ardere, a randamentului de excepţie al instalatiilor (>94%), precum si datorita emisiilor minime de noxe(CO<250mg/mc) sau particule(<8mg/Nmc).
    Tehnologia ecoHORNET de ardere a tot ce ardere, a pus capat suprematiei peletilor fabricati din lemn curat, pentru care se defriseaza cu salbaticie padurile Romaniei, si vine in sprijinul; producatorilor agricoli ,procesatorilor de lemn, crescatorilor de animale si pasari, cultivatorilor de plante energetice, procesatorilor de gunoaie, care i-si pot valorifica superior resturile si deseurile transformandu-le in granule curate, fara miros, nontoxice si nealterabile numite peleti cu diametru de 6-12mm, cu lungime 5-35 mm, cu umiditate sub 10%.
    Sistemele de incalzire ECOHORNET fabricate astazi de noi sub brand romanesc;
    -Centrale Termice cu puteri 20-150 kw,-Arzotore pentru Tuburi Radiante 20-60 kw–aplicatie in premiera mondiala,-Arzatoare tip Injector 20-150 kw, acopera in totalitate necesarul de caldura si apa calda pentru sectorul civil si industrial la un cost al Gcal. intre 60-120 lei, adica:
    – cu 20 la 60% mai mic decat incalzirea cu gaz
    – de la 2 la 4 ori mai mic decat incalzirea prin CET-uri
    – de la 2 la 3 ori mai mic decat cu PROPAN sau CLU
    – de la 3 la 4 ori mai mic decat incalzirea cu energie ELECTRICA sau MOTORINA
    Aceste rezultate ne îndreptăţesc să afirmam că, suntem lideri mondiali incontestabili în arderea şi valorificarea superioară a biomasei granulate şi compactate sub forma de peleţi, iar d-stra trebuie sa stiti ca 2 kg de peleti folositi in instalatiile noastre produc mai multa energie decat un m/c de gaz.

    Avem din ce produce combustibil, avem tehnologia de ardere de inalta performanta, avem bani pe care astazi ii folosim la achizitia combustibililor fosili si poluanti, deci Romania poate dezvolta o industrie noua cu sute de mii de locuri de munca, revigorand industra, agricultura, transporturile, serviciile, astfel sa-si asigure independenta energetica, sa-si redobandeasca statutul de tara verde, curata, ecologica.
    Nu da foc la deseuri(2 kg peleti~1mc gaz), nu taia padurea, energia pentru incalzire si apa calda se afla in gospodaria ta, pe terenul tau, te inconjoara de peste tot, este ieftina si ecologica, si te invita sa o folosesti.
    Pe site-ul nostru veti gasi dovada performantelor acestei tehnologii romanesti, confirmata prin masuratori si de doua firme germane de profil, raportul de omologare, lista de preturi si alte informatii utile.
    Cu multa caldura „ecoHORNET”

    1. buna
      Asa e la noi,cind cineva vine cu o idee buna invidiosii sar pe el.Si asteptam ca sa mearga si la noi lucrurile bine,dar noi mai intii trebuie sa ne schimbam mentalitatea.
      Mai apoi ca-sa ridicam o tara trebuie sa colaboram impreuna si sa avem incredere si sa consumam produsele noastre,cite odata ne taiem singuri creanga .

    2. Sincer mie mi s pare foarte scumpa centrala eco hornet, sau asa merge la noi in tara, vrem sa scoatem profit cat mai mare inca din primul an. nu zic ca nu e buna , o fi ca s-a auzit despre ea peste tot, dar daca vor sa o vand asi in romania sa scada pretul ca o sa le mearga cativa ani si apoi o sa dispara de pe piata, ca multe afaceri romanesti.

  13. o televiziune prezenta cu ceva timp in urma un tip care isi luase o presa de peleti din ungaria la 600e stie cineva ceva

  14. prim procuror

    Comentariile lui iuliean sint mincinoase. El este reprezentantul firmei ecoHORNET si e interesat sa-si faca reclama. Produsele ecoHORNET sint cele mai mari consumatoare de combustibil din cite exista pe planeta. Centralele ecoHORNET consuma de citeva ori mai multa energie decit orice alta centrala ( pe gaze, electrica, pe lemne sau pe peleti ), pentru a oferi aceiasi caldura in interiorul locuintei. Preturile cazanelor sint deasemenea f.f.f. mari si nejustificate. Cazanele au nevoie de intretinere permanenta.
    Asistenta tehnica a firmei ecoHORNET se pune foarte greu in miscare si numai cu acordul lui iuliean.
    Nu va lasati inselati. Cumparati cazane pe peleti de la altii ( italieni, cehi, etc.).
    Nu cumparati cazane ecoHORNET. Echipa ecoHORNET sa mai munceasca la imbunatatirea cazanelor si apoi sa-si faca reclama de mai sus. Poate peste citiva ani vor obtine ceva rezultate in micsorarea consumului de peleti.

    1. mihai dumitrascu

      Buna seara,
      Multumesc pt comentariu, eram nehotarat chiar inclinam pt ecohornet desi…..este romaneasca!( deci marfa proasta) Totusi merita centralele cu peleti(cele straine evident) daca ne gandim si la alte surse de caldura?(panouri radiante, panouri solare,centrale pe lemne? multumesc anticipat

    2. Prim Procuror – puteti sa ne spuneti mai multe despre aceste CENTRALE si despre INFRACTORUL IULIAN care incearca sa ne abureasca cu astfel de centrale?
      M-am gindit sa-i dau banii pe o centrala si apoi sa fac un ontract cu tot ce prmite EL, daca nu se ridica la cele promise ii dau in judecata.
      CE credeti, oare fac bine?
      Multumesc anticipat.
      Hristos a Inviat!

  15. Georgiana Vintila

    Va rog sa-mi trimiteti o oferta de pret pt centrala pe peleti(cu toate accesoriile necesare montarii) pt o casa nou constuita, izolata cu polistiren de 10cm si cu suprafata locuibila de 170mp. Va rog sa-mi spuneti daca mai este valabil programul de subventionare si in 2012/2013? Multumesc!

  16. Buna seara. Am citit comentariile unele foarte pertinente. Avem centrala pe peleti feroli sun p7 de 30 kw si consumam de ne sar capacele. Tept in camere e de 21,5 grade tot timpul e aceasi temp pt ca stau acasa cu copilul mic deci pe timpul zilei nu facem economie ca atunci cand esti plecat la job si dai tem mai mica. Si din sep pana acum in ianuarie am consumat 3,5 tone de peleti si am mutat centrala pe lemne( asta doar pt ca avem un stoc de lemne de acum vreo doi ani). Si cu aceste tone de peleti am incalzit doar 2 camere, o baie un coridor si o bucatarie pt ca mansarda nu este gata, da se poate sa pierdem caldura prin tavan dat fiind faptul ca nu e gata mansarda dar totusi consumul este mare. Trebuia sa optam pt asa ceva pt ca nu sunt gaze in satul unde stam. Peletii sunt f scumpi adica eu una nu am gasit sub 150 euro/ tona la care se adauga costul transportului. Asa ca daca aveti gaz eu va propun sa nu renuntati la el chiar daca si ala e scump. Apropo a zis cineva de peleti la 1 leu/kg as vrea si eu datele de contact de la firma respectiva. Multumesc.

    1. eu am gasit la Baumax peleti, la 15,99 lei sacul de 15 kg

    2. Ma indoiesc ca reglajele la centrala dvs. sunt facute bine. Am centrala pe peleti cu arzator sun p7 si incalzesc 140 mp cu 3 tone pe iarna.

      1. Domnule Vali, rugaminte> ajuta-ma si pe mine cu reglajele pentru arzatorul sun p 7
        am o centrala de 30 kw si arzator sun p 7 si incalzesc 120 mp

        1. buna .am achizitionat un termosemineu pe peleti commo(dedeman)imi poti da niste idei pt reglaje-fara sa jignesc, cei de la vanzare par cam incompetenti .multumesc!

          1. buna .am achizitionat un termosemineu pe peleti commo(dedeman)imi poti da niste idei pt reglaje .multumesc!

  17. O rugaminte am si eu: Intentionez sa-mi cumpar o centrala pe peleti. Eu am casa la rosu si am in proiect camera tehnica, doar ca n-are iesire afara. As vrea sa construiesc o anexa tehnica pentru aceasta centrala si as vrea, daca se poate sa stiu ce dimensiuni trebuie sa aiba aceasta camera tehnica (cos fum trebuie? geam de cat pe cat, LxlxH s.a.m.d.).

    Va multumesc

  18. cerere oferta
    solicit montaj centrala termica ap.3 camere 60mp et4 micro17.
    astept deviz oferta

  19. am ocasa la tara nu sunt gaze volum casei de incalzit 270 m as dori sa cumpar un cazn pe peleti

  20. Buna ziua,
    Am o centrala pe lemne vigas de 80kw,am 28 de calorifere,incalzesc undeva la 350mp P+E,temperatura reglata prin ambient intr 22 si 24 grade o inaltime medie de 2,7 la camere si am avut un consum iarna aceasta undeva la 35m de lemn ,cea ce inseamna ca si cost de 5000 ron.Cazanul a fost aprins undeva la inceputul lunii octombrie si oprit la data de in aprilie.Tot din acest cazan incalzesc apa calda intr-un boiler de 300 de litri ,medie de persoane 6 la trei bai si doua bucatarii.
    Deocamdata nu am gasit nici o varianta mai ieftina de incalzit,mentionez ca incalzirea se face cu calorifere otel.

  21. Nu mai faceți reclame si comentarii nelalocul lor ca dezorientati pe toată lumea sunteti nepriceputi dupa părerea mea

  22. Pai 1leu/kg este 1000 lei/tona si to o cumperi cu 150e ce ti se pare ieftin?

  23. Buna. Am o casa cu o suprafata de 240m si nu stiu ce optiune sa fac sa instalez o centrala pe gaz sau pe peleti! Si ce putere a-r trebui sa aiba centrala pentru suprafata casei?? Ma poate ajuta cineva cu un sfat?????

  24. Am o Granola de 30 KW , o porcarie ordinara.Consumul este dublu fata de ce dau ei in cartea tehnica,zgomotoasă,,,,,,ce mai spun un gunoi ,,,,Nu recomand

  25. Pentru cel ce se incalzeste cu lemne de 4000 lei pe iarna. Eu unul lucrez de dim pana seara, am cazan pe lemne si doresc sa pun o bomba in el. A dost cea mai proasta alegere. Aprin docul pe la ora 20 su ma duc ca un prost din 3 in 3 ore la el sa mentin caldura pana pe la 1 noaptea. Cand ma trezesc am 24 grade in casa. Noroc ca e imobilul izolat si apa e incalzita electric.

  26. Serban, pt cei 240 mp cumpara o centrala de 35 kw pe peleti daca nu ai conducta de gaz in zona. Costurile pe luna vor fi la acelasi nivel. Insa nu vei avea mizeria pe care o eu acum datorita lemnelor, bataia de cap ca ele sa fie uscate si nu vei mai munci ca un sclav. Daca ai pe cineva care sa stea acasa toata ziua iti poti cumpara un cazan pe lemne si sa-l puo la munca , dar ai grija sa nu fie pensionar ca e de carat, spart si asa mai departe. Daca te poti bransa la gaz, iti recomand o centrala in codensatie, e mai scumpa dar ajungi cu factura mai jos cam cu 30%.

  27. Am citit aceste comentarii si am tras concluzia ca totul costa. pentru cei care nu au posibilitate de gaz mai exista o posibilitate de incalzire cu lemne a casei si apa calda menajera,aceasta se face cu soba sau semineu si include calorifere sau in pardoseala,randamentul trece de 98% .

    1. Cati kw trebuie sa aiba o centrala pe peleti pentru a incalzi o suprafata de 400 mp ?

  28. Buna ,as dori sa_mi cumpar o centrala de 60kw ce_mi recomandati ???

  29. Buna ,as dori sa_mi cumpar o centrala de 60kw pe peleti ce_mi recomandati ???

  30. Salutare la toata lumea.
    Va dau detalii comparative incalzirea a 2 case prima de 550mp izolata 10 cm plistiren calorifere si incalzire in pardoseala incalzita pe gaze .Pret mediu 2013-2014 3500 Ron luna iarna si 350 ACM vara 6-8 pesoane.
    A Doua casa 550 mp incalzita cu centrala Ecohornet 50-60 kw incalzire numai in Pardoseala si izolata cu 10 cm polistiren. 1000 Ron luna pe timp de iarna si 150 lei luna ACM vara.8-10 persoane.
    Racord gaz 4500 Euro +3000+camera tehnica Boiler pompe tevi vane etc 3000 Euro euro un viessmann condensare 60 kw timp asteptare 1an bani platiti in avans si deranj de 2 -3 ori pe an +nverificari obligatorii +hotia de la contor +penalitati de intarziere nesimtite si mizeria functionarilor de la distrigaz.Total 10500 euro plus batai de cap.
    Centrala de la Ecohornet 9000 euro + 3000 euro camera tehnica 12000 Euro diferenta
    de 2500 euro se amortizeaza in primul an de functionare .Si am mers numai cu peleti buni la 725 ron adusi acasa de la Buzau.
    Rezerva de stocare peleti 2 tone si ajunge 1,5 luni si cenusa scoasa odata pe luna.
    Fiabilitate??? 100% nici nu stiu ca am centrala nu am avut nici o eroare in 2 ani de functionare si un alt avantaj Ecohornet mi-a schimbat arzatorul anul asta cu unul mai performant fara nici un fel de bani absolut gratuit. temperatura ambient 24-25 grade celsius.
    Cei care spun ca romanii fac lucruri proate sunt baietii aia de fite pentru ca tot ce este in Romania este prost ,si orice rahat fac strainii e de calitate . Fasssssss Daca prostia ar durea am auzi peste tot in tara asta numai urlete.
    Un alt aspect de luat in consideratie este politica de Buyback de la ecohornet.Mai bine vedeti singuri. Oricum acum timpul de asteptare este de 6 luni asa ca grabiti-va.

  31. Salut,și eu am un viadrus mai bine nu îl aveam 40kw și merg sa pun lemne din 2 în 2 ore și am încălzire în pardoseala dar degeaba și are un consum de lemne ft mare!

  32. mihut petrisor

    DOMNILOR suntem in 2018 publicati va rog cmentarii mai recente concluzii a celor care au postat in 2013 2015 altfel raminem complt in ceata Nu credeti ca in acest timp multe s-au schimbat? Sunt convins ca in acest timp au aparut noi tipuri de arzatoare, centrale asa ca fiti mai de actualitate Multumesc

  33. Macovei Mihai

    Bună ziua! Acum o zi, mi-am montat o centrală ecohornet de 55kw. In 24 de ore mi-a consumat 400 kg de peleti. L-am contactat pe domnul Hornet şi a spus că centrala consumă 11 kg pe oră=264 kg în 24 ore×30 zile=7920 kg. Am inregistrarea telefonica cand el imi spunea ca centrala cosuma in medie 2 tone pe luna.
    Aveți grijă că e o mare țeapă cu centralele ecohornet! Nu mai spun că am comandat din octombrie şi mi-a ajuns abia acum. Eu oricum vreau să-l acționez în instanță. Ce face el este inselaciune. Rog dacă mai sunt persoane în situația mea să ne auzim şi să-i facem un proces colectiv. Suport eu toate cheltuielile procesului.

  34. Reparatii frigidere Chirita

    Buna ziua , am o centrala pe lemne in casa pe care am cumparato de doi ani experienta zero pentru ca veneam de la bloc in primul am bagat 2tone de lemn de la ora 5 -11 restul am inghetat noaptea am bagat caloriferul electric . In al doilea an am izolat ,am pus usi ,am facut izolatia podului si 3 tone de lemne . Schimbarea este anul asta am cumparat o centrala pe peleti si am inteles perfect : depinde ce iti doresti eu am ales confortul pe peleti stau in casa si ard bani in forma de viermisori . A fost mai bine sau m-am calit eu nu sunt sigur dar acum poate sa dea drumul la centrala si mama .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *