Debransarea de la sistemul centralizat de incalzire – cum se face? Exemplu Debransare de la RADET

Se pare ca tot mai multa lume se va debransa de la sistemul local centralizat de incalzire ( RADET pentru Bucuresti ) si motivul este unul foarte clar: subventia alocata de catre stat pentru incalzire nu se va mai acorda decat pentru persoane cu venituri foarte mici, asa ca in situatia de debransare se vor afla foarte multi proprietarii de locuinte. Nu o sa comentez aici oportunitatea sau motivele pentru care ar trebui sa va debransati si ce trebuie sa faceti pentru ca le-am prezentat intr-un articol anterior. Mai jos o sa va prezint foarte clar ce trebuie sa faceti pentru a va debransa de la sistemul local de incalzire ( RADET ):

1. PROIECTUL DE DEBRANSARE

Pentru intocmirea Proiectului de Debransare trebuie sa luati legatura cu o firma agreata si abilitata de RADET (Bucuresti) sau similara localitatii dvs., in cazul in care nu locuiti in Bucuresti. Aceasta va v-a intocmi o schita tehnica a sistemului de incalzire nou pe care doriti sa il instalati. Trebuie sa stiti ca acest proiect costa. Variatia de preturi de pe piata este extrem de mare. Informati-va initial cat va costa. Am intalnit client care a platit 200 RON fara factura, dar si client care a platit 1600 RON (aici ma refer la pretul proiectului de debransare pe apartament cu 2-4 camere)
ATENTIE!! Debransarea totala fara montarea unui sistem alternativ de incalzire nu este permisa.

2. DOSARUL DE DEBRANSARE

La RADET sau similara este obligatoriu sa depuneti un dosar de debransare ce trebuie sa contina:

  • cererea tip de debransare
  • proiectul tehnic de debransare – aferent pct.1
  • acordul vecinilor de apartament, atat cei de pe orizontala, cat si cei de pe verticala ( este necesara doar semnatura acestora)
  • acordul scris al asociatiei de proprietari in conformitate cu specificatiile legale in vigoare
  • anuntarea in scris a operatorului care are si calitatea de furnizor ( RADET sau similar – este trecut in contractul de furnizare al agentului termic ) cu cel putin 30 de zile inainte
  • copia dupa actul de proprietate al apartamentului – imobilului
  • copie dupa buletinul / cartea de identitate a proprietarului sau a propreietarilor apartamentului – imobilului

3. INTOCMIREA DEVIZULUI DE PLATA

Dupa ce RADET sau similar accepta cererea dvs de debransare proprietarul apartamentului – imobilului trebuie sa se prezinte la punctul de termoficare de care acesta apartine pentru a i se intocmi devizul de plata aferent lucrarilor de debransare.

4. ACHITAREA DEVIZULUI

Pretul acestui deviz poate varia, dar din cate am inteles poate costa undeva intre 70 si 150 RON si se achita la casieria RADET din str. Cavafii Vechi 15, Sector 3, Bucuresti sau similar.

5. DEBRANSAREA

Proprietarul apartamentului – imobilului trebuie sa se prezinte din nou la punctul de termoficare de care acesta apartine cu dovada efectuarii platii. Acesta va fi anuntat de catre angajatii RADET sau similar data la care se va realiza debransarea, care nu va putea fi efectuata mai tarziu de 45 de zile de la data depunerii cererii. Debransarea va fi efectuata de personalul punctului de termoficare, care va intocmi un PROCES VERBAL DE DEBRANSARE, emis in 3 exemplare, unul pentru Proprietar, unul pentru Asociatia de Proprietari si unul pentru Punctul de Termoficare.

NOTA:
Termenul de valabilitate al avizelor este valabil 12 luni de la data emiterii acestora.
Debransarea nu se poate efectua daca:
– nu sunt montate repartitoare de costuri in cazul unei debransari partiale
– nu este sau nu va fi instalata o sursa de producere a energiei termice in caz de debransare totala
– a inceput deja livrarea agentului termic catre utilizatorul final

28 comments

  1. BELU FLORIN

    ce se intampla daca blocul nostru nu mai face parte la nici o asociatie de locatari cum sar spune ne gospodarim singuri,mi au semnat toti locatarii inclusiv sefa scarii care este responsabila iar de la asociatie mi au dat la mana cum,ca nu mai facem parte din acesta asociatie iar cei de la radet nu vor sa mi aprobe mi se pare un abuz,va rog sa mi spuneti cei de facut……va multumesc.

    1. Nu am mai intalnit situatii similare cu cea la care faceti dvs referire. Pare o problema destul de incalcita si in cazul in care cei de la RADET nu vor sau nu pot sa va debranseze legal, eu zic ca ar fi cazul sa apelati la un specialist – jurist.

  2. Maican Adrian

    Buna ziua.
    La inceputul anului 2011 am inceput amenajarea unui apartament in care am dorit si instalarea unei centrale termice pe gaz.
    Am inceput demersurile pentru debransarea de la RADET, cautand o firma care sa intocmeasca proiectul.
    SURPRIZA 1: „Mai este cineva debrasat?”. „Nu stiu”; „Pai sa va interesati!”; „De ce?” „Daca nu mai este nimeni, nu se poate.”
    Ma interesez la administratie si aflu ca nu mai este nimeni debransat, dar exista o firma care are contract separat, pentru ca e firma si cica asa trebuie. In acelasi timp caut si pe net si descoper
    SURPRIZA 2: Art. 249 din „Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica”, aprobat cu Ordinul 91/2007 al ANRSC zice:
    „Deconectarile totale individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare”.
    Adica eu nu mai am dreptul sa aleg modul de incalzire al apartamentului???
    Am continuat cu o cerere la RADET si am primit un raspuns din care citez:”Aceasta comunicare nu constituie aviz de principiu sau aprobare de debransare”. Pai atunci ce mai comunica??? Este doar o hartie ca sa nu-i pot da in judecata ca nu au raspuns.
    Mai fac o cerere prin care ii invit sa vina sa constate debransarea (am terminat amenajarea intre timp) si sa suport consecintele.
    Conform legii 325/2006 – Legea serviciului public de alimentare cu energie termica: ” Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
    a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
    b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare. ”
    Am acordul scris al asociatiei iar prima cerere a fost facuta cu mult inainte de a termina amenajarea.
    Si aceeasi lege : ” Art. 45. – (1) Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte:
    b) debranşarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi”;
    Zic, hai ca m-am deconenctat inainte, sa vina RADET-ul, sa-mi dea amenda si sa faca procesul verbal de debransare.
    Am luat legatura cu un avocat si
    SURPRIZA 3: „Sa mai facem o cerere, poate nu au inteles”; „Bine, dar era destul e explicit”; „Haideti sa mai incercam”; „Bine, mai incercam”.
    Asa ca am primit al 3-lea raspuns identic.
    Zic:”Acum ii dam in judecata? Ca incep sa umple instalatia si o sa ma puna la plata” ; „A, nu ..sa se inscriem la o audienta!”
    SURPRIZA 4:
    Sun pentru audienta: „pai nu se fac audiente pentru debransare”; „cum asa?” „nu aveti hartie de la noi?”; „Am 3!!!”;”Pai faceti proiect cum scrie acolo” „Pai nici o firma nu vrea sa faca proiectul, au zis ca nu se va aviza”. „Pai atunci de ce mai vreti audienta, nu se poate si gata”
    Acum eu cum fac sa ma debransez?
    Sau cum gasesc un avocat care sa ma ajute sa-i dau in judecata?
    Chiar nu exista nici un precedent in 3 ani? Nimeni nu s-a lovit de problema asta?
    Multumiri anticipate,

    Maican Adrian

    1. Cum ati rezolvat problema ?
      In aceasta primavara si eu am obtinut acordul asociatiei si al vecinilor dar m-am oprit in momentul in care radetul mi-a trimis acea instiintare in care imi spunea sa fac acel proiect de debransare.

      Nu este normal sa platim 1000 lei pe acest proiect . Firmele care intomesc aceste proiecte sunt ale lor (din conducerea radetuli) si vor sa puna piedici adica taxe cat mai multe in dorinta de a nu se mai debransa atata lume.

      Astep un raspuns.

  3. Maican Adrian

    Ce vedeti mai sus este un copy/paste de la o persoana care este in aceeasi situatie ca si mine. Astept un raspuns urgent de la dvs.
    Va multumesc!

    1. Pescaru Adriana Catalina

      Ati reusit sa rezolvati problema ?
      Fix acceasi problema o am si eu si nu stiu cum o pot resolva.

  4. Vizitiu George

    Buna ziua Domnule Bogdan !

    Imi puteti spune va rog cum trebuie sa arate dosarul de debransare de la Radet in situatia in care doresc sa ma incalzesc cu o centrala electrica ? (Inteleg ca s-ar calcula o putere totala de catre Enel… este corect asa ? Din experienta dvs. exista probleme cu aceasta putere totala la un apartament dintr-un bloc de dupa 1990 ? Cu hartia de la Enel ok si cu proiectul instalatiei ar trebui sa fie totul ok ? Ati intalnit astfel de situatii ?)

    Va multumesc !

    PS: Mentionez ca pe scara mea exista persoane debransate; Il compatimesc pe D-nul Maican, inteleg frustrarile prin care trece.

  5. Turtoi Ana-Maria

    Buna ziua,

    Am doua probleme pe care nu le inteleg:
    1. Din cate am inteles nu ma pot debransa daca nu am dovada vie a unui mod de incalzire a apartamentului dupa debransare. Bun… din moment ce nimeni nu va locui in acel apartament, pentru ce trebuie sa investesc intro centrala? Toti vecinii stiu de acest aspect si sunt de acord sa semneze chiar daca apartamentul meu nu va fi incalzit!
    2. De ce trebuie sa platesc proiectul de debransare ? Acesta este un mod fraudulos a unor „firme” sprijinite de RADET, de a face bani.
    Cam acestea sunt problemele mele la care inca nu am raspuns, poate ma veti ajuta dumneavoastra sa gasesc rezolvarea lor!

    Va multumesc!

    1. Se pare ca si la momentul cand scriu acest coment e inca vie problema debransarii:
      Pai sa le luam pe rand sa dovedim cat de gainari sunt cei de la rrrrrrradet dimpreuna cu shpagarii care i acopera de prin primarii

      1.Trebuie sa am solutie alternativa de incalzire ca sa ma pot debransa.
      FALS . De ce sa am o solutie alternativa daca eu ma pregatesc sa plec in Italia pt 1 an? Si daca eu vreau sa stau in frig ,de ce nu sunt lasat? Mi se pare mie ca se poate invoca INCALCAREA DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI ,LIBERTATEA DE EXPRIMARE SI DECIZIE. In plus se incalca flagrant Codul Comertului si Drepturile Consumatorului. Mai pe scurt, sunt fortat sa cumpar.DE CE???????

      2. Nu ma pot debransa decat cu acordul Asociatiei de Proprietari .FALS

      Trebuie doar sa anunt intentia debransarii. Deoarece fiind proprietar pe spatiul de dincolo de usa de la intrare,fac ce vor muschii mei.Si daca nu vreau caldura trebuie doar sa anunt Asociatia care trebuie sa anunte mai departe Furnizorul pentru ca acesta din urma sa micsoreze presiunea pe instalatie.

      3. Daca de exemplu plec pentru 2 ani in Africa. Se poate solicita DECONECTARE TEMPORARA. Care nu inseamna DEBRANSARE. Capcana legii asta este. Cand se solicita debransare e total altceva fata de deconectare temporara.Iar temporar poate insemna si 20 de ani.

      Maine poimaine o sa se dea lege ca trebuie sa avem norma EURO pentru dioxidul de carbon expirat pe gura.. Ca doar e poluant nu?

  6. Dupa 4 ani de procese cu societatea locala de termoficare am reusit sa obtin dreptul la debransare ! Deci se poate ! Societatea locala invoca faptul ca pe raza orasului este sistem ,,unic” de incalzire in conditiile in care nu aveam un contract direct refuzasem sa platesc serviciul si ma debransasem pe muschii mei avand avizul asociatiei de locatari, avizul vecinilor si proiect de debransare. Incalzirea o realizam cu o centrala pe gaz metan montata de echipa specializata cu proiect si autorizare ISCIR.

    Art. 249 din “Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica”, aprobat cu Ordinul 91/2007 al ANRSC zice:
    “Deconectarile totale individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare”.

    Instanta a luat act si a stabilit:

    Conf. art.41 alin.2 lit d. din Legea nr 51/2006 utilizatorii au dreptul sa renunte in condiitile legii la servicile contractate, conditii stabilite prin art. 30 alin 2 din Legea nr. 325/2006 a serviciului Public de Alimentare cu Energie termica in sensul ca deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un codomeniu se face pe baza acordului vecinilor de apartament, acordul scris al asociatiei de proprietari si anuntarea in scris a operatorului cu 30 de zile inainte.

    Asociatia nu poate sa refuze o debransare in situatia in care solicitantul are plata la zi.

    Am ajuns cu procesul la Curtea de Apel Craiova unde hotararea a fost definitiva si irevocabila dar nici atunci domnii nu au venit sa constate debransarea . Am mers la executor si am pornit executarea silita. Au incercat cu contestatia executarii cu plata unei cautiuni dar au pierdut din nou . Si astfel sunt debransat legal de executorul judecatoresc.

    1. Inca un oltean care vrea sa se debranseze, ala fiind eu.
      Am cumparat un apartament care in afara de faptul ca tavanele si dozele de sus sunt pline de apa si forme de degradare de la apa mai am si casa plina de la un cap la altul de tevile lor care nu stiu ce e in capul lor.
      Daca imi refuza debransarea o sa solicit proiectu sistemului aflat la mine in apartament si sa imi arate aprobarile ISCIR pe el. (Glumeam dar ei au proiect pentru instalatia de la mine din casa?)
      Pe scurt nu o sa stau acolo pentru cel putin 1an pentru ca nu am cum sa rezolv problemele de infiltratii si doi de ce imi trebuie in romania sa dovedesc ca sunt nevinovat cind prezumtia de nevinovatie primeaza?.
      Ce proiect de debransare? Flex si flaca autogen. Este proprietatea mea si sper ca UNO sa ma ajute sa fac uz de cazul lui si mai mult sa isi ia instalatiile neautorizate din casa MEA.
      Eu nu ma duc la RA Termoficare sa fac ceva prin biroul lor pentru ca asa am fost obisnuit pe vremea lui ceasca.
      Cum verifica ei ca eu mai am instalatia in casa cind nu au nici o autoritate in a intra in apartamentul meu decit daca au un contract in care eu am fost deacord cu asta.
      Uno poti sa imi dai emailul tau pe bogdan at rdscv dot ro.
      Multumesc

    2. Buna ziua, ne aflam in situatia in care, mutati fiind in Bucuresti, trebuie sa platim intretinerea la un apartament cu 4 camere in care nu locuieste nimeni din Craiova, deoarece ni se refuza dreptul de a ne debransa atat de catre asociatia de locatari cat si de catre societatea de termoficare.Va rog frumos sa ne ajutati, prin experienta dumneavoastra, sa punem capat acestei situatii.
      Va multumesc frumos si speram, cu ajutorul dumneavoastra, sa rezolvam.

    3. Buna ziua, ne aflam in situatia, mutati fiind in Bucuresti pe o perioada nedeterminata, sa platim intretinerea la un apartament de 4 camere din Craiova, pentru ca ne lovim atat de refuzul asociatiei de proprietari cat si de cel al societatii de tremoficare.
      Va rog frumos sa ne ajutati sa putem beneficia de dreptul nostru de a alege ceea ce facem la noi in apartament.
      Va multumesc frumos.

  7. offff…..mafia asta de RADET. cum vor ei , noi nu avem dreptate. RADETUL vede ca pierde teren si face in asa fel sa nu ne lase sa ne debransam, pai…eu nu vreau sa mai cumpar produsul lor, nu au cum sa ma oblige, deci…..intru intr-un magazin, daca imi place ceva, cumpar, daca nu ,nu cumpar ,asa si cu radetul lor, nu mai vreau caldura lor, deci…. cel ami bine este sa mai vina pe piata si alte companii care sa furnizeze caldura. va multumesc

  8. Rizea Dumitru

    Blocul nostru nu are repartitoare pe calorifer, cat se calculeaza pt. tevile care trec prin apartamentele debransate de la radet?Va multumesc anticipat. Astept raspuns cat m-ai urgent.

  9. MAGDA BOTOS

    Buna ziua,
    Ma aflu si eu in categoria celor care au ajuns cu debransarea de la Radet , in faza in care mi-a fost refuzata debransarea datorita aceluias Ordin al ANRSC nr. 91/2007 , art. 249, in care se precizeaza „ Deconectarile individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare intrarii in vigoare a prezentului regulament ~~.
    Eu am constatat ca in blocul meu a fost in anul 2005 , debransat un apartament care a acvut si centrala de gaz montata , dar care s-a vandut si proprietarul actual a renuntat complet la centrala si la gaz.
    Eu consider un abuz privitor la libertatea mea, stipulata in Consitutie si care ma obliga sa stau legata de un furnizor de un serviciu care nu ma multumeste.
    Exista alternativa dar eu nu o pot folosi.
    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
    Magda

    1. Doamna Magda lasati o adres de email si va ajut cu draga inima.

    2. Dna Magda, este posibila debransarea daca este un bloc cu mai multe scari si pe una din scari exista debransati.In acest caz, proiectul se face pentru intreg blocul si este cu atat mai scump cu cat sunt mai multe scari. Eu am avut o situatie similara si am rezolvat perfect .Am scris mai jos un mail cu firma care mi-a facut proiectul si care sunt chiar PROFESIONISTI. Succes!

  10. Radu Marascu

    Draga Magda si eu m-am confruntat cu o situatie similara ca a ta, numai ca din pacate asa e facuta prostia asta de lege. De ce s-a facut aceasta lege? Mi-a explicat un baiat de la RADET, ca aceasta lege a fost facuta pentru ca sa nu se desfiinteze RADET-ul si toate societatile similare din tara, ca trebuie si ei protejati cumva. Si eu sunt de acord ca trebuie protejata ideea de incalzire centralizata, numai ca nu asa incalcand drepturile cetatenesti. Eu m-am lasat pagubas in incercarea mea deoarece nu am suficient timp si nici rabdare sa ma bat cu morile de vant. Singura solutie este sa angajezi un avocat sa-i dai in judecata pe cei de la RADET, sa stai vreo 1-2 ani pana se da solutia definitiva, iar dupa asta cu sentinta definitiva te poti si debransa. Eu zic sa mai asteptam, poate intr-un final se va modifica sau anula acest ordin, pentru ca sunt prea multe reclamatii si sesizari facute in acest sens.

  11. Eu vreau sa va recomand o firma de proiectare pentru intocmirea Documentatiei tehnice pentru obtinerea Referatului tehnic de la RADET. Firma se numeste D&V CONSULTING si are tel.0740.XXX.XXX. Au venit la data si ora stabilita, au facut constiincios expertiza tehnica si au avut o discutie tehnica cu administratorul. Dupa 5 zile proiectul a fost gata si la RADET a mers foarte rapid.Sunt profesionisti, rapizi, corecti, iar pretul a fost cel al pietii. Va urez succes!

    1. Cristina, te rog sa-mi dai si mie telefonul de la firma de care te-ai folosit. Eu am luat o mare teapa cu o firma luata de pe un site care a venit, mi-a luat banii fara sa se uite macar la apartament si apoi au disparut fara sa mai raspunda la telefon. I-am gasit abea in octombrie cand era prea tarziu. Cu amenintari am reusit sa-mi recuperez banii, dar am ramas fara acte oficiale de debransare.

      1. Draga Iulia, numarul de telefon este 0740588777-D&V CONSULTING, vezi ca au si site. Sunt foarte seriosi.Iti urez succes!

  12. C.E.T. & RADET,E-on,Apometre,Repartitoare,Reabilitari termice si prosti...multi prosti!

    Taiati tevile pur si simplu…
    Radet si Cet sunt noii asupritori ai românilor.Bibani smecheri ce se ascund dupa hârtogarie…
    Din pacate românilor le place birocratia…Suntem lasi….

  13. daca blocul este debransat de la RADET mai am nevoie de acordul lor de debransare?

  14. In 25.09.2013 art. 249 din Ordin Anrsc 91/2007 a fost anulat definitv si irevocabil:
    http://portal.just.ro, Hotarare 18/23.01.201 in dosar 1389/36/2012 Admite excepţia de nelegalitate a art.249 din Ordin nr.91/2007. Constată nelegalitatea art.249 din Ordinul nr.91/2007. (jud.AG)- IP si pe ICCJ: Decizia 6351/25.09.2013

  15. Anularea art.249 din Ordinul 91/2007

    Este ciudat faptul ca in dosarul 1389/36/2012 este mentionat articolul 249 al Ordonantei 61/2007.

    Tip solutie: Admite cererea
    Solutia pe scurt: SENTINŢA CIVILĂ NR.18/CA: Admite excepţia de nelegalitate a art.249 din Ordin nr.61/2007. Constată nelegalitatea art.249 din Ordinul nr.61/2007. (jud.AG)- IP
    Document: Hotarâre 18/2013 23.01.2013

    Sursa: Detalii dosar 1389/36/2012

    Am cautat ordinul 61/2007, dar nu are nici un articol 249: Ordin-61-2007

    Unde este greseala?

  16. Cristina Enache

    Buna ziua!
    Si pentru ca am citit comentariil de mai sus referitoare la acest articol care se pare ca s-a anulat sa va spun ce mi-au raspuns cei de la Radet Bucuresti cand i-am intrebat daca ma pot debransa. M-a intrebat doamna de relatii cu publicul daca mai exista ap. debransate. EEE, zic eu, cred ca suntem primi ca abia de vreo 2 ani ne-am separat coloana de gaz. Atunci nu se poate sa va debransati decat daca mai este un apartament debransat pe scara sau in bloc in functie decum este montat contoarul pe scara, respectiv bloc. Pai trebuie sa incepem de undeva nu? Nu, spune ea, ori va debransati toti ori niiciunul, asa spune legea.
    Deci, eu ce fac in situatia asta daca Radet se leaga de un art care a fost anulat? Poate sa imi impuna sa folosesc incalzirea centralizata daca nu vreau?

    Va multumesc!

    1. Pescaru Adriana Catalina

      Buna seara,
      Imaginati va ca eu m am lovit de aceasta problema dupa ce am montat centrala si am facut toata instalatia deoarece nimeni nu m a informat ca trebuie sa ma debransez de la radet si cand spun nimeni ma refer la dna administratora care stia ca imi pun centrala. Nefiind din Bucuresti nu am stiut si m am trezit acum ca trebuie sa platesc cota intreaga de caldura pentru ca nu ma pot debranja de la radet deoarece pe scara mea nu exista nici un apartament debransat. Am fost la radet inclusiv si mi s a spus foarte clar ca ma pot debransa de la dansii doar daca se schimba legislatia, daca nu ….nu
      Deci am doua variante:
      1 platesc cota integrala la caldura dar nu beneficiez de caldura lor si trebuie sa platesc inclusiv consumul de gaZe cu care ma incalzesc ceea ce financiar este imposibil
      2 ma racordez din nou la conducte si pierd toata investitia care am facut o cu centrala.
      Mai frustrant de atat este ca pe celelate scari sunt persoane debransate insa pe scara mea nimeni si nu inteleg cum ni se poate atata timp cat contractul de la radet este facut pe bloc nu pe scara …raspunsul lor este ca fiecare scara are contuar separat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *