Cat consuma o centrala termica electrica ?

Consumul unei centrale electrice este dat in primul rand de puterea acesteia in KW. Consumul maxim pe care il poate avea o centrala termica electrica va fi puterea ei declarata in KW / ora. Sigur ca nu acesta va fi si consumul mediu.
Spre exemplu, avem un apartament cu 3 camere, iar dupa calculele termice facute rezulta un necesar de incalzire de 9 KW. Trecem la achizitia unei centrale termice electrice de 9 sau 10KW. Consumul estimativ mediu lunar aferent lunilor considerate a fi de iarna ( octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie si martie ) se va calcula dupa cum urmeaza: 9 KW/h x 4 sau 6h/zi ( valoare medie aproximativa ) x 30 zile, rezulta un consum aproximativ intre 1000 si 1600 KW / luna. Inmultiti cu valoarea unui KW (  functie de tariful  ales in baza contractului cu furnizorul de energie electrica ) si va rezulta pretul estimativ pe care il veti avea de plata / luna de iarna.

Factori care influenteaza consumul unei centrale termice electrice:

  • izolatia termica a imobilului ( polistiren, vata minerala, geam termopan sau lemn stratificat, balcon inchis si incalzit) si gradul de inertie termica al cladirii in care se afla amplasat imobilul dvs ( gradul de incalzire al apartamentelor din vecinatate cu care aveti perete comun, gradul de incalzire al suprafetelor comune ale blocului, etc )
  • alegerea corecta a centralei termice electrice, buna dimensionare a puterii acesteia ( de mentionat ca supradimensionarea centralei termice electrice va duce la un consum mai ridicat, deci centrala electrica trebuie achizitionata cu o putere suplimentara de maxim 10% fata de necesarul de incalzire )
  • confortul termic al celor care locuiesc in imobil ( temperatura optima )
  • economisirea si gestionarea cu atentie a resurselor ( ex.: achizitionarea un cronotermostat cu programare pe zile / pe ore / program de concediu, montarea unor robineti termostatabili cu cap termostatic pe fiecare radiator, inchiderea centralei termice electrice sau reducerea intensitatii acesteia atunci cand este cazul )

255 comments

  1. Centralele termice electrice sunt agreeate din ce in ce mai mult de catre UE mai ales din punctul de vedere ecologic.

    1. Or fi ele ecologice dar la o centrala de 28 de KW mi-a venit pe decembrie factura la curent vreo 17 milioane. M-am speriat si pe ianuarie am mers cu centrala pe minim de aveam 19-20 grade in casa si tot am avut de plata vreo 10 milioane. Nu recomand nimanui sa-si monteze centrala electrica decat daca nu are alta posibilitate. Mai am de tras aproape 1 an pana ne vine conducta de gaze la poarta si dupa aia imi iau clar una pe gaze.

      1. Adi @foarte mult. cu tot cu apă caldă?locuinţă izolată?căţi metri pătraţi ai încălzit? e trifazic? că vreau să-mi pun şi io una de 7kw la 2 camere. da m-ai dezamăgit cu datele tale realiste! pt care-ţi mulţumesc anticipat!

      2. Ferroli feb confort 24, pe curent-cost total in iarna trecuta- 13 700 lei; niste nemernici si producatorul si comerciantul (Dedeman); am avut maxim 20 gr; nu faceti ca mine; sunt multi pe net care mint cu nesimtire; centrala consuma min 10 kw/ora si merge contiunuu pt ca are rezervorul de 8 l; supraf-110 mp; studiati bine inainte sa cumparati

        1. Vinovati sunt si comerciantii, dar tu esti principalul vinovat pentru ca nu te-ai informat cu privire la consumul unei centrale termice electrice. Pe mine nu ma surprinde gradul de marime al valorii facturii tale la energia electrica. De regula achizitia unei centrale termice nu se face asa… dupa ureche, ci in baza unui necesar de echipamente / materiale rezultat din necesarul de incalzire, necesar pe care ti-l calculeaza proiectantul, nu instalatorul Ionica, vecinul Costica sau mai rau, tot felul de programe de calcul care circula pe internet. Deci cei care doresc o instalatie de incalzire dimensionata corect trebuie sa apeleze la un proiectant de instalatii sau in cazul in care nu au posibilitate financiara pentru un proiectant, macar la un inginer executant.

          1. Doresc o centrala electrica pentru 2 camere de4,75×3,75 h2,5m și baie 2,5×3 h2,5m. Casa este bine izolata.

          2. @dinu tigan retardat, marsh la caruta

          3. eu am nevoie sa incalzesc 200 mp .ce putere trebuie sa aiba centrala ?si cam cat ar cost lunar ? multumesc ,cu respect

        2. merge in continuu pentru ca nu ai un termostat de ambient, locuinta sigur nu e izolata iar rezervorul acela de 8 litrii (vas de expansiune) nu are nici o legatura ca ea merge non stop ..

          cum a domnul Stoian ,nu faceti o instalatie dupa ureche.. nu vad ce vina are producatorul sau mai ales comerciantul

          daca e totul facut cu cap, o centrala electrica nu ar trebuii sa depaseasca, ca si cost lunar una pe gaz cu 20 %

          1. ai dreptate domnule…si eu folosesc incalzire electrica ,,este adevarat ca nu e ,,centrala electrica,, ci sunt niste aeroterme cu termostate si posibilitati de programare (convectoare electrice) montate in fiecare incapere a unui apartament cu 4 camere, si nu depasesc in medie 350 lei factura lunara.
            ….. am apa calda in cele doua bai asigurata de cele 2 boilere. Factura contine si consumul de curent electric pentru lumina, si toate aparatele electrice(tv, pc, modemuri etc)…prin urmare in medie anuala factura nu depaseste 350 lei/luna…..consumul de curent medie zilnica in cursul unui an nu depaseste 17kwh (atentie in zona Ciucului locuiesc)

        3. Nicolae florentina

          Buna seara, eu mi-am cumparat o centrala Feroli si nu incalzeste mai deloc ap nostru, e de 9 kw. Ce trebuie sa fac sa incalzeasca pana la 30 de gr? mor de frig in casa cu copii c centrala lui peste, astept raspuns.

      3. Pop constantin

        Buna.Ce fel de curent ai folosit?220 sau 380kw?

        1. Nicolae florentina

          Buna , am de 220 cred. Ce ar trebui sa fac? Nu ma pricep deloc la capitolul asta.Am nevoie urgent de cineva care se pricepe sa o seteze .

    2. suhateanu marian

      La ce calcul faceti voi nu este deloc avantajos sa ai centrala pe curent,daca la un ap de 3 camere consumi cam 1500 de kw/luna*0,42 lei/kw=630lei+tva= 781 lei/luna.La o vila cu 8 camere inseamna cam 4000 kw/luna adica 2083 lei pretul pe luna.Acum in decembrie -ianuarie am platit factura de gaz 800 lei,este o mare diferenta!!!!!

      1. valoare e intre 1000 si 1600 dupa acel calcul, adica in functie de cat de bine ai locuinta izolata plus alte aspecte centrala poate sa iti mearga doar 4 ore pe zi… deci 1000 kw x 0.42 = 420 lei

      2. nu ai specificat daca locuiesti la apartament sau vila, cate camere?

  2. cine ma poate ajuta vrea sa stiu cit consuma o centrala electrica de 24kw in conditii de iarna este rentabila

    1. Nu trebuie decat sa cititi cu atentie articolul si astfel va lamuriti.

      1. Tudor Cristian

        Buna ziua. Detin o centrala electrica de 24 KW ( nu-i dau numele pentru a nu face reclama ) si incalzesc o casa parter si mansarda + garaj …aprox 140mp. In iarna 2011 media pe 4 luni ( mai geroase din Buzau ) a fost de aprox 950 lei pe luna. In aceasta iarna ”mai blanda” oct -dec media a fost de 500 lei pe luna. Casa este izolata bine iar centrala porneste pe 24KW pana ajunge apa la 60 grade dupa care coboara in putere la 10-8 KW doar pentru a o mentine. Am si contoar cu tarif diferit ziua fata de noapte. Nu este foarte ieftin dar cu siguranta este mult mai comod decat sa bagi in soba. Sper ca v-am fost de folos.

        1. Tudor Cristian

          Am uitat sa specific ca am 2 copii mici….va dati seama ca temperatura in casa este undeva intre 22,5 – 24 grade. Control de ambient montat bineinteles.

          1. salut Tudor
            ce fel de tarif ai ? cat costa noaptea si in ce interval de timp ai tarif avantajos? probabil este CT trifazata; poti sa dai detalii despre izolarea casei:grosime perete, izolatie, termopane? inaltime incaperi. multumim pt raspuns

          2. Buna ziua. Va rog sa imi spuneti ce centrala electrica aveti, in zona care avem noi casa nu este gaze,constructia este noua 2012 ,foarte bine izolata casa si de asemenea am si eu 2 copii mici..vreau sa stiu sigur daca pot suporta cheltuielile pe luna la electricitate ..multumesc.

          3. chirila catalin

            Saut Tudor!Spune mi te rog,cat te a costat centrala?!Ptr o suprafata de 70m2!Casa bine izolata!24kw e ok!Termostatul,controlul de ambient sunt separat de centrala!!

        2. daniel ionescu

          Intentionez sa-mi iau o centrala electrica pentru o casa de 160 m2.Va rog sa-mi spune-ti ce marca este a dumneavoastra?multumesc

          1. trifazatul e cel mai avantajos, mai ales noapte.. plus ca orice centrala ai avea, ca e pe gaz, curent, lemn, etc.. daca nu ai locuinta izolata si nu ai un termostat toate consuma, deci nu va mai mirati.

    2. Nu recomand nimanui o centrala electrica trifazica. Anul trecut in noiembrie am achizitionat si pus in functiune Ferroli Feb Comfort. Facturile au venit exact asa: estimat decembrie 1000 lei, estimat ianuarie 770 lei, estimat februarie 1000 lei, regularizare emisa pe 17 martie 2014: 2800 Ron. Deci in intervalul noiembrie – 17 martie 2014 am achitat in total 5400 Ron iar temperatura in casa n-a fost mai mult de 19 grade. Cand aveam 20 grade ne bucuram! Am incercat deci sa facem economie… Halal economie. Nu recomand. Anul asta clar ne racordam la gaz. Am uitat sa mentionez: avem o casa in orasul Brasov, in zona Temelia langa Magnolia Racadau. CAsa din caramida poroterm construita in 2012. parterul are 65mp iar estajul tot la fel.

      1. Locuiesc la casa si o incalzesc cu centrala termica pe gazeificare BUDERUS 40kw.
        Stiti cat consuma ….24-25 tone pe iarna, deoarece aceste centrale nu pot fi oprite, ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa fie cineva in permanenta acasa, sau trebuie sai pe cineva angajat. 25 tone x 320 = 8000 lei + salariul angajatului si se alimenteaza o data la 7-8 ore cand este foarte frig. Mai punem la socoteala si pericolul penei de curent care se intampla iarna foarte fregvent. Randamentul termic este foarte ridicat dar cu costuri foarte mari.
        Dv. trageti concluzia ….este rentabila o centrala electrica de 24 kw folosita cu termostat ambiental intre anumite ore …..?……. eu de pilda am sa montez una in paralel cu cea pe gazeificare… daca nu suntem acasa …o cuplam pe cea electrica……….numai bine…….

      2. Buna Alina,

        casa este izolata ?

  3. Eu am o centrala electrica de 2 ani, o folosesc pt incalzirea casei(suprafata 70-80 mp utili), eu platesc maximum 4 mil/luna cu tot curentul din casa(decembrie, ianuarie, februarie).
    Depinde de multe lucruri…in primul rand de centrala……exista multi nestiutori, in vanzare si exploatare mai ales….
    Sunt cateva lucruri care merita facute si puteti sa fiti multumiti…..

    1. Chiar daca sunt prieten cu cei de la Trust nu pot sa las sa-si faca reclama pe site-ul meu, agentul lor de pe Oradea, decat dupa o solicitare oficiala in acest sens

    2. Lasa vrajeala.

    3. Buna ziua! M-ar interesa sa stiu la ce anume va referiti in momentul in care spuneti ca sunt cateva lucruri care merita facute?

      Intentionez sa achizitionez o centrala si ma gandeam sa fie electrica.

      1. Dlui Dornea ii scriam. Imi cer scuze.

    4. va rog sa ma contactati pe adresa de e mail panaetiuliana@yaho.com, sunt interesata de o centrala electrica si nu stiu foarte multe detaliimm ca metri patrati am 65–70 mp

  4. Mi-am achizitionat si eu o centrala electrica protherm 18 kw; face fata cu succes la 8 calorifere (in total 10 m liniari de calorifer), la o suprafata de 70 m. Casa e in curs de izolare si acum cand nu e izolara complet cu ambientul pe 22 gr, consuma 70 kw /zi *30 zile =2100 kw*0.32 kw (ctp>6)=672 lei. Mentionez ca acesta e consumul cu totul pe curent: plita electrica, boiler, 3 tv masina sp vase, mas spalat rufe, calculator.

    1. Si eu am montat acum o luna o centrala de 12 kw proterm si am ajuns la un consum de 33oo kw in 30 zile .Casa este izolata ,nu am mari cosumatori si cu toate astea consumul e mare.A trebuit sa apelez la un semineu soba cu serpentina,alte cheltuieli………..

      1. As fi interesata de sistemul dvs de incalzire semineu soba cu serpentina.

    2. la p+1,costructie noua,2011,izolata polistiren 10 cm exterior,interior tencuiala normala,la etaj mansarda de 2.5 m/h,izolata cu vata de 5 cm,polistiren jos la parter,de 2 mm extrudat….ce necesar de kw imi recomandati,ce fel de centrala,electrica sau pe lemne si peleti,aici nu avem gaze,in olt ma refer.daca pun centrala pe electricitate,ce fel de centarla,de cati kw,ce consum estimati ca am pe luna…multumesc anticipat

  5. poate sa-mi spuna cineva cat ar consuma o centrala electrica de 9 kw pe zi la o casa izolata cu polistiren de 5 cm pe exterior si 2 pe interior? casa este in bucuresti si are cam 60 mp, face fata centrala de 9 kw ? se poate alimenta la 220 v ? multumesc

  6. Deci sa inteleg ca la o casa P+M consuma in jur de 70-100kW/zi. Deci te ajunge incalzirea la 800lei. Hmmm….destul de mult. Aveam de gand sa achizitionez una si cred ca m-am razgandit. E enorm. Mai bine iei o centrala pe peleti.

  7. Baaaaaaaaaaaaaaaa, voi auziti ce vorbiti ,eu am centrala lamborghini la 380w 24 kw am hol,dormitor bucatarie ,baie ,am 4 calorifere unu 1200,unu doua de 1000 si unu 800 in doua zile am consumat 15 kw ,cu tot cu boiler apa la 220 televizoare frigider lumini ,calculator ,voi ori sunteti tampiti ori a-ti umblat la setarile centralei
    Asa auzisem si eu de la prosti de astia ziceau ca consuma 24 kw ora ,pa 24 de kw pe ora ,explodeaza cazanu

  8. Centrala de 8 kw la 21-22 grade în casă consumă maxim 35 kw pe zi la -10 grade afară fără izolaţie la 60 mp cu tot consumul din casă,apă caldă cu 1 instant de 7,5 kw care face faţă cu brio la duş,până în 4-5 milioane pe lună,sunt mai mult decât multumit.

  9. Nu vă mai uitaţi în gura la neştiutori,luativă cu încredere centrale electrice,dar să chemaţi un specialist să vă calculeze necesarul termic ,nu puneţi o centrală mică la un spaţiu mare şi calorifere mari,majoritatea când zic 1 kw se sperie el costă 0,41 lei cu tot cu tva ,într o zi consumi cu totul curent de 14,5 lei fără nici o bătaie de cap ,vai gaze,vai lemne apesi pe buton şi gata asta la 220 v ,la 380 v se schimbă treaba e mai rentabil cu mult faţă de gaz şi orice altceva dar investiţia e undeva la 40 mil.

    1. La ce firma lucrezi Paul? Poate la o garsonieră plăteşti cât spui tu. La o locuinţă normală, cu 2 dormitoare, living etc, preţul se dublează (ajungi la 3000 de kw/h pe lună la 24 grade). Ori poate tu stai la 19 grade. Dacă atât consumi, pune factura aici să vedem şi noi, altfel nu te crede nimeni.

    2. david lucian

      salut pt cunoscatorii care au centrale electrice este primu an cand folosesc o centrala elcrica am o casa pe lemn izolati 10 cm exterior polistiren ,interior polistiren 2 cm vata minerala de 10 cm osb si rigips de 12,5 mm pod osb interior exterior polistiren de 2 cm si vata de 10 cm .am achizitionat o centrala feroli de 15 kw 380v mentionez ca este terminata casa, are 90 m2, termopane .termostat ambiant fara fir cu programare pe zi ,ore etc.as dori sa stiu care sunt cei mai buni parametri care ar trebui sa functioneze .sunt di buzau mai exact la 9 km de oras zona cat de cat linistita climatic

      1. Buna spune-mi tecat plătiți pe luna si eu am la fel si vreau sa imi iau centrală dar nu cunosc si boilere

      2. catalin marian

        iti trebuie o centrla de cel putin 25 kw la 90 m2.

  10. Scurt
    Centrala termica protherm 9 kw trifazic, conectata separat
    Loc: campie, baragan, rural
    Suprafata de incalzit: 80 m patrati, inaltimea camerelor 2.5 m
    Izolatie: polistiren, 10 cm interior
    Pod: paianta numai
    Geamuri: termopan calitate inferioara
    Intrat – iesit din casa la greu, ca la tara
    Consum: prima zi, la 23 grade, 100 kw din care 30 pe timp de noapte la 21.5 grade
    Consum stabilizat: la aceeasi temperatura, 60 kw zi
    Recomandari
    Puneti termostatul in camera cea mai friguroasa. Am facut greseala sa l pun in camera cea mai izolata termic. Se incalzeste repede, se opreste centrala, si celelata parte de casa are 2 grade mai putin.
    Puneti si incalzire in podea. Nu e fandoseala. Cand calci pe gresie rece te apuca turbarea stiind ca in acelasi consum lunar puteam sa fac si asta
    Consum estimat pe luna: 1800 kw.
    La o izolatie foarte buna cred ca ar putea scadea sub 1500 kw.
    Succes!

    1. catalin marian

      izolata la exterior ,si extrudat in pardoseala +parchet ,ai sa vezi rez\ultatul. Totusi la 80 m2 iti trebuia una de cel putin 25 kw, mai ales ca ai 380.

  11. alex nu ai cum sa ajungi la 3000 kw pe luna,asta inseamna 100 kw pe zi o centrala de 8 kw ar merge 12-13 ore pe zi… IMPOSIBIL,gandeste logic daca ai cam 4-5

  12. calorifere de 1000 asta ar fi cam 50-60 l de apa pe instalatie adica un boiler mediu nu crezi care incalzeste apa in 45 min cu 1,2 kw ce zici de asta,cam mult 8 kw sa mearga 12 ore ai muri de cald daca nu ai avea toate usile deschise,centrala electrica se tine la maxim temperatura agentului termic cand ai termostat de ambient si robineti termostatati pe calorifere e recomandat de producatori pt randament maxim

  13. Salutare,
    Am un apartament de 2 camere cu suprafata de aprox. 55mp si inaltimea de 2.56m,fara izolatie.
    Nu ma pricep,cer pareri despre ce ar fi mai recomandat pentru incalzire.
    Ma puteti ajuta?

    Va multumesc!

  14. antonio ar ajunge cu 4-6kw merg ok ,dar mai bine cumperi ocentrala de 8-9 kw consumul e acelasi,apropo nu lucrez la nici o firma pt Alex,poate ca el lucreaza la gaze sau lemne,in fine mergi la un inginer instalator si ii ceri o parere ,exploatarea centralei conteaza cel mai mult,curentul e cel mai la indemana lucru e un pic mai scump dar nu cu mult fata de gaze si fara frica de boom,eu am centrala de 3 luni si nu nu

  15. Multumesc mult Paul!

  16. casa p+m , 160mp,izolatie polistiren 10cm/densitate 18 , geamuri tripan ,tamplarie 6camere,7cm … cronotermostat reglat 20-21 grade …consum total mediu 70 kw/zi incluzand plita electrica,frigider,boiler electric,6 tv,calculatoare,iluminat, etc . REZONABIL

    1. alte detalii : izolatie tavan mansarda 30 cm vata minerala , 4 persoane constant , tarif CTP negociat dificil cu CEZ .
      NU VA MAI LUATI DUPA VORBE … CONTEAZA ENORM IZOLATIA CASEI !
      Platesc lunar (iarna) aprox 700 ron . fata de un apartament la care tb platit gaz,apa calda,caldura,curent electric adica aprox 4-500 ron , eu zic ca este rentabil .

      1. elena melania

        Te rog sa ma luminezi si pe mine ce inseamna Negociere ,pt ca in aceasta toamna mi-am cumparat o casa intr-o zona in care nu exista nici o alta sursa de incalzire,am curent trifazic,sunt nemultumita de faptul ca cei care mi-au construit casa mi-au spus o suma foarte mica la curemt iar realitatea e cu totul alta.Multumesc anticipat.

    2. Ce tip de centrala ai (marca etc), ce putere, ce inseamna negociat cu Cez? Adica pretul CTP nu e ala scris?
      Eu sunt foarte interesat de o centrala termica electrica, am tot cam atatia mp, am putere instalata de 12kW, si ma intreb care e puterea maxima a centralei pe care trebuie sa o cumpar pentru a fi cat de cat multumit. De costul energiei nu o sa fiu evident multumit dar nu am de ales.

      1. am eu o centrala electrica de 9 kw de vanzare. eu folosesc una de 4 ani si sant f multumit de ea este marca protherm. tel 0766773770

        1. ce pret are?da-mi mai multe detalii te rog

  17. Casa p+m, 180 mp, izolatie polistiren 5cm, geam termopan, tamplarie 5 camere, la interior peretii sunt placati cu vata si rigips, va rog un sfat, ce recomandati ca centrala electrica, la ce putere si mai ales cat ar fi estimativ consumul.

    Va multumesc.

  18. am o casa de 100 mp (7 incaperi cu holuri cu tot) izolatie f . buna polistiren de 5 pe ext. si la interior este izolata , nu am curent trifazic si as vrea sa stiu ce centrala imi trebuie si cam cit consuma
    va multumesc

  19. Sunt cu casa in partea de montaj timplaria (tripan). Izolate exterioara polistiren de 10 cm grafitat pe zid de 30 cm. Mansarde izolatie de 20 cm vata minerala. Am gazul linga casa si totusi doresc sa-mi instalez centrala electrica „Feroli”. Am vorbit cu cei da la reprezentanta si vin ei sa faca toata instalatia. Am curent trifazat. Casa are o suprafata utila P+M = 140 mp. Sfaturi de la cunoscatori reali!!!
    Multumesc!!

  20. Eu am avut de ales din 2 variante in momentul in care mi-am pus centrala termica: electrica si pe GPL; am ales centrala electrica pentru ca era mult mai sigura decat o instalatie pe GPL; nu ma pot plange de consum dar nici nu e mic, platesc iarna curentul pt incalzit 150mp si tot consumul din casa in jur de 12 mil pe luna, adica pentru centrala in jur de vreo 10. Am in schimb 2 prieteni care au centrale pe gaz in condensatie, modele de astea noi care consuma mai putin, care platesc iarna si 4 mil pe luna, adica daca as avea gaz as pune si o centrala pe gaz.

    1. Multumesc de sfat. m-am gindit si eu dar dupa cum merge treaba pe termen mediu si lung (4-5 ani) cind se va „liberaliza” pretul la gaze la 500E mia de mc. nu cred ca mai putem vorbi de vre-o diferenta. Sa nu mai vorbesc ca numai bransamentul costa cam 100 milioane(in bani vechi) care suma imi ajunge multi ani sa platesc diferenta de costuri iar apoi cred ca vor fi cam aceleasi daca nu mai mici! ( Vezi in Germania, Franta etc.)

  21. Am un apartament de 45 m² , complet izolat , cu geamuri termopane . Anul acesta ne-am montat o centrala pe curent electric , de la Romstal , de 6 KW . Consumul normal de curent pana sa montam centrala era de maxim 400 kw pe luna , dupa ce ne-am montat centrala …… .
    10 octombrie 2011- 10 noiembrie 2011 –consum total 1370 kw
    10 noiembrie 2011- 10 decembrie 2011 – consum total 2065 kw
    10 decembrie 2011- 10 ianuarie 2012 –consum total 2005 kw
    10 ianuarie 2012 – 10 februarie 2012 – consum total 2700 kw
    Asta in conditiile in care pana in ianuarie a fost o iarna foarte blanda . In ianuarie cand a inceput gerul ( noaptea -20º C si ziua -10ºC ) centrala nu s-a mai oprit timp de o saptamana ceea ce a dus la caderea curentului electric ( sarea siguranta non-stop ) , consumul zilnic era de 120 kw , in conditiile in care nu reusea sa atinga temperatura setata de 24ºC ( ajungea pana la 22,5º) . Atunci am inceput sa facem si focul ( am mai pastrat o soba pentru urgente ) astfel incat centrala a apucat sa mai faca pauze ( pornea din ora in ora ) . Daca ma intrebati in bani cat inseamna ??? E mult . Facturile ajung intre 700 ron si 1.100 ron / pe luna . Dupa cum se poate vedea consumul centralei pe luna se duce intre 1000kw( cand e cald ) pana la 2300kw ( cand e ger ) si nu cum spune la reclama -700kw in conditii de iarna : )))))) .
    Am incercat sa ne schimbam abonamentul la energie dar dupa ce ne-am plimbat pe la Electrica din birou in birou ( ba ca-i alba , ba ca-i neagra ) am abandonat .

  22. eu cred ca nu te cheama Anca Draga!!!! cum sa ai 120 kw pe zi?????Ha Ha haaaa ,geamuri termopan????,ai vila cu 2 etaje Draga????pun pariu ca ai geamurile termopan sparte sau ‘devidate’,apropo daca eu as consuma 120kw pe zi as chema pe unu de la playboy sa mi faca poze la nevasta-mea goala :)))))eu abia am ajuns intr-o luna la 1300 kw la 24 grade in casa la 60 m 2 in conditii de -20 grade afara pe ianuarie FARA IZOLATIE ,Toni mai sus la 80 m2 consuma 60kw pe zi cu o centrala de 9 kw ,cum vine asta??? 120 kw /24 ore=5kw pe ora adica non stop cum zici tu,am spus si mai sus cine vine cu dastea sigur vinde centrale pe gaz sau pe lemne,am mai vazut smecherii deastea ca pe gaz e la juma de pret daca opresti centrala juma de zi poate HaHAha sau umbli cu sacii de cenusa prin curte nu mai zic la bloc,ai grija ca pe factura de gaze mai noi se scrie in kw consumul curentul e cea mai smechera treaba in materie de incalzire orice ar zice cei cu gaze sau lemne in casa ca ei sunt mai IEFTINI in comparatie cu Enel,pe mine nu ma fura electrica sau invers in materie de consum dar pe voi………???????

    1. Bai nene tu esti Gica contra , este f adevarat , tot ti-am urmarit posturile , zici ca esti un troll . Centrala electrica este un dezastru . Pt 22 de grade in casa pe timpul iernii consumi cel putin 3000 kv . Si da , cu toate izolatiile posibile .

  23. Am centrala proterm 18 KW , de 4 ani pentru o casuta P+! in zona Agigea. am 380 W tras cu tarif CTP( tarif preferentiat ptr noapte si weekend undeva la 0,12 RON/)KW. casa izilata cu polistiren de 5 cm si geamuri termopan . parterul este open space dotat cu un semineu ptr un spatiu de 80 mp( cumparat de la bulgari) . Am ramas si cu 220 V ptr instalatia curenta din casa( cei de la ENEL doreau sa ma deconecteze de la 220 v si apoi sa montex 380 , dar dura cam2 luni ).
    Platesc 800 RON pe 2 luni la 380 V, asa factureaza ENEL ( centrala electrica + masina spalat automata+ boiler electric de 120 Litri in permaneta tinut la 73grade) + consum de 2 tone de lemne pe iarna ptr semnieu. In permaneta temparatuta minim 22 grade . consumul la 220 v.

    sfatul meu mergeti pe tarif CTP ( este nevoie de un contoar mai special cu programator.)

  24. si acum mai apare unu si zice : Vai Mircea faci reclama la centralele electrice etc etc…..dar la 400 ron pe luna e foarte scump eu am gaze si dau 2,5 mil pe luna si fara lemne ,dar ziua opresc centrala:))))Cel mai adevarat lucru este ca la bani nu e nici o diferenta de bani,eu pe ianuarie am 1200kw 500lei fara nici o oprire la centrala de 8 kw vi se pare mult???,daca scad 250-300kw care se consuma cu acm, tv ,masina spalat cred ca e rezonabil,cei cu gaze daca isi fac un calcul sunt tot acolo adica minunata centrala pe gaz consuma cel putin 200 w cand merge,daca functioneaza 10h pe zi consuma 2kw*30 zile 60 kw pe luna in afara de consumul casei deci cand zici 2,5 mil pe luna nu uita sa spui ca centrala ta minunata consuma si curent de 25 ron pe luna in afara de ce consumi tu in casa cu tv becuri economice etc etc ,in concluzie eu dau pe electric 500 lei cu totul cei cu gaze dau ‘250 lei’ fara 100-150 lei pe luna curentul uzual +centrala ,apropo eu daca fac un dus timp de 1 h cu un instant de 7,5 kw/h=7,5kw*0,41 lei=3,075lei pe gaz consumi 3mcubi de gaz*1,2 lei=3,6 lei e un calcul realist si fara smecherii

    1. Eu am centrala pe gaz si platesc 300 lei pe luna iarna iar vara 30 lei cu apa calda cu tot. Stau la bloc am 80 mp si nu am nici izolatie nici termopan si nici balcon inchis si am si 22 gr in casa. si eu vreau sa trec pe centrala electrica dar pana nu imi prezinta cineva o factura pe curent care sa nu depaseasca 400 ron pe luna si sa am acelasi confort ….. atunci nu pot sa cred nimic.

  25. dar ce faci?

  26. vezi mai anca ca te mai vaiti pe site ul misiuneacasa.ro sau poate esti Anti Romstal????:))

  27. paul,tu iesti moldovean prea le stii pe toate.

  28. Salut,

    Am intrat in aceasta discutie,cautand o solutie mai rentabila de incalzire.
    Casa de 115 mp momentan am centala pe lemn de 24 Kw cu gazifiere,si consum lemne de 500/600 ron /luna.
    daca as fi convis ca o centrala electrica, care sa-mi ofere acelasi confort (22-24),nu consuma mai mult de 800 ron/luna maine as monta-o.

  29. Bai fratilor, am ametit de atatea cifre, in concluzie:Care este cea mai rentabila centrala termica, pentru ca eu am in constructie o casa de lemn cu izolatie interioara si exterioara? Vreau un raspuns clar!

  30. IA-TI UNA PE GAZ,vezi sighetu marmatiei apropo cei cu gaze ieftini cam multe victime la o explozie atat de ‘mica’ HAHAHA,doar e la juma de pret pe GAZ,dar tre sa ai asigurare pe viata OBLIGATORIU

  31. nu stiu dupa cine sa ma iau, vorba romanului tot tiganul isi lauda calu, dar cred ca paul a sarit cu mult peste cal,ori face reclama la ceva anume,ori lumineaza si se incalzeste la lumanare dar oricum este departe de realitate,iar grosolania cu care vorbeste aminteste de cei sapte ani de acasa.

  32. cum ma nu stii dupa ‘cine sa ma iau’ mai psiholologule cu cei sapte ani de acasa care aprinzi focul la soba cu lumanarea cu paie de la vaca din curte,daca eram sa fac reclama faceam altfel nu sa scriu pe forum,mie imi place centrala mea smechera,daca nu iti convine ce scriu nu mai citi,aici nu discutam despre lumanari sau acatiste bai fraiere,vb despre cum sa fie bine pt toata lumea,nu pt gaste ca tine care sa baga ca prostii sa se ia si ei dupa cineva,HAHAHAHAHA

  33. in cäutarea unui räspuns , ajung pe aceast site si mä uimiti sincer cu discutii de 2 RON . Pe bune, sunteti mai räu ca la piata de zarzavaturi. Dacä cineva se pricepe ,chiar nu poate da o explicatie concretä la intrebarea pusä? Eu am 0% cunostintä despre centrale electice si cät consumä ??!!……. am cumpärat una , … este bine merci montatä si nu a functionat decät din 1 februarie si pänä in 20 – 25 februarie …. nu trebuie uitat cä a functionat doar noaptea , temperaturä ? – doar sä nu inghete – am de platä 1500 RON ………….mentionez , nu locuiesc in acea casä !! Curiozitatea mea este : CÄT CONSUMÄ O CENTRALÄ DE 22,5 kw pe lunä in conditiile precizate mai sus?? DECI ; CASA NU ESTE LOCUITÄ si nu are alti consumatori !! Paul dragä , sper sä nu-mi räspunzi cu boldul , multumesc

    1. eu am una de 22 kw,consuma 200 kw pe zi…abia am pus o in functiune ,la 250 mp,

  34. nu prostesti pe toata lumea micka cu 1500 ron numa sa nu inghete,adica tu ai consumat 3572 kw pe februarie si vrei sa te creada lumea…..asta e prosteala de 2 roni,ce spatiu ai incalzit in 30 zile ????tu crezi ca toata luma e fraiera ?????daca faci un consum pe zi e 3572kw/30=120kw/zi poate ai tinut geamurile deschise,o camera de 20 m2 nu haleste mai mult de 15 kw pe zi sau poate tu ai vila si vrei sa te coste incalzirea numa sa nu inghete 500 ron,vezi ca aici nu e lumea fraiera sa creada gaste ca tine care fac valuri degeaba,vrajeala ieftina de agarici de la gaze care nu mai au clienti…. fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffloosersssssssssssssssssssss

  35. Paul,tot respectul din partea mea.Si eu sunt in cautarea unei centrale electrice si imi place ca iti aperi punctul de vedere cu argumente plauzibile.Sper sa continue acest topic.Mult noroc!

  36. am si eu o intrebare?pt.Paul 3 camere hol buc.+baie total41m3
    mi-ar ajunge o centrala de 4kw?am socotit asa>merge centrala 20 min.pe ora.in3ore imi maninca4kw.nu?in15 ore 20kw ori0,5=10 lei+9 ore de noapte=12kw ori 0,12=1,5lei ?
    TOTAL11,5lei ori 21 zile=241,5+ 4weekend=31 leitotal272 LEI +CE MAI CONSUMA FIECARE IN CASA(TV, PC ETC.

  37. Pt Lupu:La bloc puterea maxima mi se pare ca este de 6kw dar eu cunosc pe cineva care are centrala de 8kw si merge,sa nu iti imaginezi ca bagi centrala in priza,se face traseu separat pana la contor eu am conductori de 6mm pt centrala de 8kw( nu mai zic marca ca zic unii ca e reclama eu vreau sa ne ajutam intre noi),daca ai instalatia buna pe prize traseu de 2,5mm poti merge cu 4kw pe priza dar nu e indicat pui siguranta automata separat pt centrala,in fine daca iei centrala de 4,6 8kw consumul e acelasi dar daca e mai mare face cald mai repede si merge mai putin timp daca e mai mica functioneaza mai mult timp asta in cazul cand ai termostat de ambient,sper ca ai inteles ce ti am spus.Eu la 60mp consum 17 11 2011-26 03 2012 4621 kw la 21-22 grade permanent cu tot consumul din casa apa calda instant de 7,5 kw adica pana in 2000 lei toata iarna,nu am izolatie cu polistiren,dar cred ca va fi mai convenabil pt tine la bloc deoarece ai peretii apartamentului ‘calduti’ de la vecini mai putini mp etc Nu am ce sa iti zic mai multe si eu am cautat solutii de incalzit pe forumuri si am zis sa incerc sa risc pe electric nu am vrut sa mi trag gaze pt ca era 4000 lei+centrala+calorifere etc etc ,asa cu banii pe bransat la gaze am luat centrala +calorifere,am mai dat in plus vreo 500 lei pe conductori eu am vreo 25 m pana la contor,intreaba si tu la o firma specializata in incalzire si faci un calcul cat te costa pe electric cat pe gaze,la electric e putin mai scump dar investitia initiala e mica la gaze e invers.Sa auzim numai de bine!!!

    1. jean valjean

      Buna ziua, Paul,
      Daca te mai uiti pe aci, am o casa de 92 mp (46 parter, 46 etaj), izolata exterior polistiren 10cm, termopan. Ce crezi, mi-ar fi sufiecienta o centrala de 9kwh, fiindca nu am momentan decat 220V. Nu suntem prea pretentiosi la temperatura…
      (21-22 grade e sufiecient).
      Mersi

      1. Salve jean valjean,

        Am citit tot forumul si am sesizat ca, desi Paul a intrat dupa intrebarea ta, e posibil sa nu fi observat-o ca sa-ti poata raspunde. Am un Protherm de 12kw pe care l-am instalat la casuta fiicei mele. Casa are aproximativ aceleasi date cu ale casei tale (parter+etaj pe o suprafata totala de aproximativ 90mp), izolata cu 5cm (ca asa a crezut „inteligentul” de constructor ca e suficient) si termopan. Diferenta o face doar bransamentul care e trifazic (de 400v). Ceea ce vreau sa-ti spun e ca ar fi bine sa-ti cumperi o centrala pe minim 12kw pentru ca la 9kw esti la limita si risti ca centrala sa functioneze in forta mai mult timp pentru incalzirea suprafetei tale. Este adevarat ca la mine, setand centrala pe 55grd apa din sistem, porneste progresiv (2-4-6-8-10kw, in aceasta ordine afiseaza pe panoul de comanda) pana atinge temperatura solicitata dupa care coboara si ramane pe la 4-6kw. In zilele in care au fost 3-5grd. spre dimineata, pentru o temperatura de confort stabilita printr-un cronotermostat, consumul in 24 ore per total a fost intre 42 si 49kw (total inseamna cu: plita inductie, boiler, fier calcat, masina de spalat, tv si luminile de peste noapte care raman aprinse pe exteriorul casei). Din pacate vad ca nu ai bransament decat pentru 230v ceea ce inseamna ca te-ar avantaja centrala Protherm de 9kw pentru ca poate functiona atat pe 230 cat si pe 400v (legaturile fiind date in cartea tehnica a acesteia), asta pentru un viitor bransament de 400v trifazic. Nu cred ca va creste consumul cu mult, mai ales ca, din cate inteleg, casa ta are o izolatie mult mai buna decat a fiicei mele. Bafta si astept impresii…

        1. Buna ziua domnule Catalin,

          Imi puteti spune si mie ce setari sunt facute la centrala de consuma asa putin?
          eu am observat ca fara plita am si 50kw consum pe zi

    2. dragii tati sunt un om in virsta,locuiesc la polul frigului ,am o centrala pe lemne si ard pe cele sase luni de iarna 35 metri steri de lemne.Care este problema; lemnele sunt di ce mai scumpe 1400ms,nici asta nu ar conta dar nu mai pot sa le tai sa le crap si sa le bag in foc.Avem o casa parter plus etaj izolata termic aproape perfecta cu 12calorifere si as vrea sa-l inrteb pe dl Paul ce sfat primesc ptr o centrala eiectrica. Am bransament de 380v si 6 camere /2.5m

  38. mersi pt. raspuns.Ma voi orienta si voi reveni.Salutari si toate cele bune.

  39. pot sa va spun ca la o supraf de 250mp,20 calorifere,100mp incalzire in pardoseala,centrala de 24 kw,trifazica se consuma 6000-7000 de kw intr-o luna .Faceti si voi socoteala,tinand cont ca totul este bine izolat.scuze pentru interventie

  40. Eu locuiesc intr-un apartament de 2 camere, 45 m2, fara izolatie termica. Imi poate spune cineva daca o centrala pe 9kw este potrivita sau este prea mare. In plus, exista un avantaj in a avea o centrala pe trifazic fata de una pe monofazic? Multumesc anticipat pt raspuns.

    1. Centrala termica electrica nu recomand, costa cam mult curentul. Daca nu ai alternativa atunci una de 9Kw e mai mult decat suficient. Trifazic da, dar vezi cat te costa sa-l tragi si chiar daca iti tragi trifazic nu uita sa comanzi centrala din fabrica pe trifazic.

      1. Pai imi puteti spune va rog cu aproximatie cam cat ar costa daca as vrea sa mentin temperatura la 25 de grade? Nu de alta, dar acum incalzirea, impreuna cu intretinerea(fara curent,evident), ma costa peste 1000 de ron pe luna din octombrie-noiembrie pana in martie-aprilie, in conditiile in care vara intretinerea este aproximativ 100-150 de lei.

        1. Wow 1000 de lei pe luna de iarna la 2 camere? !!!! E enorm. Da ce s-a intamplat? Platesti intrtinerea la pausal, s-au debransat toti locatarii din bloc si tu suporti pierderile? In cazul asta daca iti pui o centrala termica electrica ai sa fii fericit cu vreo 600-700 de lei pe luna …..

          1. Da, nu glumesc. Atat ma costa iarna pentru ca asa cum ai intuit tu, aproape toti din bloc s-au debransat… Am mai ramas doar eu si vecina de jos. Chiar atat ar fi pe luna la electric? Cu tot cu consumul pt electrocasnice? Chiar nu as vrea sa imi pun pe gaz pentru ca i s-a intamplat unei prietene de-a mele sa ii explodeze apartamentul din cauza centralei…

      2. Tin sa mentionez ca peretii, desi nu sunt izolati, sunt din caramida si sunt foarte grosi. Multumesc anticipat pt raspuns.

    2. la noi pe piata sunt numai centrale electrice de o slaba calitate(Protherm, Eltherm, Ferolli, Voltum, Ecotermal, etc), ce vrei de fapt daca costa 20-25 mil, atata te si tine, ca sa nu mai vb de consum; in Finlanda, unde 90% din case se incalzesc cu curent nu am vazut nici o marca de centrala electrica de pe la noi, acolo am intalnit ori incalzire electrica prin pardoseala ori centrale termice electrice ACV, belgiene sau Varmeteknikk, norvegiene; din pacate pe la noi nu se gasesc aceste marci sau eu nu am gasit

  41. sunt sanse mari sa cumpar o centrala electrica. Nu am alta solutie.
    Paul esti prost de gura … dar ai ceva argumente plauzibile
    Succes

  42. Nu mai cumparati centrale electrice, tehnologia a avansat mult, va recomand pompe de caldura…. ceea ce face o centrala termica de 16 kW, poate face o pompa de caldura de doar 5 kW, in plus vara ai si frig tot! bafta

  43. Pt drywer care vrea sa incalzeasca vreun sfert de km patrat cu 100 lei ,asa cv nu e posibil,cu 24 kw la centrala nu poti incalzi atata spatiu frate ,centrala va merge non stop sau poate vrei sa ii sperii pe cei de pe forum cu 6000-7000kw =35 milioane la luna ,daca ai asa casa tre sa ai si bani ,pe mine nu ma impresionezi cu miile de kw ,ai cam suprafata a 5 apartament si vrei sa le incalzesti cum 5-6mil lei,pt robert care il da banii afara din casa si vrea pompe de caldura ieftine la 100 milioane investitia initiala sau poate mai mult fratioare ai numa avioane in cap vedeti ca aici nu e lumea fraiera sa creada ce imbarligati voi pe forumuri,eu nu vand centrale pe gaz curent lemne,am facut si eu focul la soba 5 ani de m a stat ,comfortul costa pt ce care si l permit fie gaze curent peletti pompe de caldura etc

    1. Pentru un apartament cu 2 camere de 35mp( de, bloc vechi din anii 70, dar solid, cu peretii grosi) as vrea sa instalez o centrala electrica. Mentionez ca trimestrial platesc in jur de 120 de lei curentul cu tot confortul electronic si electric din dotare. Merita investitia?

    2. 1 km patrat = 1000×1000 m patrati, adica un milion m2
      250mp nu este deci un sfert de kilometru patrat
      ci un sfert dintr-o miime de kilometru patrat

      sper sa nu te pricepi la fel de ‘bine’ si la restul masuratorilor tale

  44. As vrea sa cumpăr si eu o centrala electica dar nu as vrea sa mai investesc in trifazic.Din ce-am auzit costa ceva.Daca îmi poate spune cineva,dacă pot incalzi cam 60 mp,camere izolate si termopane cu monofazica.Daca știe cineva si cât consuma si ce fel de centrala îmi trebuie?

  45. Intrebare pentru toti cei care detin centrale electrice , ce tip de abonament la Electrica au si care ar fi cel mai economic ?
    Am o centrala Vaillant de 9kw eloblock, si am achizitionat-o pentru a suplimenta in lunile septembrie,octombrie,aprilie,mai (lunile cand nu avem agent termic de la oras).
    Deci as avea un consum mai mare pe lunile mentionate mai sus .
    Vreau sa-mi schimb abonamentul la Electrica si nu stiu care ar fi mai ok pentru situatia mea.

  46. centrala este alimentata la 220v

  47. Am apartament cu 3 camere de 55 mp in care imi voi face incalzire in pardoseala si as vrea sa stiu cati Kw ar fi necesari la centrala sa faca fata fara pentru a nu functiona foarte mult pentru a incalzii apa la aproximativ 40-50 grade celsius ?

    Mentionez ca am facut cerere la enel pentru a trece la curent trifazic 380 V.

  48. ia uitati va frate manuela stie ce e trifazic ,adica o fata se pricepe la trifazic pt 60 m2,adica stie ce zice are monofazica,nu ajunge 380 iti trebuie 480v tre sa dai 100 mil la renel pt bransare mai scump ca la gaze ,rius ce vrei sa imbarligi ca ai facut cerere de 380????
    pt un cacat de 55 m2 sau vrei sa imbarligi lumea ???
    baga 2 calorifere pe ulei in priza sau fa focul la soba inn 2 -3 camere cat ai tu si uita de 380v
    am mai zis mai sus nu mai imbarligati pe forumuri fraierilor cu dastea de copii mici cine va aude va crede,ce nu ati mai vandut de mult centrale pe gaz sau pe lemne sau pompe de caldura????
    aici nu s a intalnit hotul cu prostu cum credeti voi,eu am mai zis ca nu vand centrale pe curent si nici nu lucrez la nici o firma doar zic adevarul pt cei care vor sa inteleaga si ii duc capul cam asta e cu incalzirea pe curent

    1. salut PAUL.
      am o centrala 24kv trifazic pt o casa 150 locuibil ,izolata 10 ,
      in curand am sa o pornesc pt ca a venit frigu :(( si asta ma cam sperie.
      ai idee la ce costuri ajung?
      asta este cand vrei confort :((

  49. Prietene „fraier” eu am intrebat ce centrala imi trebuie pt suprafata mea de 55 mp ..dar oricum am aflat ca am nevoie de o centrala de 9 Kw sa faca fata fara probleme.

    Si nu inteleg ce e cu frustrarea asta a ta din reactia pe care o ai.. daca mie imi pofteste inima sa imi bag curent trifazic imi bag curent trifazic pentru ca aici in Mangalia nu exista gaze..si alta sursa nu am…si daca ma costa 100 de milioane trifazic tot imi bag dar nu o sa ma coste atat pt ca am sursa de alimentare aproape.. care e problema ta? Eu vreau confort cu un consum cat mai mic la curent si sunt dispus sa investesc acuma..cu ce vrajesc lumea prin chestia asta nu inteleg !?

    Nu ma intereseaza pe mine ce se vinde si ce se mananca pe aici… am cautat pe google „cat consuma o centrala electrica” si am gasit forumul asta si doar am intrebat sa fiu cat mai bine informat.

    Nu inteleg ce e cu superioritatea asta pe tine de parca toti sunt fraieri si tu esti smekerul… frate lasa-ma cu fitze si impresii dinastea ca am fumat destui ca tine..

  50. paul, abtinete tata ca nu esti tu informatorul numarul 1 in domeniu si nici nu se bazeaza nimeni absolut pe ce zici tu,si in plus habar nu am de unde scoti tu cifrele astea atat de mici referitoare la super centrala ta electrica…..numai ca le faci felu` la enel.

  51. si tu Mihaita de ce ai a intrat pe forum vinzi cumva paie???Ce vrei sa demonstrezi cu informatorul nr 1 esti cumva ruda cu Rius?
    MIhaita zice ca vb despre cifre mici el s-a bagat ca musca in lapte ca sa il ajute pe rius ce e asa greude inteles….2 agararici care vor sa faca publicitate pe forumuri
    un fraier la propriu care a facut cerere de 380 v pt 55mp ,acum in urmatorul post o sa scrii ca ai dat 100 milioane pt 380v ca sa zici ca incalzirea electrica e f scumpa …
    Asta va e meseria????
    De sobolani pupincuristi?
    c plm vindeti cenusa de soba?

  52. Vad ca sunt discutii si discutii ! Sa nu uitam ca energia electrica se obtine si prin arderea gazului ! Daca ardem gaz pentru a obtine energie electrica , nu trebuie sa fi prea destept sa intelegi ca electricitatea are costuri mai mari decat materia prima , gazul ! Gazul arde si incalzeste apa care produce aburi ce invart o turbina atasata unui generator electric ! Se produce energie electrica vanduta la un pret care sa acopere pierderile si distributia lui , iar aburul este reutilizat ca apa calda in oras ! Cam asta este raportul intre gaz si electric ! Acum sper ca in functie de posibilitati si facilitati veti decide in cunostiinta de cauza !

    1. Am uitat sa recomand celor ce nu au gaze , pot sa consume din butelie gaz petrolier lichefiat ! Sunt electrician , si am proiectat o astfel de centrala , urmeaza sa o sudez si ii fac proba in iarna ! Celor ce au centrala pe gaze , pot sa ii schimbe doar duza pentru gaze cu una pentru gpl si gata ! Trebuie doar sa incarce mai des butelia !

      1. si daca nu e cu suparare,cat timp (zile) tine o butelie gpl in medie pe timp de iarna?
        multumesc

    2. La ceea ce ati scris mai sus mi-ar fi si rusine sa mai spun ca sunt electrician, as fi curios sa vad unde se arde gazul la HIDROcentrala de la portile de fier, sau la HIDROcentrala de la Siriu plus altele din tara mai ales ca acum apar si multe instalatii eoliene si panouri fotovoltaice (la care nu am vazut arzatoare care fac aburi) care incep sa bage curent in retea si se fac bani frumosi din asa ceva.

  53. am o centrala de 24 kw la o casa de 100 mp pe un nivel, consumul de 3000kw pe luna este normal?

  54. pentru 100 mp daca ai o izolatie medie si temperatrura in casa 22-23 grade este cam mare (100*2,6*50*5*30=1950kw asta ar fi consumul la 30 de zile)

  55. Care este temperatura optima a apei pe tur la o centrala electrica pentru a avea un consum cat mai mic?
    Cred ca exista o diferenta de temperatura a agentului termic daca vrei in casa o temperatura de 5 – 10 grade sau 20 – 24 grade.

  56. problema: centrala 8-9KW + boiler 1.7KW + etc.(cele necesare in casa)……de la cofret la tablou am conductor de 4mmp si din calcule rezulta ca am nevoie de 6mmp….stau la bloc. Am alta varianta fara a apela la ENEL pentru inlocuirea conductorului si bineinteles schimbare contract?

  57. bai Paule mare jeg de om esti.
    da-ti-as la m…. in gura aia proasta.
    nu stii sa vb.
    sa te f…. toti de pe forum in gurita sa inveti sa vb.

  58. Cineva a intrebat mai sus de centrale norvegiene, ideea e ca astia de la noi le denumesc cazane electrice si au puteri de la 6 la 1200 KW ( nu e gluma), nu cunosc preturile, stiu ca seful meu m-a pus sa ii caut un asemenea cazan care sa aiba 110 kw (are casa de 1000 mp) de aia stiu de ei, daca vreti sa aflati detalii aveti aici …. comentariu final scos din motive de publicitate neautorizata

  59. sa ii dai m..e matii bai bulangiule si la tot neamul tau de fraieri ,nu tre sa ma injuri pe mine imputitule ca nu stiu sa vb ,se vede ca esti facut din labă mu….le,mata a luat m..e si a iesit un fraier coclit ca tine prostule

    1. Pail lucreaza 100% la ROMSTAL !!!

  60. fratilor …va rog sa-mi comunicati si mie cum e treaba totusi cu centralele norvegiene ( cele electrice- evident) de unde se pot cumpara totusi

  61. Doresc sa montez o centrala electrica intr-un apartament care are suprafata de 90 mp, am montate la centrala cu lemne si carbune, tip Bulgaria, 8 calorifere. Pot monta o centrala de 9 kw la 220v…….ca astept de 66 de zile aprobare pt 380v si enel n-are niciun gand sa raspunda, m-am lasat pagubasa. Ar face fata instalatia electrica in cazul in care as achizitiona o centrala electrica?????. daca cineva imi poate da o sugestie……, multumesc.

  62. VA SALUT AM O CENTRALA DE 24 KW O TIN LA MINIM MOMENTAN AM 9 CALORIFERE,SI IMI CONSUMA 150 KW LA ZI….CE SA I MAI FAC ?ASTEPT SI EU UN RASPUNS MS

  63. Centrala Protherm, electrica, 24 kw, casa noua, 130 mp ,parter , izolata cu polistiren de 10, situata in zona semi-locuita, pasune, geamuri termopan triple, pod izolat cu vata, tavan izolat cu vata. de la 24 decembrie 2009 pana astazi avem pe contor 89000(optzeci si noua de mii de kw !!! ) Iarna nu poate face peste 23,5 grade, mentionez ca avem termostat de ambient . Calculul este simplu, media pe an este de 30000 de kw, deci de 3000 euro pe an ! Am decis sa renuntam la ea in favoarea unui alt cazan , posibil pe lemne. Curent trifazic, contor electric cu impulsuri, de f multe ori ma gandesc ca e defect contorul .problema este ca am mai auzit de astfel de consumuri ceea ce ma face sa cred ca contorul e ok. centrala porneste f des cand afara sunt minus 10 grade,

    1. 3000 de euro pe an…nu ar parea mult 1000 de ron pe luna DAR cat a fost maxim pe luna de iarna?
      Vreau sa iau si eu asa o centrala si ma cam speriu de un astfel consum .

  64. Am o centrala Protherm, electrica, 9K de doi ani, a mers foarte bine dar acu a aparut avaria F 20. Are cineva idee ce por face!

  65. Am si eu o centrala electrica Proterm de 9 kw ,consuma 90 de kw /24h, ceea ce mi se pare enorm.Am 5 calorifere pe ea , cca.70 mp,casa izolata ,geamuri termopane. 90 kw inmultit cu 30 de zile=2700 kw ori 0,4 lei kw=1080 lei pe luna.Tinand cont ca iarna dureaza 5 luni cheltuiala este enorma.

    1. Daca consum intr-o luna 1500 de kw pe luna , apoi 1 kw pot sa il socotesc la 0,4 lei?

  66. Am si eu o nelamurire, din nov m-am mutat in casa noua constructie 2011 din lemn izolata ext polistiner 7 cm, interior vata de 10, obs, rigips , podeea parter si podea etaj izolata cu polistiner de 2 cm .

    Am o centrala electrica de protherm de 12 kw si termostat, o tin setata ziua interval 8-18 la 18grade, seara 20-21 depinde de vremea de afara in luna decembrie am avut un consum de 1500 de Kw in conditiile in care am incalzit doar parterul care este de aprox 50 mp, un pic cam mult totusi.

    Centrala este setata temp apei 70 de grade si KW 10.

    Imi puteti da ceva sfaturi de setare mai optimina, de utilizare mai eficienta a centralei ,ma indoiesc ca am probleme cu contoarul electric

  67. buna,

    am si eu nevoie de niste sfaturi de utilizare centrala electrica pt o locuinta de lemn izolata cu polistiren de 7 cm ext, interior vata de 10 , casa are cam 50 mp si am o centrala electrica de 12 kw.

    in luna decembrie am avut un consum de 1500 de kw in conditiile in care am si termostat de camera iar centrala este setata 70grade temp apei si treapta de putere10kw.Din termostat setez ziua 18 grade si seara dupa ora 19 20-21 sau chiar 22 functie de vreme
    Este totusi un consum cam mare, sa fie oare prob de la contoar sau am pierderi pe undeva?

  68. BUNA ZIUA AM LUAT O CENTRALA VAILLANT DE 9 KW ,AM SUPRAFATA TOTALA A CASEI ESTE DE 68 M ,ARE UN CONSUM DE 70 -80 KW LA 24 H ,MI SE PARE UN CONSUM FOARTE MARE ,STIE CINEVA UN TARIF DE ENERGIE MAI BUN CENTRALA ESTE LEGATA MONOFAZIC ,VARIANTA TENPERATURI CEA MAI BUNA CARE AR FI 50 ,70 ,

    1. Catalin Zamfir

      Eu am optat pt un tarif de noapte mai avantajos si dau drumul la centrala doar noaptea, iar ziua pe minim minim ca suntem plecati la servici. Oricum ne cam arde la buzunare dar din pacate nu avem alta solutie. Stie cineva sa-mi spuna daca trecem cumva pe trifazic consumul poate sa scada mai mult? Va multumesc anticipat

  69. Salut domnilor,
    Parintii mei au un ap 1 camera de aprox 35-37 mp si vor incalzire proprie. Apartamentul este incadrat la et.3/4, iar balconul tine cat tot apartamentul. Nu stiu ce tip de centrala… electrica sau pe gaze. Cam la ce costuri sa se astepte la montarea centralei si costul mediu lunar, etc.

    Multumesc pentru ajutor!

  70. Timbaliuc Teo

    Buna
    Am nevoie sa ma ajutati cu cateva sfaturi in alegerea unei centrale. Am citit pe forumuri si gasesc pareri diverse.
    Am o constructie in care imi voi amenaja mansarda, 65mp, in care se afla un dormitor, living+bacatarie si baie. Spatiul il voi izola cu polistiren de 10 si vata in pod.
    Nu este tras gaz separat ( daca este mai rentabil trebuie facute demersurile de bransare ), iar curentul este trifazat.
    Iau in vedere ca pe viitor 4-5 ani sa fac legatura intre cele 2 etaje, acum vreau doar sa fac locuibila mansarda si am nevoie de cateva sfaturi pentru incalzire

    Va multumesc frumos

  71. Pe siteul asta e nebunie mare , pretul unitar la gaze naturale este de 0.10lei adica 10bani per KWh fara TVA ,pretul la energia electrica este de 0.30lei kwh/h sau 30bani ,o centrala electrica Vaillant de 6kw/h nu functioneaza non-stop,ea are niste electrozi care prin frecare electromagnetica inclazeste apa instant facand transfer de energie (caldura) catre agent (apa) si rezulta agent termic ,la un consum mediu de 2KWh tinand cont ca centrala se mai si opreste rezulta un consum mediu zilnic de 30-50kwh/h*30zile va rezulta un consum maxim de 900-1500kwh/lunar rezultand o factura de maxim 270lei-500lei.Este o diferenta mare intre un boiler si o centrala termica electrica ,acei electrozi in boilerul centralei se inrosesc transferand caldura in instalatie ,cand sonda de temperatura primeste comanda de la ambientul de camera automat centrala se opreste asteptand o noua comanda ,daca casa este izolata bine centrala nu va primi comanda de consum des ,astfel va reduceti consumul ,trebuie izolat si podul nu numai peretii ,caldura se ridica in sus trecand in pod. La gaze sunt probleme cu presiunea de gaz iarna si din punct de vedere tehnic centralele pe gaz se intretin mai greu ,centralele electrice nu necesita service pentru ca sunt simple ca proiect si sunt folosite in USA ,Franta ,Spania pentru ca au rentabilitate mai mare pe pret ca GPLul ,un alt avantaj este ca ai o singura factura de platit doar energie electrica ,telefon ,interenet,TV

  72. este rentabil si gazul natural daca il aveti in zona ,la centralele pe gaz sunt probleme cu pornirea ,cu presiunea , este mai complexa ca constructie si daca chemati de 8ori instalatorul scapati usor de alti 100Euro,la centralele pe gaz este necesar regulator de gaz separat care costa 90-120lei plus costurile sa bagi gazul care trece de 2000-5000lei.Avantajul este in pret 0.10bani fara TVA un KWh de gaz natural,dar daca nu aveti gaz in zona ,nici surse ieftine de lemne este de preferat sa va faceti o incalzire cu centrala electrica,o centrala cu puterea de 6kwh /h nu sta in functiune o ora ,centrala in maxim 5minute de functionare duce 5 calorifere pana la 50c` si dupaceea ia pauza,cu conditia sa fie vaillant ca marca si nu turcisme sau tentative de centrale ce au materiale in interior de o indoielica calitate si fiabilitate purtand doar numele de centrala termica.Cu o centrala electrica aveti mult mai mult confort ,nu aveti deranjamente de presiune gaze naturale , nu trebuie sa va deplasati sa taiati lemne si daca o faceti sa umblati noaptea prin curte sa puneti pe foc ,nu aveti pericol de explozie ,asfixiere,in plus energia emisa de centrala este distribuita in toata casa.Bine este bine sa aveti un semineu si lemne de rezerva , o lampa ,lanterna , daca se ia curentu mergeti pe lemne ,trebuie sa aveti lemne pentru 3saptamani de avarie ,nu se stie niciodata , daca nu este energie electrica nu merg nici centralele pe gaz si nici cele pe lemne ca nu au energie la pompa de recirculare.Daca sursa civilizatiei este energia electrica ,porniti de la ea

  73. Salutare,
    Am citit tot site-ul asta si nu am ajuns la nicio concluzie…
    De 8 ani am avut un ARISTON UNO si ma stiau aia de la service(isi faceau drumei singuri in fiecare luna, fara sa ii mai sun eu ca se saturase de reclamatiile mele), dupa 2 ani de garantie, in primul an am bagat 1800 de lei, cumparand-o cu 2400 in 2004, dar nu i-am bagat pe toti odata, ca nu-s tampit.
    Iar de atunci pana acum, in fiecare an am tot schimbat placa de nu stiu cate ori, preso sau fluxostaul(cums-o numi), pompa, senzorii, din ea a mai ramas decat carcasa, ventilatorul si vasul de expansiune, ca in rest am inlocuit tot= Total Cost, nici nu vreau sa ma gandesc.
    Sa nu mai spun ca inainte de fiecare sarbatoare, mai exact in ajun de fiecare sarbatoare se strica, bani pusi deoparte pt reparatie… Anul asta la fel, in vinerea mare hopa si centrala, nu mai functioneaza si am zis stop joc. Sincer mi-a ajuns de tot. Azi am demontato si am aruncat-o de la etaul 4. De ura si de oftica ca nu am mai suportat-o.

    1. la orice centrala termica trebuie montat un stabilizator de tensiune pentru a evita defectiunile de natura electrica(gen placa arsa)

  74. Si am luat o concluzie: sa imi iau o centrala pe curent. Acum si eu ca tot omul, nu sunt mare inginer, m-am documentat, dar as vrea si eu sa imi spuna cineva care are sau care este speialist in asa ceva(in centrale electrice sau care este inginer instalator), dupa ce criterii sa imi aleg centrala la casa pe care o am:
    Ap de 3 camere = 70mp 2.7 inaltine curent monofazic .
    Va multumesc !

  75. „Salutare, Am citit tot site-ul asta si nu am ajuns la nicio concluzie…”
    Octa draga, eu am citit toate forumurile si blogurile posibile legate de centrale electrice, am facut prospecte, calcule si medii de consum, am vizionat simulari si exemple concrete din partea utilizatorilor, insa, cu toate acestea, nu am ajuns la nici o concluzie! Fara cunostinte in ceea ce priveste incalzirea termica, cu o casa in constructie, de 130mp utili, cu o termoizolatie foarte buna plus termopane 3 foi, cautam o modalitate eficienta si ieftina de incalzire, insa toata informatia culeasa (si nu e putina) nu ma ajutat, ba din contra, ma confuzat.
    Insa am aflat cateva lucruri importante legate de postarile de pe net:
    1. Daca aduci la cunostinta celorlalti, consumul tau real, exista o avalansa de atacuri asupra ta, atacuri ce vizeaza realitatea datelor furnizate de tine, mai exact se reprosa faptul ca este imposibil sa am acel consum, din diverse motive (casa neizolata, centrala defecta, nu sti sa citesti consumul, minti, etc). Daca aduci detalii relevante despre locuinta ta: marime, volum, izolatie, locatie…..faci mai rau, atacurile sunt amplificate.
    2. Daca ceri un sfat, dupa ce prezinti situatia ta in detaliu, precum si punctual adaugi intrebari la care doresti un raspuns obiectiv, de fiecare data primesti raspunsuri contradictorii (dupa care se ajunge la polemici inutile sau chiar mai rau). Deci nu primesti nici un raspuns concret.

    Ce am invatat:
    1. Izolatia casei conteaza foarte, foarte mult (geamuri termopan 3 foi de sticla – termopan cu emisie termica redusa, pereti doar exterior, planseu tavan, acoperis-vata minerala si mai ales podeau de la parterul casei).
    2. Panourile solare sunt o solutie doar pentru apa calda. Daca doresti sa te incalzesti solar, investitia initiala este foarte, foarte mare. (minim 21 panouri/locuinta).
    3. Exista o vizibila inclinatie pro incalzire pe centrale termice cu gaz, si persoane vehemente in acest sens, ce posteaza exemple de consumuri mici/luna de iarna, care militeaza pe faptul ca gazul este de trei ori mai ieftin ca si curentul.
    4. Daca alegi varianta pe curent, atunci este util achizitionarea unui puffer (accumulator de caldura) precum si de un tarif diferentiat zi/noapte. La plata curentului, pe langa consumul real, sunt inca doua taxe plus o acciza, care unfla factura nejustificat.
    5. Daca alegi variant ape gaz, atunci e nevoie de un termostat de ambient. La plata gazului, exista 3 indicatori din formula de calcul, care nu pot fi quantificati de catre tine, consummator. Se pleaca de la premisa ca fiecare metru cub de gaz consumat are o putere calorica de circa 10 kWh. Valoarea variaza in functie de cit de bun este gazul, intre 9 si 11 kWh. Si daca gazul are valoarea calorica de sub 9kWh? Deseori, in special in perioada de iarna, exista presiune scazuta la gaz, iar randamentul centralei scade vizibil.
    6. Daca alegi variant ape lemne, atunci trebuie sa te trezesti noaptea sa bagi pe foc, autonomia unei centrale pe lemne fiinde de la 3 ore pana la 10 ore in cea mai buna situatie unde mai adaugi deranjul cu taiatul, depozitatul si neaparat uscatul lemnelor. Desigur, investitia initiala este foarte mare.
    7. Daca alegi varianta ape peleti sau brichete, se aseamana oarecum cu cea pe lemne la depozitare si autonomie insa exista sansa sa cumperi peleti contrafacuti, de o calitate slaba, ce dau un randament al centralei foarte scazut.

    In situatia mea cred ca sunt valabile doar doua variante, motiv pentru care nu ma mai intereseaza alternativele:
    1. Racordare la gaz 50milioane lei vechi + 20 milioane “recompense” vecinilor pt. a ma lasa sa ma racordez in teava de pe strada + aproximativ 25 milioane centrala termica pe gaz + calorifere, tevi si fitinguri + posibilitatea de a avea un consum intre 5-8milioane lei vechi/luna
    2. Racordare curent trifazic 25milioane lei vechi + aproximativ 25 milioane centrala electrica + termostat + eventual puffer + calorifere, tevi si fitinguri + posibilitatea de a avea un consum intre 6-10milioane lei vechi/luna

    Trag o ultima speranta, ca poate se gaseste cineva sa ma indrume in mod obiectiv, inspre ce solutie de incalzire sa ma indrept. Nu ma supar daca cineva da un exemplu concret de genul “ce si cum de la A la Z” de la tipul de centrala, pana la ultimul termostat, ce boiler pt apa calda (daca e cazul), ce calorifere, poate un sistem de incalzire cu agent termic prin pardoseala. Va multumesc anticipat.

  76. @Valentin. Si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine , numai ca eu nu am gaz in zona. Va trebui sa optez pentru incalzirea electrica. Pana termin casuta (din lemn 70m utili) v-a trebui sa ma decid. Parerea mea daca ai ocazia sa ajungi sa-ti tragi gaz fa-o , impreuna cu o centrala in condensatie care are un randament mai bun decat cea clasica pe gaz. Poti opta pentru incalzire in pardoseala cu ea prin agent termic, si daca casa e izolata bine , poti iesi mai ieftin la factura. Agentul termic in pardoseala ajunge la temperaturi mai joase prin sistemul in pardoseala (40-45grade) decat prin radiatoare(calorifere) care incalzeste apa peste (60-70grade).
    De aici o sa auzi ca ridica prafu ca face lacu ca nu stiu ce.Prostii.
    Daca nu dispui de banutii pentru incazl in pardoseala care cred ca te ajunge ceva, (35-40euro m2cei de la REHAU) iti cumperi calorifere si ai terminat.
    Asta daca nu tripleaza astia pretul gazului cum am auzit!

  77. se tripleaza pana in 2018 am primit deja graficul cu majorariile gazului ,de la 45Ron/Gigacalorie se ridica la 119Ron/Gigacalorie,si sa stiti ca cei de la E-on baga aer comprimat in conducte sa ti se invarte contorul ca nebunul ,dar gazul arde slab si galben ,deci eu numai vreau gaz,sunt satul de ei ,ISCIR in fiecare 2 ani,in fiecare 6 luni vine un om si da cu sapunul pe tevi si ti se pune pe factura 59Ron alte servicii sau ceva de genul !!!!m-am gandit la o centrala cu inductie magnetica ,daca are cineva asa ceva ,sa ne dea detalii,multumesc mult…..bafta tuturor

  78. Am vazut ca au aparut rezistente electrice cu termostat pentru radiatoare de otel. Ne poate spune cineva ceva despre eficienta lor?

  79. Basangeac Adriana

    Doresc si eu să aflu care este varianta cea mai ieftină de centrală termică: gaz, electrică sau cum este cu centrala cu inducţie magnetică doresc detalii, 0723842527

  80. buna ziua am o casa de 110m2 utili si as vrea sa-mi pun o centrala pe curent cu calculez puterea centralei pe care trebuie sa o cumpar.va multumesc

    1. In functie de izolatia casei… noi avem izolatie cu spuma poliuretanica si polistiren si un necesar in proiect de 14kw. Sper sa va ajute informatia…

  81. Am o cabana la munte.Pornesc centrala electrica de 15 kw in septembrie si o mai opresc in aprilie. Ajung acolo doar in week-end,cand,bineinteles ca maresc treapta de caldura pana la 24-25 grade.Pot sa spun ca nu consum mai mult de 250 lei/luna in conditiile in care folosesc si alte aparate precum boiler,cuptor electric,iluminat,satelit,tv si altele.Una peste alta,sunt foarte multumit.Bineinteles ca pt o ambianta placuta,pentru sunetul troznetului unui lemn,pt o caldura suplimentara se face si un foc intr-un semineu cu sticla………..

    1. Cristian badea

      Salutare, am tot citit acest forum si vb unora…nu m-am lamurit deloc !!!
      Am o casa in Bucuresti de 60m care inca nu este gata si la care inca nu stiu ce innstalatie de incalzire sa pun.
      casa are geam termopan( 5 camere), izolatie pardoseala…etc
      daca optez ptr gaz ma costa c-am 1500-2000 euro noul proiect ceea ce este mult si costul sigur ma va duce la 400-500 ron luna
      Ma gandesc la centrala electrica, dar din cate am vazut aici mai rau ma zapacit
      Nu am inteles cati mp are cabana si la ce tip de curent este legata
      Sunt un novice in ale centralelor si nu vreau sa iau o decizie in necunostinta de cauza
      Multumesc

  82. Buna ziua,
    AVEM NEVOIE DE UN SFAT!!! Intentionam sa ne montam o centrala electrica, conform proiectului de instalatii termice de 14kw – in proiect scrie centrala peleti intre 7kw si 22,5kw, necesarul termic fiind de 14kw.Pentru apa calda menajera avem deja un boiler. Avem o casuta p+1, 110mp, inaltimea camerelor 2,75m, izolata cu spuma poliuretanica 5cm, polistiren pe exterior 10cm. Acoperis izolat cu spuma poliuretanica. Fundatie de la nivelul solului 1,5m neizolata. Daca sunt oameni care au centrale electrice la case izolate – adica foarte bine izolate – avem nevoie de un consum aproximativ, cost estimativ pe o luna friguroasa de iarna, in conditiile in care consuma si plita electrica, cuptorul, un tv, masina spalat, boiler, vas + pompa apa potabila. Mentionez ca nu avem vecini in apropiere ci la min 150m de noi. Daca ne poate ajuta cineva cu aceasta informatie v-am fi foarte recunoscatori deoarece suntem nehotarati cu privire la sistemul de incalzire pe care sa-l abordam. Va multumim anticipat pentru orice fel de sfat!!!

    1. Am uitat sa specific, suprafete vitrate foarte mari dar toate geamurile termopan cu low-e, argon si 3 foi de geam. Foarte mari insemnand ca la parter avem 2 buc suprafata geam 3,75m x 2,2m -in zona terasei.

  83. Am cumparat o casa la cheie, cu tot cu centrala. Este un model cu vas expansiune 6L, 24KW, 3X400V. Curentul inca nu este tras, dar este monofazic. Casa are aprox. 120 mp, P+M la 2,1 m. Intrebare simpla: o sa imi mearga centrala echipata pt. trifazic si pe monofazic? Daca da, as putea avea surprize de genul randament scazut, sigurante sarite sau mai stiu eu ce? Multumesc!

  84. Ferolli, Vaillant sau Protherm? Altceva nu am gasit pe piata. Ce imi recomandati? Va multumesc!

  85. d-na maria o central electrica de 24kw nu poate functiona pe monofazic, inseamna undeva la 100-110A. Vor veni tot felul de electrozugravi care vor spune ca merge, nu-i ascultati. Exista o serie de motive pt care nu se poate, primul ar fi ca la contoarele monofazice curentul maxim este de 40A, evident in amonte exista o siguranta mai mica, care o sa o schimbe electrozugravu de mai sus si atunci o sa ia foc contorul….de fapt nu mai spun nimic ca ma vor ataca electrozugravii, de „buleli” suntem satui

  86. la curentul ala de 100 A trebuie un conductor de cam 70mm Al sau 50mm Cu (asta asa la limita), se duc naibii clemele de legatura prin capete, scade U pe faza aia de o sa faca spume toti vecinii care-s agatati pe ea

    1. D-l Marian, multumesc mult pentru raspunsul dvs. documentat! Intre timp, facand o minima cercetare, am ajuns si eu la aceeasi concluzie. Bunul simt imi spunea ca nu are cum sa mearga, dar am vrut sa aflu inca o parere. Acum am o noua dilema: fie schimbam centrala cu una mai mica, pentru monofazic (de 9 KW), operatiune pe care o suporta vanzatorul casei, fie platim pentru racordare la trifazic, care o sa ne coste ceva….oare cea de 9 va face fata sa incalzeasca cei aprox. 100 mp (utili)? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  87. D-l Marian, multumesc mult pentru raspunsul dvs. documentat! Intre timp, facand o minima cercetare, am ajuns si eu la aceeasi concluzie. Bunul simt imi spunea ca nu are cum sa mearga, dar am vrut sa aflu inca o parere. Acum am o noua dilema: fie schimbam centrala cu una mai mica, pentru monofazic (de 9 KW), operatiune pe care o suporta vanzatorul casei, fie platim pentru racordare la trifazic, care o sa ne coste ceva….oare cea de 9 va face fata sa incalzeasca cei aprox. 100 mp (utili)? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    1. va salut! stiti cumva daca o centrala de 6 kw poate fi montata pe monofazic si pe ce grosime de cablu?

  88. Buna ziua,

    va lamuresc eu pe toti cu un exemplu relevant: doua vile identice vandute in acelasi cartier , una cu gaz si una fara.

    Vila 1: P+M, 6 cam, caramida + izolatie 5, 150 mp… centrala pe gaz de 24: factura 800ron/luna de iarna la -10 grade…semi-comfort 21-24 grade…diferente mari de temp. intre camerele de pe sud si cele de pe nord.

    Vila 2: identica…centrala electrica de 24: factura 1400ron/luna de iarna la -10 grade…acelasi semi-comfort.

    Pret bransament aprox. egal 6000ron, pret centrala/instalatii/etc aprox egal.
    Pret revizie gaz: 100ron/an.
    Pret revizie electic: 0.

    Pret instalatii electric la gaz: normal.
    Pret instalatii electric la electrica: 100 ron/an. – calcul in ultimii 10 ani.

    Fiecare pricepe ce vrea, dar momentan, si cred ca indiferent de putere, o centrala pe gaz+o casa rezonabil de bine facuta este cu mult mai ieftin de intretinut pe timp de iarna.

    Restul discutiilor cu panouri, diverse reglaje, tot felul de „x”-metre sunt abureli.

  89. Dna Maria puteti lua o ccentrala de 9 kw setand apa la 50 grade ,credeti-ma face fata, eu am de 24kw setata la 10 kw cu apa la 50 si un consum de 75 kw (10.10-10.12.2013)dar pretul kw diferă de la mono la trifazic automat factura mai mare (pret branşatent trifazic 8000)

  90. Casa p+m 140mp

  91. Zilele ce urmeaza voi vveni si cu prima factura

    1. Multumesc, astept cu mare interes sa aflu si costul efectiv! Sarbatori fericite!

  92. kw are acelasi pret la trifazic casnic sa zicem, la trifazic industrial apare o componenta de plata in plus la energia reactiva sau daca contorul este foarte destept (ABB) si fazele nu sunt echilibrate, consumatorul este taxat pentru dezechilibre in retea. Toate astea valabile la trifazic industrial nu la casnic (vile). Recunosc ca treaba aceasta cu energie reactiva si faze neechilibrate am intalnit-o acum 3-4 ani, nu stiu cum o mai fi in zilele noastre dar kw are acelasi pret mono sau trifazic, difera pretul kw daca bransamentul este pe organizare de santier.
    la centrala aia de 9kW in masura in care o sa faca cald tot o sa platiti lejer spre 1000 ron/luna.

  93. A venit si factura de la enel :1429 lei respectiv 3000kw deci pret pe kw trifazic 0,476 CTP peste 6 kw
    Ca sa ii raspund si lui marian buc, a venit factura părintilor de la enel 643lei respectiv1045 kw deci pret0,615 monofazic

  94. draga Valentin,stiu ca poate e tarziu sa afli ca eu am gasit cea mai tare varianta de incazire si foarte eleganta.
    am montat intro casa de 200mp si un volum de 660 mc o centrala electrica de15kw care are un consum impresionant de mic.
    spre ex. am consumat in luna decembrie 2013 ,pt a asigura o temperatura de 23grade, 470kw . cum ti se pare? nu e gluma !
    pentru cei care nu cunosc 470kw reprezinta cam 330 ron.
    ce parere ai ?
    salut Traian

    1. plesa traian

      am uitat sa mentionez ca centrala electrica nu este una obisnuita deoarece nu foloseste rezistente pt.incalzirea agentului termic.

      1. si ce fel de centrala folsositi cu ce anu me incalzeste apa daca nu cu rezistente electrice. va mltumesc anticipat

    2. buna….am si eu aceeasi suprafata 220mp de incalzit……f bine izolata, te rog….ce fel de centrala electrica este de 15 kw fara rezistente? multumesc!!!

  95. Dlplesa, lasati un link aici sa-i umpleti pe aia de bani

  96. Doresc sa stiu ce centrala electrica imi trebuie pentru incalzirea unei case cu suprafata utile 110mp (270mc), construita din caramida eficienta, anvelopata cu polistiren de 5 cm, geam termopan. Am curent trifazic. Este situata in sudul jud. Prahova cu temperaturi medii, iarna, -5 la 0 grade.
    Va multumesc

  97. Buna ziua,

    Ma puteti ajuta cu niste informatii legate de consum. Am o casa cu suprafata de 120m2 cu tot cu mansarda, iar centrala este protherm ray 21kw. Problema mea este urmatoare:
    – dupa ce au puso in functiune mi s-a zis sa o dau pe minim ( ca sa nu consume mult- cica) , asta insemnand 2kw si 24gr apa(nu in casa) –> cu aceste setari ea a mers in continuu si a consumat 2700 kw(din calculele mele ar fi trebuit sa consume in jur de 1440-1500kw) – pentru care platesc aproximativ 1500 lei (fara nimic in casa- doar centrala)
    Am sunat la service si mi-au spus ca ea ar trebui sa mearga intre 6-9 h/zi si ca trebuie sa pun centrala la 14kw si 40 gr temperature apei –-> cu aceste setari consuma 380kw/2zile (adica cam 190kw/zi) si MERGE IN CONTINU.

    Acum mi-au spus ca trebuie thermostat ambiental si ca asa o sa se resolve problema.
    Intrebarea este are centrala o problema sau nu e setata corespunzator? (vecinii mei au aceasi centrala setata la 16kw,50gr temp apa (si 22gr in casa) si le vine cam 1400lei/luna cu tot cu electrocasnice.
    Si sa stiti ca aveti dreptate – este o mare lipsa de informatii in privinta acestor central si a regimurilor de functionare.

    Aveti vreo idee ce as putea face sa consume mai putin?

    Multumesc frumos.

  98. Pentru ALEXT
    Robineti termostatati in toate camerele,mai putin in una , termostat de ambient .
    Centrala setata la 10 kw apa la 50grade , termostatul la 21 grade in cea mai rece camera dar atentie si caloriferul sa fie bine dimensionat .
    Asa vei obtine un consum mediu de circa 75kw in 24h.
    Seara mai poti închide caloriferele in camerele in care nu se doarme

  99. Ptr plasa traian
    Este vorba de o centrala pe inducţie ?
    Daca nu va rog spuneti ce fel de centrala este vorba.
    Multumesc anticipat.

  100. Buna ziua! As vrea sa aflu o parere referitor la termosemineele pe peleti (de genul acesta, sa zicem: http://www.ferroli.ro/produse/incalzire/seminee-termoseminee-peleti/termo-seminee-peleti/termogiove.html ) Ma intereseaza consum, fiabilitate, rentabilitate. Daca aveti asa ceva montat in casa, astept comentariile dvs. Va multumesc!

  101. am o casa noua, din caramida phoroterm izolata cu pol. de 10 cm, centrala gaz vaillant 24kw, cu ambient, supr. incalzita 84mp, 8 calorifere, apa menajera, apa calda baie, consum aragaz, cost luna ianuarie 2014 ,550 ron la 22-23gr .

  102. Buna ziua,
    am centrala electrica de 6KW si sunt destul de multumit.Din comentariile de mai sus nu am citit nicaieri despre faptul ca distribuitorul de energie NU RESPECTA DE CELE MAI MULTE ORI PARAMETRI DE FURNIZARE(tensiune,frecventa etc) lucru ce duce la o functionare defectuoasa a centralei.Daca parametrii de intrare variaza(de exemplu tensiunea de alimentare este de 190V in loc de 220 V)in mod sigur lucru asta se va vedea in factura.Verificati.

  103. Salut!adrian sunt curios unde ai montat tu centrala de 6kw(casa sau apartament),pt ca doresc sa instalez si eu la o casa de maxim 50 mp,pe care o voi izola si termopaniza.as fi curios cat iti consuma in mod real pe lunile din iarna asta si unde locuiesti(ca regiune,eu bacau-mai frig iarna)Multumesc si discutii linistite pe forum pt ca e posibil si copiii dumneavoastra sa-va citeasca comentariile si nu ar fi placut sa vada cum parintii lor sunt injurati.O zi placuta tuturor!
    A-pro-pos-unde ai gasit un specialist de ti-a spus ce centrala iti trebuie la suprafata ta?

  104. Am o casa P+M cu aproximativ 160 de mp. locuibil, izolata cu polistiren de 10 cm. peretele fiind de 24 cm. podul izolat cu vata de 10 + folie klima membran iar mansarda izolata tot cu vata, klima membran, osb apoi rigips de 12,5. Intrebarea ar fi urmatoarea: Ce putere trebuie sa aiba centrala si daca as putea doar pe ea sa o ajut cu niste panouri de curent, specific parterul este un living deschis cu o bucatarie deschisa, geamuri inalte si late, va multumesc

  105. Si eu ma confrunt cu o probl mare: cazanul nostru este de 75 kw este atmos si am un consum enorm la curent pe timpul iernii, ca sa fiu mai exacta condumul zilnic este de 11 kw fara cazanul in priza; cu cazanul pornit consum 22kw adica dublu!!!!e podibil asa ceva sau cazanul nu este reglat cum trebuie! Astept un raspuns si va multumesc!

  106. Danmangro

    Eu am o centrala Vaillant de 9 kw,220, la un apartament de 52 mp in Mangalia,ultimul etaj pe N-V si pot sa spun ca sunt f multumit.Apartamentul este complet izolat dar vreau sa-i mai fac si pe acoperis izolare cu spuma poliretanica.
    In casa nu am izolat tavanele decat cu vata minerala de 10 plus rigips de 12.
    Toate aparatele si electrocasnicele sunt pe electric,3 tv,frigider,cuptor ,plita ,hota,boiler,masina spalat,uscator,computere si altele si pe iarna am platit in jur de 1200 ron/2 luni.Asta a fost cel mai mult.Eu sunt f multumit,plus confortul.Am uitat sa mentionez ca suntem 3 persoane plus doi caini.
    Acum vreau sa cumpar o casa de la EcoKit,la 125 mp si daca ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cam ce putere sa iau ?
    Multumesc anticipat.

  107. Salut,
    Am si eu nevoie de un sfat : Ce cablu(diametru mmp) sa iau pentru o centrala la 12kw??. Vreau sa o alimentez la 230vac direct din contorul electric…sa i fac un circuit separat!lungimea cablului =20m.. Stiu ca Nu este indicat, dar alta solutie Nu am in momentul acesta.. ..multumesc pentru ajutor

  108. Buna.imi puteti spune ce centrala sa iau cati Kw?pt un apartam la casa la et 1 70 mp utili,3 camere termopan si izolata dar nu stiu sa va spun cati cm,construita din 2008.astept daca va rog detalii ca nu ma pricep deloc ce trebuie cumparat si ce setari pt zile si ore trebuie sa aiba sau nu?sa o pot inchide cand plec si din alea.si ce consum credeti ca as avea luna aprox pe iarna.multumesc mult.

  109. Buna.imi puteti spune ce centrala sa iau cati Kw?pt un apartam la casa la et 1, are 70 mp utili,3 camere termopan si izolata dar nu stiu sa va spun cati cm,construita din 2008.astept daca va rog detalii ca nu ma pricep deloc ce trebuie cumparat si ce setari pt zile si ore trebuie sa aiba sau nu?sa o pot inchide cand plec si din alea.si ce consum credeti ca as avea luna aprox pe iarna.multumesc mult.

  110. Pikolo ,
    salut. am cam aceiasi probleme cu a ta. 160 mp geamuri mari ( termopan lemn ) ziduri :porotherm 38 cm , polistiren de 10 exterior , tencuit interior + tinci + lavabila , spatii mari , deschise si inalte…..de ‘ casa facuta in 2007 cand toti zburam pana la soare si nu ni se topeau aripile….si acum suflu in degete…. intrebare : ti-a dat cineva vreun raspuns ? da-mi , te rog , si mie niste informatii daca stii ceva… merita , nu merita o centrala electrica ? de care ? …am incalzire in pardoseala si centrala pe lemne , acum . dar nu am lemne….

  111. O centrala electrica de 24 Kw inseamna ca are consum de 24 Kw/ ora da ? Ok , hai sa facem socoteala : 24x 10 ore functionare pe zi = 240 Kw consumati in 24 de ore , desi daca ai o casa veche neizolata presupun ca centrala va merge poate nonstop la -10 grade ! Deci 240 Kw pe zi , ok, 240 x 30 de zile = 7200 Kilowati ! Bun , deci cam cat ar costa 1 Kw trifazat in medie ?, sa zicem ca ar costa 0,5 ron da ? , ok, deci 7200 Kw x 0,5 = 3600 RON !

    Deci cum o iei , cum o dai , centrala electrica este o catastrofa ! Abureala asta cu casa izolata si ca centrala merge 4 sau 6 ore pe zi este abureala nene ! Cand crapa pietrele afara , centrala va merge aproape non stop !

    N-am centrala electrica , insa dupa ce am vazut pe net , la cei 130 m patrati cat am eu de incalzit , pe bune , nu-s dispus sa platesc 900 euro lunar pentru incalzirea casei !

  112. buna ziua….am o garsoniera de 21 de m patrati la bloc si as vrea sa stiu ce fel de centrala electrica mi-ar trebui si la cat m-ar ajunge consumul intr-o luna de iarnas friguroasa…
    va multumesc…

  113. Gresit, D-le Dragne daca cititi putin mai sus veti vedea ce consum veti avea ptr aceasta suprafata , in jur de 1800 lei la 2 luni , neaparat termostat si robineti termostatati.

  114. Buna ziua am o casa cu o suprafata de 95 mp locuipil curent 220 v am montat sapte calorifere 2buc 1200, 1buc 1400, 1 buc 1000 si doa prosopare 500 cu 1000 si unul 600cu 600 mir face fata o centrale de 9 Kw sau sa iau de 12 kw sant centrale de 10,11 kw cemi recomandati multumesc mult.se poate modifica centrala electrica din 380 sa merga la 220 .

  115. Buna seara ,am citit si eu comentariile de pe acest forum si sunt f. indignat de ce aberatii pot spune unele persoane …Sunt NEFERICITUL posesor al unei centrale electrice,protherm 14 kw ,incalzim 116mp,ne-am mutat in februarie 2014 in casa,IZOLATA CU 10 CM POLISTIREN EPS 80 PE EXTERIOR,SI 5 CM VATA PE INTERIOR.temp setata ziua 20 grade,noaptea 19 grade,caloriferele cu termostat,factura a fost de 1470 ron.!!!!apoi pe martie vreo 1300 ron.
    Ganditi-va bine inainte sa alegeti o asemenea centrala.eu am fost constrans de situatie caci nu aveam alta varianta deoarece nu am gaz in apropiere(sector 3 Bucuresti),si nu mai aveam nici bani disponibili pt a-mi lua o centrala pe peleti.pe care sper sa o achizitionez anul viitor.VA UREZ TUTUROR O IARNA CAT MAI BLANDA.!!!

  116. APROPO IMI POATE SPUNE SI MIE CAREVA CUM AR TREBUI SA SETEZ O CENTRALA ELECTRICA PROTHERM RAY 14 KW SA CONSUME CAT MAI PUTIN.?

  117. Am o centrala de 9 kw la o suprafața de 48 m2 cumpărată pe 21 octombrie cu 2400ron.proiectul la electrica cu tot cu materiale m-a costat 3750ron pt curent trifazic la bloc. Celelalte nu au importanta ( instalația termica calorifere si altele, fiecare optează pt ce vrea). După data 21octombrie consumul de curent a fost pana astăzi 29 octombrie de 384 kw(2 tv, mașină de spălat,boiler apa calda,calculator ,plita electrica s.a .m.d.).Menționez ca termostatul a fost setat pe 22 grade si centrala nu a fost oprita deloc. Nu va recomand sa va montați centrala pe curent decât dk nu aveți acces la gaze. Centrala este Vaillant si a fost cumpărată de la romstal. Sper sa va ajute acest coment in deciziile viitoare.
    P.S. apartamentul este izolat complet „ca la carte”.

  118. Sunt fan incalzire electrica (am gaz la poarta si nu m-am racordat). Dar nu mi-as lua centrala electrica (cop=1) cand sunt pompe de caldura aer-aer cu cop=5 pe piata (consuma 1kw electric si fac 5 kw termici). Arata exact ca un aer conditionat, costa de 4-5ori cat un aer conditionat, fac si cald si rece, filtre praf si virusi, telecomanda, programe orare, posib control internet si consum electric de aprox 1kw. Mi-am luat una de 12000 BTU, ar trebui sa junga pt 35 metri patrati (maine o montez, dar eu am casa izolata cu 15 cm polistiren; nu am mai montat calorifere, tevi). Documentati-va despre pompe de caldura aer-aer cu COP mai mare de 4.7

  119. Buna seara
    Am o villa de 300 m2 , am pus încălzire in pardosea 4200ml de tub 18/2 ,
    Am izolat casa cu izolație de 28 cm cărămida de 30 cm si am un consum
    7300 kw pe an cea ce înseamnă 20 kw pe zi * 0,20 /€ /kw=4€/zi*365 zile =1460€/an
    Inklus calduara mașina de uscat de spălat frigider nevoi zilnice
    va multumesc

  120. Pompa de caldura Panasonic T cap Acuarela 12kw cumpărată de la firma din Germania cu 10.000€

  121. Va salut! Am si eu o centrala electrica protherm ray 18 kw montata pe o suprafata de 70 m/p la casa la etajul 1(am p+1+mansarda) am facut toate configuratiile posibile de consum in conditiile in care am 9,4 metri liniar de calorifere in total (supradimensionate cu 350% aproximativ). Iarna trecuta centrala a mers pe 12 kw si 70 grade apa…….. m-a rupt pe facturi 6 luni 4200 ron.
    Intre timp am aflat ca daca scad apa de la 70 grade la 40 grade in centrala, caloriferele fiind supradimensionate cum am spus mai sus (azi e prima proba) si dau centrala pe 12 kw observ urmatoarele: in 10 minute apa se incalseste de la 25 la 40 grade si consuma :
    12kw:60 minute=0.2kw(pe minut)*10 minute pana ajunde la 40grade= 2 kw
    apoi o mentine cu 4 kw si in 20 minute ridica un grad si o opreste ambientul.
    4kw:60minute=0.06 *20minute=1.33 kw consumati in 20 minute
    o am data de la 6 la 8 si de la 17 la 23 pe 22 grade si restul pe 21 grade

    rezulta

    3,33 kw pe ciclul de incalzire *11 porniri pe zi*30 zile = 1098.9 kw*0.47 ron=516.48 ron pe luna daca imi iese azi testul

    Va tin la curent maine seara daca a iesit testul sau daca imi cumpar o centrala pe gaze! Seara buna

  122. Esec total: in 11 ore ziua 37 kw…..geamuri transpirate……….gaze taticu, mentionez ca atunci cand am instalat trifazic nu aveam posibilitatea de gaze, vara asta am facut un efort si le-am instalat.

  123. Buna ziua,

    Eu am achizitionat o casa in 2013 si anul aceste este prima iarna. Casa are izolatie exterioara de 10 cm (polistiren). Are mansarda facuta si izolata cu vata mineral de 10. La parter sunt 80m si sus 30 , in total 110m.
    Am o centrala Protherm Ray de 24kw ( nu am aleso eu , a venit cu casa).
    Pot spune ca consumul pe octombrie a fost 1600kw, iar pe noiembrie 2100kw.
    Marti pe 25.11.2014 pana pe 30.11.2014 s-au consumat consumat 600kw.
    La consum am refer la tot ( centrala, hidrofor, boiler). Acum am tot auzit la diversi care au centrale electrice ca ei maxim platesc in jur de 800 de lei iarna pe luna.
    Pai la 1600kw am platit in jude 900 de lei , avand o temperature de 21-21.5 grade in casa.
    Acum este o problema la casa? Nu este bun termostatul ambiental? Este la centrala (treubie alt model sau alta setare) ?
    Cum as putea scade consumul ca mi se pare cam mare ( mai ales citind pe aceasta pagina si auzind prin vecini).

    Multumesc frumos.

  124. Am instalat o centrala protproterm de 24 kw ,la o casa de 140 mp, compusa din P+M, casa izolata cu polistiren de 10 eps 80 iar mansarda cu tavane de osb cu polistiren de 3, folie de aluminiu si vata de 10cm. Consum pe noiembrie si decembrie 3500 kw in situatia in care la parter nu e gatsisi e pornit un singur calorifer
    Factura este de 2380 ron pentru 2 lubluni
    Nu renteaza deloc,cine spune ca este diferenta de 20% fata de gaz eu cred ca pentru a incalzi toata casa la 20 grade va fi factura peste 1500 ron pe luna adica dublu fata de gaz

  125. Situatie: stau intr-o casa la etajul 2 cu mansarda, jos nu locuieste nimeni, deci ap nu e este incalzit.
    temp maxima pe care o doresc in casa este 22-23, din diverse motive am adoptat strategia de a opri centrala seara, problema este ca temp ajunge in 7 H de la 22 la 16,2 – 17 , adica groaznic de frig pt mine.
    Astfel o pornesc si opresc zilnic( 12 h ON – 12 h OFF).
    Nelamurirea mea este urmatoarea: daca o las pornita pt mentinerea caldurii in casa nu este mai putin costisitor decat sa o pornesc si repornesc ?
    Poate este o intrebare stupida, dar va multumesc pt rabdarea de a citi si a-mi raspunde 🙂

  126. Buna. Eu am o garsoniera de 25m neizolata termik, ce imi recomandati? Multumesc!

    1. Un calorex.

  127. Ce parere aveti de centralele electrice prin inductie?
    S-ar parea ca au un consum mai mic cu 30-40% decit cele rezistive.
    Exista in Buzau o societate care le importa! Sau le fabrica!?

  128. specialist energo.in momentul de fata,in Romania ,incalzirea agentului termic ,folosind energia electrica ,este cel mai costisitor.aprox.dublu fata de gaz,lemn sau carbune.Dar,daca alta varianta nu aveti ,puteti folosi si o centrala electrica.Insa tineti cont de anumiti factori.calculativa necesarul energetic al locuintei.cumparati o centrala electrica care poate fi montata(bransata) la instalatia existenta.Adica in functie de puterea instalata a locuintei.(puterea instalata a unei locuinte ,in mod normal este de 10kw)ea poate fi marita ,dar numai daca permite si instalatia furnizorului,plus costuri,de ex.la o locuinta de 35-40mp.este de ajuns o centrala de4-6kw. 50-60mp.6-9kw.70-80mp.9-12kw…..dar peste 6kw. obligatoriu trifazic.daca nu vreti sa aveti probleme cu vecinii. va multumesc

  129. Pentru un singur calorifer la o camera de 18mp ce tip de centrala am nevoie si cat curent o sa consume la o temperatura de 23 grade constant.

  130. vreau sa schimb o centrala termoelectrica ceta la380v,cu ceta la 220v,sau sa o vand.mentionez ca consumul este acelasi ca si costurile lemnelor necesare incalzirii aceleiasi suprafete incalzite.telefon 0723451188

  131. doamna iulia ,nu mai opriti centrala ,consumul este mai mare,daca aveti ambiant setati ziua o temperatura mai mica daca nu sunteti acasa si cand sunteti acasa o temp mai mare.

  132. domnul alexandru centrala de care vorbiti este mai economica si se numeste ceta fabricata de un domn la targu neamt.cel din buzau este un fost colaborator al domnului de la targu neamt caruia i-a dat o mare teapa,precum si multora care i-a dat banii inaite si nu i-a mai adus centrala.eu folosesc o astfel de centrala,in prahova, de 5 ani si sunt foarte multumit.penru alte informatii va las nr de telefon 0723451188.

  133. Pt. Marius , la o singura camara ,iti recomand un simplu radiator electric(calorife)nu renteaza investitia.Dar daca totusi doresti ,iti recomand o centrala electrica de putere 4kw,cost aprox. 2300centrala ,un radiator otel 1800mm. /600mm.300 lei plus manopera 400lei plus P.I.F.100LEI .

  134. Eu am vazut la cineva centrala facuta dintr-un boiler electric de 10l 1,5 kw, cu vas de expansiune cu pompa cu tot ce trebuie. Surpriza mare este ca alimentarea era facuta printr-un inversor de 3kw alimentat cu 12v cc de la o baterie de masina cu redresorul pe ea. Ap.2 camere 4 calorifere temperatura 22 grade, e adevarat noaptea spunea ca mai scade ceva cand este ger afara. Are omu caldurica, are si facutura mica!

  135. Buna dimineata, mi am montat centrala 24kw trifazica si sunt foarte multumit, consum total aprox 800kw/luna cu tot cu iluminat frigider boiler etc.Secretul este in izolatie am 25cm izolatie stratificata, temp 21.5/18.5.Data viitoare cred ca si 18kw este arhisuficienta.Bonne courage

  136. Buna ziua
    Va rog sa-mi spuna cineva daca se poate face dintr-un boiler , o pompa de recirculare si o supapa de sens montata pe intrarea in boiler incalzirea la 3 calorifere.

  137. Vreau sa-mi cumpar si eu o centrala pe lemne si nu stiu ce sa aleg intre aceasta si una pe lemne, pentru ca mi-as dori sa nu consume foarte multe lemne. Am reusit sa o cumpar la un pret foarte convenabil, voi ce parere aveti?

  138. Hei, cum mai stati cu consumul, dragi posesori de centrale pe curent? Nu de alta, dar as vrea sa stiu daca sa ma alatur clubului dumneavoastra sau nu. Intentionez sa ma mut si eu toamna asta la casa, constructie noua, 130mp utili, izolatie polistiren 10 cm eps 100 exterior, tavane izolate cu polistiren 5 cm pe interior si vata 10 cm deasupra, adica in pod. Mentionez ca am bransament trifazic si un semineu pe lemne de 10 kw care incalzeste destul de bine livingul si un dormitor de la etaj. Nu am gaze in zona si parca nici sclavul unei centrale pe lemne nu m-as face, ca de banii dati pentru una pe gazeificare cu alimentare la 12-15 ore sau una pe peleti as plati curentul vreo 6 ani, timp in care se cam egalizeaza pretul la gaze cu cel la curent. Ce ma sfatuiti?

  139. Casa de 140mp utili parter + 90mp mansarda (nu este amenajata). Casa este tencuita (3cm) la exterior si la interior. Izolatie exterior : polistiren de 10. Izolatie interior : intre parter si mansarda (vata de 10, scandura si peste scandura osb de 1cm). Izolatie sarpanta : vata de 10. Suprafata vitrata : 40mp + 2x ferestre velux.
    Toate ferestrele au la exterior rulouri din aluminiu (aluminiu/spuma/aluminiu).
    Bransare : trifazic, 30kw putere instalata; tip abonament ctp cu rezervare.
    Alti consumatori : pc,2xtv,boiler(2kw),hidrofor, cuptor/plita la 220,frigider, masina de spalat, becuri economice. Am centrala electrica de 21kw protherm ray(deserveste 13 calorifere). O folosesc atunci cand temperatura exterioara scade sub – 18 grade. In rest, pentru incalzire folosesc o soba cu automatizare pe peleti de 7kw (fara acm) si doua aparate a/c de tip inverter (1x9000btu ; 1×12000). Inverterele functioneaza pana la – 20grade si au un scop peste 4. Pentru luna ianuarie am platit 1000 lei la enel. Pina in ianuarie, incepand din septembrie, am platit in medie 500 lei/luna. Pentru toate echipamentele + incalzire. La tottal curent se mai adauga 200 lei, peletii(la ianuarie). In rest cam 100 lei pe luna. Cele 2 aparate de tip inverter au fost pornite in septembrie 2014 si au fost oprite pana la 1 feb.2015, maxim 4 zile. Temperatura in casa pe timp de zi : 21grade. Seara si pe timp de noapte : 23grade. Cam asta e. Nu dau sfaturi !

    1. Salut netwo3k,

      Legat de soba cu automatizare pe peleti, incalzeste si apa din calorifere sau numai aerul din camera? (este termosemineu sau numai semineu?)

  140. Salut. De ce nu ai publicat raspunsul meu pentru „mihaitg_jiu”, stimate moderator ?!

  141. Prin minune a aparut ! Multumesc.

  142. Pt. Romeo, Nu iti recomand , din simplu motiv ca pt, o centrla SIGURA ai nevoie de mai mult de atat,si anume:boiler, pompa recirculare ,supape siguranta(2buc.) si foarte important vas de expansiune calibrat la volumul de apa din instalatie,(minim 10% din volum apa,aerisitoare,termo manometru . Si inca ceva ,trbuie sa te gandesti si la randamentul cazanului.Cele mai bune cazane pe lemne (cu randamentul cel mai bun )daca depasesc cu putin 90%,sunt cele cu gazeifiere.

  143. Dumbrava Liliana

    Buna ziua ! va rog sa-mi spuneti in cazul unui apartament este valabil programul „casa verde ” ..
    Daca DA care sunt costurile ptr. incalzire la o temperatura medie de (20 grade luna de iarna ) a unui volum de 190 m . cubi .
    Mentionez ca blocul este izolat temic .

  144. Buna ziua, am o casa de 496 mp. P+M, utili cred ca 400mp, izolata cu polistiren de 10 cm, construita din caramida porotherm( grosime caramida de 30cm.) Doresc o centrala electrica, imi poate spune cineva de cati kw ar trebui sa fie? si ce marca? multumesc anticipat.

    1. Salut Marius, nu se alege centrala doar dupa suprafata. Nu ai spus ce inaltime au camerele, cata suprafata vitrata ai, ce densitate la polistiren si foarte multe lucruri(pod izolat si cu ce…) . Fiecare casa reprezinta un caz particular si trebuie tratat corespunzator. La apartamente este mai usor. Un inginer te poate ajuta. Orientativ : suprafata x inaltime x coeficient termic (intre 0.30 si 0.80). Bafta !

    2. costel laurian

      Nu lua!!ter usuca,crede ma!!

  145. costel laurian

    Nu luati centrala electrica!eu am o casa in ilfov,gaze nu sunt,casa este construita din caramida porotherm zidita pe 30 de cm,polistiren de 10 cu o densitate de 16.centrala este de 28 de kw dar o tin pe 14 kw cu 70 de grade temperatura apei in calorifere.ambientul sta pe 23 de grade pt ca avem copii.factura cea mai mica a fost de 1000 de ron in conditiile in care de luni pana vineri pe timpul zilei este oprita.anul asta a fost iarna mai blanda dar intr o luna cu o iarna geroasa va spun ca factura ajunge si la 2500/luna!!!

    1. Puteti incerca astfel:centrala pe10kw,apa la 46 grade ,ambientul la 23grade ,eu am aceasi suprafta si nu am platit mai mult de 1200lei la 2 luni
      Cred ca aveti 380

    2. Salut eu am o centrala de 24kw si am legato la 220w cosuma cam 1500-2000kw pe luna la 0.54kw mi se pare destul de mare consumul 70mp

  146. costel laurian

    am uitat sa precizez ca incalzesc in jur de 150.parter+etaj.

  147. ma intereseaza o centara electrica cu inductie , unde pot gasi pentru suprafata de 95mp , casa izolata

  148. Buna seara, si eu m-am confruntat cu luarea unei decizii bune in ceea ce priveste incalzirea casei. M-am mutat in 2012 octombrie (constructie noua). Casa are suprafata utila de 80 mp, izolata la ext cu polistiren de 10 cm, termopane inferioare calitativ. . Am montat un termosemineu de 15 + 5 Kw focarul. Face fata fara probleme. Incalzeste repede, conditia fiind ca lemnul sa fie uscat si de esenta tare. Oricum, incalzirea cu lemne implica ceva timp si spatiu. Trebuie luate din timp, sa se usuce, taiate, aranjate, samd. Ce-i drept, cu cateva lemne incalzesc toata suprafata. Problema era ca noaptea ne culcam la 23-24 grade, iar dimineata (ora 07:30) temperatura scadea pana la 19 grade. Scoate cenusa, baga lemne, iesi afara dupa lemne, samd. Devine neplacut la un momentdat. Am luat o centrala pe gaz 24 KW, SH, dar buna, am schimbat duzele pt GPL si am montat pe ea 2 butelii normale. Totodata am modificat instalatia, astfel incat sa mearga in paralel. Am facut tot felul de teste, consumul fiind de 2 butelii (100 lei ambele) umplute la interval de max 2 saptamani mergand numai seara spre dimineata, pana reuseam sa facem focul, temperatura termostatului de camera fiind setata la 22 grade. Mergand numai cu centarala pe gaz, consumul acesteia era de 1 butelie GPL/zi. Si aici era o problema cand se terminau buteliile. Du-te la statie, unde pierzi 5 lei/buc la o incarcare. In fine, cam aiurea, era un du-te – vino. Lemnele s-au terminat, am zis sa iau un aer conditionat tip inverter 12000BTU, care am auzit ca e mai economic si are randament bun. Problema e ca nu face fata la toata suprafata. Aerul cald nu ajunge nici la baie si nici in bucatarie. Ce sa mai…nu e o solutie alternativa completa.Trebuie sa mai montez vreo 2-3 probabil. In ultimele 3 luni am cautat si eu o solutie alternativa, dar cat de cat economica. Am gasit „centrala cu inductie” in prima faza, dar la suprafata pe care o am de incalzit imi trebuia vreo 3 buc. Am cautat pe forumuri si am tras conluzia ca nu sunt ceea ce vor unii sa para. Adica nu tot ce zboara se mananca. Am gasit insa ceva despre electrozii cu ionizare, sau centrala cu ionizare. Am rugat un prieten sa se intereseze cat costa una in UK si mi-a zis ca sunt foarte scumpe si acolo, adica vreo 1500 euro. In Romania sunt vreo 2-3, dar nu raspund la telefon. N-am inteles de ce. Am gasit producator pt asa ceva in Rusia. Se comercializeaza si in Ukraina, Ungaria, Grecia si chiar Bulgaria, cele mai ieftine fiind in Bulgaria. Nu cred ca pot sa dau numele marcii/producatorului. Diferenta dintre acest tip de centrala cu ionizare si cele clasice cu rezistente, este ca incalzeste apa intr-un timp mai scurt. In fine…am gasit una SH, incredibil, dar chiar la noi, in Romania, si mi-am montat-o acum o saptamana. Putere 15 KW la 380 V. Am riscat, pt ca am luat un SH si am pus-o in locul celei pe gaz. E mai cald afara acum, cu toate ca zilele astea a plouat si a fost chiar rece. In acest moment dupa 5 zile de functionare consumul mediu este de maxim 25 – 30 KW/zi la temp de 22 gr. fara sa mai folosesc termosemineul. Nu e foarte relevant. Totusi e sf lunii Martie, dar sper sa nu sara de 50 Kw/zi in sezonul rece! Oricum mai am si termosemineul, dar trebuie sa cumpar lemne, sa le tai, si sa le depozitez. Merge foarte bine si are randament bun. Cel care mi-a montat-o m-a intrebat daca am luat-o de la Cernobil pt ca nu a mai vazut asa ceva!!! Cel de la care am luat-o mi-a zis ca si-a adus doar electrodul cu ionizare, restul componentelor (pompa, termostate, bloc sigurante, fitinguri si robineti) fiind asamblate de un instalator experimentat! Oricum, nu e mare inginerie, pt ca practic o centrala electrica are cam aceleasi componente. A trebuit sa mai pun 1/2 lingurita de sare de bucatarie, pt ca apa sa aiba rezistivitate electrica. Atat! Cautati pe siteuri rusesti aceste solutii de incalzire, asta daca sunteti dispusi.

  149. Salut gabi , cu aceasi problema mă confrunt și eu sunt în faza în care nu știu ce sistem sa aleg , ,am o casa plan parter de 76 mp utili , încălzire în pardoseala și gresie în toată casa , chiar am căutat informații despre încălzire cu centrala pe ioni , am găsit în Ungaria la un preț de 400 euro ,galan e firma , poți sa dai mai multe detalii de fiabilitate și consum ?

  150. Toata lumea arunca niste date despre casele lor pe un forum si spera ca cineva sa le spuna exact ce au nevoie .Nu se va intampla asta ! Singurii care va vor raspunde vor fi vanzatorii de diverse echipamente .
    Specialistii va asteapta sa mergeti frumos la ei si sa contractati un proiect ! In baza lui vi se poate spune ce necesar termic aveti si ce sistem vi s-ar preta cel mai bine in conditiile date . Mai bine platesti 2-300 euro pe un proiect de instalatii termice decat sa arunci cu miile pe echipamente luate dupa ureche si facturi inutile la utilitati .
    Dar romanul e atat de zgarcit si „intelept” ca el stie de toate : de la arhitectura , rezistenta , instalatii , finisaje , izolatii etc.
    Vreti sa aveti parte de lucruri bine facute ? Apelati cu incredere la specialisti in domeniu . Cei care au facut o facultate si au o experienta palpabila in spate .

  151. Buna,

    am achizitionat in 2010 centrala elec.protherm de 58 kw.
    functioneaza din anul 2012 si sunt foarte multumit.termostat ambient doar la parter.

    panouri solare cu supraf.de 6 qm si cazan de 500 l cu aport la caldura.
    mentionez faptul ca si in lunile de iarna cind este soare centrala porneste doar max pentru 2 ore zilnic pentru a mentine temperatura , restul vine de la soare.

    din martie pina chiar si in noiembrie merg doar pe panouri pentru apa menajeran asadar centrala este off.
    credeti sau nu dar nu depasesc anual calculat 300 ron lunar cu toata aparatura din casa si mentionez faptul ca sunt doi copii in casa cu tot felul de calculatoare si mofturi.
    casa este p+e+m cu o suprafata de 240 qm.izolata cu vata minerala 16 cm pe exterior

    nu este un sfat , fiecare decide singur ce face insa pentru mine gaz si lemne nu intra in discutie si nici nu este mai ieftin ,scriu asta deoarece la gaz inainte plateam si 400 euro pe lunile de iarna + curent la aparatura.

    cu lemne nu am experienta

    va doresc o decizie positiva ,succes

  152. pardon trebuie sa corectez …. 28 kw sorry..

  153. Singurele centrale electrice, care au un consum redus sunt cele cu ionizare ELLA Systems. Spre exemplu, la un apartament cu 3 camere face fata o centrala de 4,5kw, iar una trifazica ELLA 500, la incalzirea unei case de cca 150 m.p. e suficient una de pana la 16-17 kw. E ceva mai scumpa, dar merita. La apartamentul de 60m.p. platesc cca 300 lei iarna.

  154. Acest domn care scrie articolul nu stie ce inseamna kWh

    1. Detin un ap. 2 camere, parter aprox 50 mp, izolat , termopan. Am instalat o centrala electrica Vaillant 6Kw + un boiler ferolli termoelectric 80 L + termostat ambient . Desi nu a venit iarna , am folosit centrala sa am cam 21 grade ( pornita cam 2 ore seara si o ora dimineata ) . In 7 zile am consumat 140 Kw pe caldura, apa calda , electrocasnicele si lumina . Ideea este ca nu trebuie setata temperatura din tur pe maxim (80 Grade) deoarece va ajunge foarte greu la acea valoare si nu va ajuta cu modulatia centralei care este foarte importanta. Ea va merge in maxim ( adica in cazul meu in 6kw) . Eu o tin setata la 50 grade , cand ajunge la temp. asta incepe sa moduleze in 5-4-3-2-1-0-1-2-3-4-5-6. si o poti tine asa ore in sir ca o sa consume cam 2,5-3,5 kw pe ora. Desi ea nu merge incontinuu , o opreste ambientul . Fara ambient nu recomand. O seara buna! Daca aveti intrebari le astept cu placere.

    2. salut David acele centrale de care spui tu cu ionizare unde le gasesti?

  155. Buna ziua!
    Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu o centrala electrica pentru o casa: izolata, suprafata aprox 125 mp, fara etaj, zona deluroasa. As dori cateva date tehnice. Sa fie mai ieftina. Multumesc!

  156. am cc/55 m2 si o centrala de 9 kw electrica la 220 v cum trebui folosita sa consume putin actualmenta am un consum de 55/60 kw/zi va rog un sfat pentru consum mai mic casa caramida izolatie de 10 vata minerala interior si rigips exterior nu este izolata doar tencuiala de 2.3 cm

  157. Dorel de Romania

    În acest moment când kw-atul e scump și salariile de mizerie, nu rentează centrala electrică. Gazele rămân prima opțiune, chiar dacă se mai scumpesc. Am centrală pe gaz (28 kw) de 10 ani. Casa (96 m.p.) e bine izolată termic. Instalația de încălzire și ACM (apă caldă menajeră) e din țeavă de cupru. Caloriferele un pic supra-dimensionate pentru că și centrala are putere mare. Termostatul-ambient e setat pe 23 gr.C ziua și 21 gr.C noaptea. Pentru cele 5 luni din iarna trecută am plătit factura la gaz în medie pe lună 168 lei pentru încălzire/apă caldă/aragaz. Vara plătesc factura la gaz chiar și 14 lei/lună pentru apă caldă și aragaz. Chiar dacă se scumpește gazul (și poate salariile mai cresc) ,tot rentează. Un singur amănunt, dacă nu aveți locuința izolată termic să nu faceți greșeala să vă montați centrală pe gaz că veți plăti groaznic de mult. Vecinul meu (foarte căpos că nu înțelege) nu are casa izolată termic și nici termostat-ambient la centrală și a plătit factura la gaz cam 500-600 lei/lună pe timp de iarnă.
    Referitor la izolația termică a locuinței ar fi bine să izolați pereți exteriori cu polistiren la exterior și vată de sticlă + plăci rigips la interior. Tavanele la fel pentru cei cu casă. Geamuri termopan și ușa (ușile) bine etanșe cu garnituri. Obligatoriu la centrală să conectați un termostat-ambient, căci altfel centrala va funcționa non-stop și probabil apar defecțiuni. În instalația de încălzire să nu băgați apă de la robinet, conține calcar. Eu am folosit apă distilată colectată de la aerul condiționat (nu conține calcar) și am amestecat-o cu 6 litri de antigel auto (nediluat) pentru a prelungi viața pompei de circuație din centrală (antigelul e gras conține glicerină). Puteți folosi apă de ploaie curată și f.f. bine filtrată. Investiția nu e așa mică dar se amortizează f. repede și în plus contează comfortul.

  158. Am centrala electrica de 8kw la casa izolata 10cm. Am pornit centrala pe 10 octombrie si a consumat 5000 kw pana pe 31 decembrie. Factura 2800 lei pe octombrie noiembrie si decembrie 2015

  159. Deci:am o casa de apx 170 m patrati.folosesc doar parterul (cam 100 m),izolatie 10 cm densitate 80 ,planseu izolat,sape izolate,termopane,din cele 7 calorifere pe care le am la parter am folosit doar 4 dintre ele ,centrala a stat mai mult pe minim .in lunile octombrie,noiembrie,decembrie an consumat 5000 kw.pe langa centrala adaugam boiler electric ,masina spalat ,frigideretcNU VA LUATI CENTRALA ELECTRICA ,dc daca sunteti miliardari.multumesc

  160. faceti voi un calcul simplu (cu date foarte simplificate pentru a fi mai usor):
    1kW electric = 1kW termic
    1 mc gaz natural = 10 kW termic
    1kW electric = 0.7 lei
    1 mc gaz natural = maxim 2 lei, in functie de operator
    rezulta
    1 kW obtinut pe curent = 0.7 lei
    1 kW obtinut pe gaz = 0.2 lei
    electric = fiabilitate mare (piese putine), gaz raport confort/pret/intretinere satisfacator, lemne… ieftin, dar …

  161. Din octombrie 2015 pana la 31 decembrie 2015 consum 5400 kw. Centrala electrica romstal de 8 kw, casa 107 m, izolata cu piliestiren de 10 cm. Factura 3000 lei. Este a doua oara cand pun acesr mesaj, nu l mai stergeti

  162. sa-mi zica si mie cineva…daca am 80 de metri patrati,de cat imi trebuie centrala si cat consuma pe luna…centrala la curent…

  163. ‘palaria mea…nu vrea nimeni….

  164. Am o centrala electrica protherm ray 9kw,suprafata 80 mp,izolatie polistiren 10 cm,incalzire pardoseala , iarna blanda ,boiler electric,masina de spalat 8 octombrie-8 martie 4600 lei curentul ,media 920 lei pe luna, f scump , cu o masina de lemne 2000 lei ieseam din iarna

  165. Calin
    27 January 2016 at 11:18
    Din octombrie 2015 pana la 31 decembrie 2015 consum 5400 kw. Centrala electrica romstal de 8 kw, casa 107 m, izolata cu piliestiren de 10 cm. Factura 3000 lei. Este a doua oara cand pun acesr mesaj, nu l mai stergeti
    Spune-mi te rog încălzire în pardoseală sau calorifere? Merci.

  166. Casa 150mp utili,75mp pe fiecare nivel,incalzire in pardoseala.Constructie cu caramida Phoroterm,izolata cu polistiren 10cm la exterior.Timplarie la ferestre,tripan.Sarpanta podului izolata cu vata minerala de 10cm.Tavanele dormitoarelor de la etaj izolate fata de pod cu vata minerala de 10cm plus polistiren expandat 10cm si folie bariera de vapori.Ce putere sa aiba centrala electrica,si la ce consum sa ma astept?Multumesc!

  167. Buna as dori un sfat la o casa de p+m 150 mp utili 10 calorifere casa constructie 2017 caramida izolatie exterior polistiren de 10 densitate 80, geamuri termopan cu 3 sticle, 5 camere, pardosea parter sub sapa cu polistien exdudat de 4 si izolatie tavan vata minerala de 20 cm+10 cm =vata cu aluminu+ osb. ce centala recomandati electrica?Mentionez ca am curent trifazic si care ar constuille pe timp de iara/luna la o asemea casa la 150 mp utili?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *