Ce inseamna audit energetic ? De ce am nevoie de un certificat energetic ? Cat costa un certificat de performanta energetica ?

Ce inseamna audit energetic ? Auditul energetic este operatia pe care o efectueaza auditorul energetic si consta in determinarea caracteristicilor reale termotehnice si functionale al sistemului cladire – instalatii, in scopul caracterizarii din punct de vedere energetic al cladirii. Prin auditul energetic se stabilesc tehnic si economic solutiile de reabilitare si modernizare termoenergetica a cladirii, pe baza rezultatelor termice si energetice a acelei cladiri. Auditul si expertiza energetica stau la baza eliberarii Certificatului de Performanta Energetica.

Certificatul energetic este obligatoriu ? Raspunsul este DA. Pentru a vinde sau a da spre inchiriere un imobil  locuinta familiala sau apartament aveti nevoie de acest certificat de performanta energetica. Conform legii  nr.372 / 2005,  ce corespunde directivei Consiliului Europei nr. 91/2002 privind performanta energetica a cladirilor,   era obligatorie detinerea acestui tip de certificat, numai ca prin OUG 114 / 23.12.2009 s-au amanat prevederile acestei legi pana pe data de 01.01.2011. Scopul acestei legi este promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor tanandu-se cant de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica. Cu alte cuvinte, incepand cu acest an ( 2011 ), daca doriti sa instrainati sau sa inchiriati pe baza de contract un imobil aveti nevoie, in afara de restul documentelor  ( contract vanzare-cumparare, intabulare, etc) si de acest certificat si deci sunteti buni de plata 🙁 . Cei care vor vinde un imobil prin programul Prima Casa 3 nu vor fi scuti de procurarea acestui certificat.  Nu doar cei care doresc sa vanda un imobil vechi au nevoie de acest certificat ci si cei care au un imobil in constructie, vor avea nevoie de  acesta  la data efectuarii receptiei imobilului. De asemenea si cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta vor avea nevoie de acest certificat de performanta energetica.

Care sunt pasii care trebuie facuti pentru a realiza auditul energetic al unei cladiri ?

  • Efectuarea analizei termice si energetice; in cadrul acestei analize se folosesc:
    – camera de termoviziune identifica anomaliile si punctele slabe din punct de vedere termic ale cladirii si in egala masura ajuta la mentenanta si monitorizarea cladirii inainte si dupa reabilitare; cu camera de termoviziune se pot identifica pierderile de energie termica si evitarea costurilor mari legate de incalzirea locuintei; identificarea suprafetelor umede, localizarea rapida a zonelor cu risc ridicat la aparitia mucegaiului este o caracteristica unica in termografia cladirilor;
    – dispozitiv pentru masurarea si verificarea etanseitatii anvelopei cladirii – nivelul de etanseitate al anvelopei cladirii este o conditie necesara pentru realizarea unor standarde energetice optime atat pentru cladirile noi cat si pentru cladirile existente; numai eliminarea infiltratilor nedorite de aer conduce la potentialul de economisire a energiei; daunele structurale cauzate de catre transportul umezelii convective in anvelopa cladiri pot fi evitate.
  • Elaborarea Certificatului de Performanta Energetica a imobilului
  • Realizarea auditului energetic

Cat costa un certificat energetic ? Pretul poate varia intre 0,5 EUR si 5 EUR / mp, dar de regula cu cat suprafata va fi mai mare, cu atat tariful perceput / mp de un auditor energetic va fi mai scazut, asa ca ar fi indicat in cazul in care este vorba de o garsoniera sau un apartament mai mic sa vorbiti si cu ceilalti proprietari din bloc sa il solicite, pentru a avea un cost individual mai scazut.
Va prezint mai jos si o lista estimativa de preturi:

  • Garsoniera: 25-45mp / 350-450 LEI
  • Apartament 2 camere: 45-65mp / 450-650 LEI
  • Apartament 3-4 camere: 60-100mp / 600 – 800 LEI
  • Imobil unifamilial P: 70-110mp / 650 – 900 LEI
  • Imobil familial P+E sau P+M: 80-150mp / 800 – 1200 LEI
  • Alte imobile cu suprafete mai mari decat cele prezentate / de la 1000 LEI in sus

ATENTIE!! EXPERTIZA SI AUDITUL ENERGETIC pot costa suplimentar fata de CERTIFICATUL ENERGETIC. Asigurati-va inainte si interesati-va de toate costurile care vor rezulta din demersul dvs in obtinerea unui Certificat Energetic.

De ce avem nevoie de un certificat energetic ? Masura legala luata este din punctul meu de vedere una buna deoarece acest certificat energetic ii va ajuta pe cei care vor sa-si reabiliteze termic locuinta in alegerea materialelor si echipamentelor ( polistiren, centrala termica, etc. ) necesare realizarii unui confort termic optim in locuinta, la o valoare cat mai corecta a viitoarei investitii, care da o unitate de masura a costurilor cu achizitia, cat si ulterior a costurilor cu privire la exploatarea acestora. Acest certificat de performanta energetica va fi si in favoarea viitorului cumparator ai imobilului / apartamentului pentru ca va avea informatii suplimentare – energetice despre viitoarea achizitie. In afara de aceste avantaje exista si un mare dezavantaj – eliberarea acestui certificat costa, fapt care va ridica mai mult ca sigur pretul de vanzare al locuintei si in afara de acest lucru si perceptia publica va fi una negativa deoarece acest cost cu obtinerea certificatului energetic va fi considerat ca fiind o alta taxa suplimentara.

Nu sunt auditor energetic,  nu lucrez in acest domeniu si nici nu intentionez sa devin. Cele prezentate in acest articol sunt pareri personale si strict de informare.

Unele informatii au fost preluate de pe site-ul www.audit-energetic.com

6 comments

  1. Stimate domn. Ar mai fi de mentionat
    1. Acest certificat energetic / de performanta energetica este valabil 10 ani de la data emiterii acestuia
    2. Indicatorul de performanta energetica a cladirii, care constituie elementul esential al certificatului energetic, este consumul anual de caldura specific pentru incalzire si apa calda menajera, care se obţine prin raportarea consumului anual de caldura la suprafata utila a constructiei; acestui consum i se va acorda o nota, iar nota maxima poate sa fie 100.
    3. Procedura de obtinere a certificatului energetic pentru o cladire este urmatoarea:
    – solicitare a proprietarului /administratorul cladirii pentru intocmirea certificatului energetic;
    – efectuarea expertizei energetice a cladirii si intocmirea certificatului energetic de catre un auditor energetic atestat;
    – eliberarea certificatului energetic al cladirii de catre primaria pe raza careia este situata cladirea.

    1. Unlbeievlabe how well-written and informative this was.

  2. Multumesc Aline pentru precizari.

  3. Nu mai faceti atata publicitate nesimtitilor astia care ne baga pe gat tot felul de taxe si impozite. Eu inteleg ca auditul si certificatul energetic este necesar dar de ce trebuie sa ne ia din buzunare atatia bani pe saracia asta care e acum la noi in tara ? Apartamentul trebuie sa il asiguram obligatoriu ca primim amenda, dupa aia iti trebuie nu stiu ce certificat energetic ca altfel nu pot sa o inchiriez sau sa o vand, intabularea costa si ea o gramada de bani, ca sa nu vorbesc si de taxele notariale care sunt imense. Oare ce vor mai scorni astia sa ne faca de bani! Rusine!

  4. Va solicit sa faceti o informare corecta. Una este auditul energetic si altceva este certificatul energetic. Auditul energetic inseamna mai multa munca, masuratori ale imobilului, propuneri autorizate de natura constructiva si investitionala de imbunatatire a performatelor, costuri implicite si amortizari. Cu certificatul este mai simplu el poate fi obtinut numai din schite, daca se precizeaza dimensiunile, vecinatatile, materialele de constructie si tipul si natura instalatiilor. In articol se sare prea usor de la notiunea de certificat energetic la cea de audit energetic nespecificandu-se diferentele majore dintre acestea.

  5. Performanta energetica a cladirii – energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ în principal: încalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul care influenteaza necesarul de energie si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza luandu-se în considerare izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, proiectarea si amplasarea cladirii în raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor învecinate, sursele proprii de producere a energiei si alti factori, inclusiv climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie.

    Auditul energetic al unei cladiri – urmareste identificarea principalelor caracteristici termice si energetice ale constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia si stabilirea, din punct de vedere tehnic si economic a solutiilor de reabilitare sau modernizare termica si energetica a constructiei si a instalatiilor aferente acesteia, pe baza rezultatelor obtinute din activitatea de analiza termica si energetica a cladirii.

    http://www.algorithm.ro/termeni_audit_energetic.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *