Protectorul lipsa curent electric model EAP 300 functioneaza impreuna cu o baterie si intra automat in functiune in momentul in care se intrerupe curentul electric. Avantajul principal este ca acest echipament nu costa mult (aproximativ 200EUR), in comparatie cu solutiile alternative care sunt mult mai costisitoare. Acest dispozitiv se inscrie in gama profesionala a sistemelor neintreruptibile automatizate, fiind special conceput pentru siguranta pe timp limitat a cazanelor / centralelor termice pe combustibil solid / lemne, in cazul intreruperii curentuiui electric de la retea, dar nu numai. Acesta poate fi folosit si pentru orice alt aparat care functioneaza in permanenta pe curent electric, al carui putere nu depaseste 300W. Acest aparat nu se va utiliza ca un invertor. Caracteristica principala o constituie forma undei tensiunii electrice la iesire, in cazul functionerii pe baterie, care este pur sinusoldala, adica identica cu cea existenta la retea. Constructia de o maniera robusta la parametrl superiori, asigura o functionare in sarcini de lunga durata, propotional cu performantele acumulatorilor folositi, avand si functie de redresor pentru bateria sistemului. ln cazul unei pene de curent, protectorul confera siguranta si protectia automata a cazanului pe combustibil solid / lemn / gazeificare prin furnizarea instantanee a curentului electric alternativ in scopul alimentarii pompelor de recirculare si a hidroforului. Durata de functionare este data si de caracteristicile bateriei folosite. Aceasta poate fi intre 2 si 48 de ore.
NOTA: – FOARTE IMPORTANT! Protectorul automat lipsa curent EAP300 este un dispozitiv de siguranta si in timpul penei de curent este neaparat necesar sa nu alimentati cazanul cu combustibil
PARAMETRII DE FUNCTIONARE – EAP 300:
Pentru un consumator de cca 100 W:
– cu baterie de 65 Ah se asigura o autonomie de 208 minute
– cu baterie de 120 Ah se asigura o autonomie de 384 minute
– cu baterie de 180 Ah se asigura o autonomie de 576 minute
Pentru un consumator de cca 200 W:
– cu baterie de 65 Ah se asigura o autonomie de 97 minute
– cu baterie de 120 Ah se asigura o autonomie de 180 minute
– cu baterie de 180 Ah se asigura o autonomie de 270 minute
Pentru un consumator de cca 300 W:
– cu baterie de 65 Ah se asigura o autonomie de 78 minute
– cu baterie de 120 Ah se asigura o autonomie de 144 minute
– cu baterie de 180 Ah se asigura o autonomie de 216 minute
Aceste valori au fost inregistrare cu baterii aflate in stare perfecta de functionare.
PUTERE – EAP 300:
Protectorul de 500VA cuplat la o baterie 12Vcc (65Ah-180Ah) este recomandat pentru alimentarea de durata a consumatorilor cu putere maxima de 300W. Sub nicio formă nu se va depasi aceasta putere, in caz contrar se pot produce daune severe sistemului! Se recomanda, in mod constant, utilizarea unei puteri insumate la consumatori, de pana la 70-85% din puterea maxima admisa.
CALITATI – EAP 300:
Protectia universala a circuitelor electrice:
– termica: sistemul se opreste in cazul supraincalzirii.
– impamantarea: sistemul se opreste daca apar scurgeri de curent.
– bateria: (alarma si protectie): se activeaza bipurile daca bateria se descarca la o valoare de 10,2V, pentru a preveni distrugerea acesteia.
– protectia la supraincarcare: sistemul se opreste daca incarcarea depeseste puterea nominala.
– protectia la scurtcircuit: sistemul se opreste dacă se scurtcircuiteaza iesirea.
– stabilizator de tensiune (AVR): asigura o tensiune constanta pentru consumatori.
– pornirea pe baterie: sistemul trece pe regimul de avarie dacă alimentarea de la retea dispare, oferind tensiune neintrerupta consumatorului.
– funcţia de bypass: daca motorul electric cere mai multa putere la pornire atunci
sistemul poate suplimenta diferenta necesară.
– microprocesor: toate functiile sunt asistate de un microprocesor de frecventa inalta.
– automatizarea: daca energia electrica furnizata de retea nu este la parametrii corespunzatori, sistemul trece automat pe baterie pana la descarcarea acesteia. La revenirea tensiunii de retea, protectorul porneste automat furnizand curent la parametri corespunzatori retelei. Mai mult, sistemul este de asa maniera construit, ca la fiecare 60 zile, automat sa încarce si sa descarce acumulatorul.
– conversia la pornirea în sarcina: in unele cazuri la pornire se cere o putere mult mai mare decat cea nominala. Protectorul EAP 300 rezolva acest aspect ramanand sigur si stabil.
– constructia robusta asigura o functionare indelungata: o alegere corecta pentru necesitatile concrete poate furniza alimentarea de curent electric pentru aproximativ 9 ore.
– puterea si timpul de incarcare a bateriei: pe langa robustetea în functionare dispozitivul
impune un curent de încărcare de cca 5-8 A, într-un timp mai scurt decat redresoarele clasice.
– conservarea bateriei în regim stand-by: protectorul mentine parametrii normali ai
bateriei pe perioada alimentarii de la retea.
CONECTARE – EAP 300:
Terminalele (cablurile) protectorului sunt de culoare neagra si rosie, pentru legaturile la baterie, firul rosu se monteaza la borna „+” iar cel negru, la borna „-”. ALIMENTAREA INVERSA (SCHIMBAREA POLARITĂTII) A PROTECTORULUI DE LA BORNELE
ACUMULATORULUI, DUCE LA DETERIORARE, IMPLICIT LA PIERDEREA GARANTIEI!
INSTALARE – EAP 300:
Modul de conectare se face conform indicatiei de mai sus. Verificati integritatea sistemului,
asigurandu-va de corecta pozitionare a cablurilor de alimentare si a bornelor pentru baterie, inainte de alimentarea consumatorului de la una din cele doua prize situate in partea din spate a protectorului.
REGULI DE BAZA – EAP 300:
Conectarea protectorului se face mai intai la baterie, apoi la reteaua de curent alternativ.
Instalaţi protectorul numai in spatii uscate, aerisite, fara influenta directa a razelor solare si
a surselor de caldura.
Nu utilizati protectorul cand conditiile de temperatura si umiditate depasesc
valorile din tabelul cu specificatiile tehnice.
ATENTIE!!
Inainte de a cupla bornele la baterie, este necesar ca acestea sa fie curatate în prealabil, cu o perie de sarmă sau cu o pila, pentru a asigura un contact electric ferm.
Pornirea protectorului EAP 300 se face mentinand apasat butonul ON/OFF (pornire/oprire) pentru cca 4-6 secunde.
Functionarea acestuia incepe cu detectarea automata a starii de încarcare a bateriei si a tensiunii retelei, emitand si un semnal acustic.
Daca tensiunea de alimentare este cuprinsa intre 145 şi 275Vca, protectorul cupleaza, alimentand consumatorii si, in acelaşi timp, incepe procesul de incarcare a bateriei pentru a o aduce la capacitate maxima.
Functionarea normala este vizualizata pe display-ul LCD, iar aparatul nu emite semnale sonore.
In momentul intreruperii alimentarii cu energie de la retea sau cand parametrii acesteia nu se incadreaza in limitele specificate, automat – protectorul comuta pe regimul de lucru cu baterie, schimbare semnalizata optic pe display-ul LCD si acustic, prin emiterea de bipuri la
fiecare 4 secunde.
Funcţionarea pe acumulator este considerata regim de avarie si in momentul in care tensiunea pe baterie scade sub 10,2Vcc, protectorul va emite semnal acustic continuu, iar după 30 de secunde se opreste singur.
Pe toata durata functionarii protectorului este interzisa atingerea bornelor bateriei.
PERICOL DE ELECTROCUTARE!
Ma intereseaza sa stiu daca aparatul asta de protectie impotriva penelor de curent EAP 300 intra in functiune automat, chiar dupa ce se intrerupe curentul sau mai exact la ce interval. Care este puterea maxima a acestui UPS? Credeti ca ar fi o investitie buna daca l-as achizitiona? Eu vreau sa-mi faca fata daca se taie curentul la un frigider si la o masina de spalat. Credeti ca este posibil asa ceva daca ii leg o baterie mai puternica la el? Multumesc si sa aveti o zi buna.
Va salut.Am o centrala termica cu gazeificare si sint interesat de sursa de curent bosch.Poate duce o pompa de recirculare si centrala alimentat de la un acumulator de 12v120ah.Consumatorii insumati au impreuna un consum de 280w.Multumesc si astept raspunsul dv.